ΕΚΤ: Χαλάρωση του δείκτη μόχλευσης των τραπεζών έως τα τέλη Ιουνίου 2021

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 11:52
UPD:15:03
EPA/RONALD WITTEK

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα μπορούν να εξαιρούν συγκεκριμένα ανοίγματα έναντι κεντρικών τραπεζών από τον δείκτη μόχλευσής τους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ με την κίνηση αυτή, έχει στόχο να διευκολύνει την εφαρμογή της νομισματικής της πολιτικής.

Η απόφαση αυτή του Εποπτικής Αρχής έρχεται μετά την επιβεβαίωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Κανονισμός για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRR), όπως έχει τροποποιηθεί για να διευκολυνθούν οι τράπεζες, δίνει τη δυνατότητα στις τραπεζικές αρχές -εφόσον έχουν συμβουλευθεί την αρμόδια κεντρική τράπεζα-, να επιτρέπουν στις τράπεζες να εξαιρούν συγκεκριμένα ανοίγματα έναντι κεντρικών τραπεζών από τον δείκτη μόχλευσης.

Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται κέρματα και χαρτονομίσματα, καθώς και καταθέσεις που κρατούνται στην κεντρική τράπεζα.

Από την εξαίρεση αυτή οι τράπεζες δύνανται να επωφεληθούν όταν δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους δείκτες μόχλευσης, ένα βασικό κριτήριο για τους επενδυτές.

Βάσει των στοιχείων για το διάστημα έως τα τέλη Μαρτίου 2020, η εξαίρεση αυτή θα ενισχύσει τον συνολικό δείκτη μόχλευσης του 5,36% κατά σχεδόν 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι η απαίτηση του 3% στον δείκτη μόχλευσης θα ισχύσει από τις 28 Ιουνίου του 2021, εντούτοις οι τράπεζες είναι ήδη υποχρεωμένες να γνωστοποιούν τα επίπεδα μόχλευσης τους.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση το μέτρο αυτό είναι επίσης σημαντικό για τις ισχυρές συστημικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο κα για τις θυγατρικές των ξένων τραπεζών, για τις οποίες η οδηγία αυτή παρέχει επιπλέον ανακούφιση από την ήδη δεσμευτική απαίτηση για τη συνολική απορροφητική τους ικανότητα.

Οι τράπεζες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το μέτρο έως τις 27 Ιουνίου του 2021, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ θα πρέπει να προβεί σε νέα απόφαση σε περίπτωση που επιθυμεί να παρατείνει περαιτέρω την εξαίρεση και μετά τον Ιούνιο, όταν η απαίτηση του 3% θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα