Talk of the market: Το Greek Roadshow δίνει τον τόνο στην αγορά

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:22
UPD:11:23

Τα επιχειρηματικά νέα και οι επαφές στο πλαίσιο του 15ου roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο δίνουν τον τόνο στην αγοράεν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και επιφυλακής για τον επερχόμενο μεσογειακό κυκλώνα. Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που συμμετείχε στο forum, κάλεσε τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στις προοπτικές της Ελλάδας ενόψει των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται. Δεσμεύτηκε μάλιστα να βρει τους απαραίτητους πόρους για να καταστήσει μόνιμο - από προσωρινό - το μέτρο της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης και της μείωσης των εισφορών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της Hard Rock για το Καζίνο του Ελληνικού. Η απόφαση είναι καθοριστική καθώς ανοίγει το δρόμο στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων να ανοίξει την οικονομική προσφορά των Mohegan Gaming and Entertainment - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενεργοποιώντας την εκκίνηση των έργων για το μεγάλο project. Η διοίκηση της Lamda Development έχει κάνει μια εκτίμηση για δυνατότητα υπογραφής των συμβάσεων μεταβίβασης στο Ελληνικό μέχρι τέλος του έτους αλλά αυτό όπως είναι φυσικό δεν εξαρτάται από την ίδια. Θα πρέπει πρώτα να γίνει σαφές ότι η Hard Rock βγαίνει εντελώς από το κάδρο... 

Μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης κερδίζει η ελληνική αγορά από τη νέα κίνηση του αμερικανικού επενδυτικού fund CVC Capital Partners, που κατέθεσε δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής της MIG στη Vivartia. Αν και αναμενόταν είδηση από άλλο μέτωπο χθες, αυτό της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς η CVC αναμένεται να καταθέσει - από μέρα σε μέρα - επικαιροποιημένη προσφορά για το 80% της ασφαλιστικής εταιρείας, η CVC έκανε την έκπληξη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG αποφάσισε να παραχωρήσει στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση του deal έως και την 6/11/2020. 

Το νέο αποκτά ειδικό βάρος για την αγορά εάν συνυπολογιστεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Ελλάκτωρ για την ολλανδική Reggeborgh Invest, η οποία έχει ποσοστό 4,96% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ και απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) επιπλέον 12,5457% αλλά και οι δηλώσεις από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου του Economist του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ότι κυοφορείται και άλλο επενδυτικό deal. Όμως και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης μίλησε στο συνέδριο του Economist για κυοφορούμενες επενδυτικές εξελίξεις αναφερόμενος σε επικείμενους διαγωνισμούς, με την υπόθεση Λάρκο να είναι ψηλά στην ατζέντα ενόψει της απόφασης της διαιτησίας για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων. 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 36,8 δισ. ευρώ μετά από αύξηση 29,1 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το 10% των υποχρεώσεων του συστήματος από 2,4% τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ElvalHalcor ανακοίνωσε έσοδα 999 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2020 (-7,6%), προσαρμοσμένο EBITDA 66 εκατ. ευρώ (-16%) και κέρδη μετά από φόρους, 7,8 εκατ. ευρώ έναντι 19,9 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2019. Το καθαρό χρέος του ομίλου ανήλθε σε 647 εκατ. ευρώ από 566 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Η εβδομάδα κλείνει με ενίσχυση των μετώπων. Στις αβεβαιότητες της πανδημίας, με την αύξηση των κρουσμάτων, την μείωση των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ και τα σενάρια lockdown στην Αττική ήρθε να προστεθεί ο Ιανός - διπρόσωπος και θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Είναι και κυκλώνας...

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα