Yψηλή συγκέντρωση στην αγορά εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Eρευνα της KANTOR
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2007 13:05
UPD:13:10

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος το 2006 οδήγησε σε ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του μεγέθους των εταιρειών παροχής εξωτραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (χρηματιστηριακές, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, σύμβουλοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών).

Ωστόσο, ο αριθμός, των εταιρειών συρρικνώθηκε, ενδεικτικό της έντονης τάσης συγκέντρωσης που πρόκειται να επικρατήσει στην αγορά, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της KANTOR:

Η ετήσια ανάλυση της αγοράς Εξωτραπεζικών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η οποία πραγματοποιείται για όγδοη χρονιά, διαπιστώνει πως στον κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών η επιρροή των τραπεζών παραμένει ισχυρή με τις 11 θυγατρικές τους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% της αγοράς, να πραγματοποιούν το 65% της συνολικής αξίας συναλλαγών το 2006. Παράλληλα, η κερδοφορία των 10 μεγαλύτερων ΑΧΕ διπλασιάστηκε, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των συναλλαγών τους το προηγούμενο έτος, ενώ το συνολικό ενεργητικό τους αυξήθηκε περισσότερο από 15%.

Αν και το 2006 υπήρξε κερδοφόρα χρονιά για τις χρηματιστηριακές, με τις μικρές και τις μεσαίες εταιρείες να ξεπερνούν το σημείο ισορροπίας για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων (break even point), σ’ έναν επόμενο οικονομικό κύκλο, όπως είναι η περίοδος 2005-2010, τα μικρά μεγέθη πολλών εταιρειών δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν. Η ΚΑΝΤΟR εκτιμά μάλιστα πως η τάση συγκέντρωσης αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω.

Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης είναι το κύριο χαρακτηριστικό και της αγοράς των Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες (EFG, Διεθνική και Alpha) να διατηρούν τον έλεγχο της αγοράς σε ποσοστό 74,7% το 2006 έναντι 73,8% το 2005. Το συνολικό ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων πάντως μειώθηκε σημαντικά το 2006 (14,3%) και διαμορφώθηκε στα 23,9 δις ευρώ.

Οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στα ομολογιακά Α/Κ εξωτερικού (4,8 δις ευρώ) και εσωτερικού (2,6 δις ευρώ) σε αντίθεση με το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των Α/Κ εξωτερικού στο σύνολο των Α/Κ, που αυξήθηκε από 50,2% σε 56,5% το 2006, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης προτίμησης των επενδυτών στις αγορές του εξωτερικού.

Παρά τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, η τάση συρρίκνωσης συνεχίστηκε το 2006 και για τις Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και Ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος του 2006 είχαν απομείνει 8 ΕΕΧ με συνολική καθαρή αξία ενεργητικού 382,4 εκατ. ευρώ, έναντι 11 ΕΕΧ με καθαρή αξία ενεργητικού 355 εκατ. ευρώ το 2005. Επιπλέον η είσοδος της Πειραιώς ΑΕΑΑΠ το 2005 και της Eurobank Properties ΑΕΑΑΠ το 2006 στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν συνετέλεσαν στην αναμενόμενη δημιουργία νέας δυναμικής για τον κλάδο, γεγονός που καταδεικνύει πως η μορφή αυτή επενδύσεων έχει συρρικνωθεί και δε φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς των επενδεδυμένων κεφαλαίων.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν το 2006 η δραστηριότητα στην αγορά Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης αξίας των συναλλαγών σε εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2006 και της πληθώρας έργων ΣΔΙΤ. Ωστόσο, ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών ήταν ο χαμηλότερος της τελευταίας επταετίας. Το σύνολο των αμοιβών για χρηματοοικονομικές συμβουλές επενδυτικής τραπεζικής αυξήθηκε κατά 128% το 2006 και εκτιμάται σε 195 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα