Market Beat: Κρίσιμη μέρα για την πορεία των τιμών με το διεθνές κλίμα ευνοϊκό

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 09:34
UPD:09:46

Για τη στήλη, που σέβεται τις παραδόσεις, θα χρειαστούν άλλες δυο συνεδρίες για να εξαχθεί ένα συμπέρασμα που να στέκει με αξιώσεις, ανάμεσα στις αντιδράσεις των ισχυρών θεσμικών πριν και μετά την αποτύπωση της θέσης της Fed για τα πράγματα, στις ΗΠΑ και παγκόσμια. Σημειώσαμε χθες και τεχνικά σήμερα είναι κρίσιμη μέρα για την αποκάλυψη των αιτίων που έφεραν δυο ανοδικά κλεισίματα σε εβδομάδα εκπνοής με triple witch.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο σήμερα, δίνοντας παράταση σε ένα ράλι που προκαλείται από τα αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα της Κίνας και των ΗΠΑ. Το δολάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και ο χρυσός διατηρήθηκαν σταθερά καθώς οι επενδυτές περίμεναν την άποψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την οικονομία στη συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής της. Οι βασικοί δείκτες στο ΧΑ έχουν εμφανίσει αθροιστικά άνοδο από την Παρασκευή πάνω από +4% και χθες το βήμα ήταν μικρό αλλά εμφανίστηκε μετά την επιτυχή απορρόφηση της προσφοράς που προκάλεσαν οι παράγοντες που θέλησαν να ενθυλακώσουν τα κέρδη από το rebound της τρέχουσας εβδομάδας.

Η έναρξη των συναλλαγών είχε τα χαρακτηριστικά μιας αφομοίωσης των απροσδόκητα ψηλών επιπέδων στα οποία οδηγήθηκαν οι τιμές τη Δευτέρα. Στο πρώτο τέταρτο, με ζώνη τιμών μεταξύ των 658,5 και 661,3 μονάδων, ο τζίρος ήταν πάνω από 3 εκατ. ευρώ και οι μεταβολές των blue chip με εξαίρεση 4, ήταν μικρότερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Πάνω από +1% κέρδιζαν ΔΕΗ ΛΑΜΔΑ και ΑΡΑΙΓ και στο -1,5% ήταν η πτώση της ΕΕΕ. Οι 661 μονάδες δεν είχαν γίνει τιμή σπάνια για τον ΓΔ στο πρώτο ημίωρο, που με τη συμπλήρωσή του έγραφαν κέρδη η ΑΛΛΦΑ και η ΕΤΕ, με την ΕΥΡΩΒ αμετάβλητη από τις Τράπεζες και την ΠΕΙΡ στο -1,4%. Όλα αυτά δεν προκαλούσαν διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων μαζικά, μετά από το άλμα κατά +4% και την ώρα που στην Ευρώπη μικρές απώλειες είχαν οι δείκτες του Γερμανικού Γαλλικού και Ιταλικού χρηματιστηρίου. Βέβαια υπήρχε και η μετατροπή των futures του S&P500, από πτωτικά στις ασιατικές συναλλαγές, σε θετικά.

Με τη συμπλήρωση 30 λεπτών ακριβώς, ο ΓΔ έχανε -0,25% και ήταν στις 659,5 μονάδες, με τζίρο 6,4 εκατ. ευρώ. Ο δε ΔΤΡ, αν και με κέρδη μετά το πρώτο τέταρτο, έχανε -0,4% δημιουργώντας μεταβολή στον 25άρη -0,28%, θυμίζοντας τη βαρύτητα του κλάδου στην Αθηναϊκή αγορά. Τουλάχιστον εδώ, οι συναλλαγές είχανε ξεκάθαρο στόχο. Άμυνα, για διαφύλαξη κεκτημένων. Ενώ έξω, αναζητούσαν τάση και δεν την εύρισκαν. Στην πρώτη ώρα το εύρος διακύμανσης των 3 μονάδων δεν είχε αλλάξει, ο τζίρος ήταν 10,1 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ πέρασε κάτω από τις 659 μονάδες, με απώλειες -0,37% όσο και του DAX τότε. Ωστόσο αμέσως μετά, έγινε σαφές πως οι πιέσεις οδηγούσαν σε αναζήτηση πυθμένα για τη μέρα, χαμηλότερα από τις 658 μονάδες.

Στις τέσσερις ώρες, ενώ τα ευρωπαϊκά είχαν αποκτήσει συντονισμένα ανοδική δυναμική με τζίρο πάνω από 27,5 εκατ. ευρώ είχαμε: Τερματισμό της αναζήτησης πυθμένα με χαμηλό στις 657,73 μονάδες και αναζήτηση ανώτερου. Καθώς ο ΓΔ είχε περάσει τις 666 μονάδες εμφανίζοντας κέρδη +0,8%. Τα καθοδικά blue chip είχαν περιοριστεί σε έξη, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ και οι απώλειές τους ήταν μεταξύ του -0,3% και -0,96%. Πριν την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου, η αφομοίωση των υψηλών που εμφανίστηκαν απότομα, είχε παραχωρήσει τη θέση της στη ζήτηση που την τροφοδοτούσε η επενδυτική απληστία. Εκείνη ωθούσε σε αγορές, πριν οι τιμές βρεθούν ακόμα ψηλότερα. Κάποιοι δήλωναν τη διάθεσή τους για συμμετοχή στην τρέχουσα άνοδο θεωρώντας πως θα έχει συνέχεια.

Η δυνατότητα που αποδείχθηκε πως έχει σε αυτή τη συγκυρία η αθηναϊκή αγορά να απορροφά άνετα τις πιέσεις που ήταν βέβαιο πως θα ασκούσαν οι παράγοντες των βραχυπροθέσμων οριζόντων στις επιλογές τους μετά από την εκτίναξη της Δευτέρας ανύψωσε το φρόνημα. Οι εγχώριοι αναλυτές ανέβασαν τους στόχους στις εκτιμήσεις τους για το εγγύς μέλλον. Θέτοντας μόνιμα ως προϋπόθεση τη διατήρηση του τζίρου πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τόνισε: “Η αλλαγή των δεδομένων απομακρύνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο, προσώρας τουλάχιστον, μέχρι να διευκρινιστεί η στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας. Το θετικό momentum είναι πιθανό να οδηγήσει άμεσα τον ΓΔ προς τις 670 μονάδες”.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε χαρακτηριστικά: “Η προσωρινή αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, οδήγησε σε ανοδική εκτόνωση των ΓΔΧΑ, ο οποίος με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών προσέγγισε το άνω όριο του εύρους διακύμανσης των τελευταίων 2 μηνών. Η αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί τις επόμενες ημέρες και λόγω της εκπνοής των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου αυτή την Παρασκευή. Σημειώνουμε ότι οι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 670 με 680 μονάδων, δεδομένου ότι το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας. Θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες στο γεωπολιτικό μέτωπο, στην πανδημία και την Ελληνική Οικονομία, για να μπορέσουμε να υπερβούμε ανεπιστρεπτί τα προαναφερθέντα επίπεδα. Στο εξωτερικό, καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοινώθηκαν σήμερα τα στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στην Κίνα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Θετικά αντέδρασαν οι αγορές στη Wall Street στα στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ. Άνοδος με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην Fed. Είναι η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας μετά την απόφαση των αξιωματούχων για αλλαγή στρατηγικής στη νομισματική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίχτυπος της πανδημίας.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 2,27 μονάδες στις 27.995,60, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,52% στις 3.401,20 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,21% στις 11.190,32 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc. (+2,3%) και Salesforce (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (-3,2%) και JP Morgan (-2,9%).

Στο μεταξύ, κατά 0,4% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο, σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Τον Ιούλιο είχε καταγράψει μεγαλύτερη άνοδο(3,5%) και τον Ιούνιο κατά 6,1%. Ωστόσο, σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά κατά 7,7% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% σε σχέση με το ευρώ ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,67%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,66% στις 370,96 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,32% στις 6.105,54 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,18% στις 13.217,67 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,32% στις 5.067,93 μονάδες.

Η βρετανική κυβέρνηση κέρδισε μια ψηφοφορία στην Βουλή επί ενός νομοσχεδίου όπου το Λονδίνο θα αποκτήσει το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς ορισμένους από τους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market bill) εγκρίθηκε με 340 ψήφους υπέρ έναντι 263 κατά.

Ήταν αναπάντεχη η άνοδος στο επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών (ZEW), αφήνοντας ενδείξεις για εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη, παρά το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit. Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα για το οικονομικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών έδειξε ότι ο δείκτης ZEW ενισχύθηκε στις 77,4 μονάδες, από 71,5 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση στις 69,8 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε +1,7% ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,2%.

ΧΑ

Η διάθεση για ρίσκο κυριάρχησε παγκόσμια, δίνοντας δεύτερο ανοδικό κλείσιμο +0,38%

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου μετά από άνοιγμα στις 659,93 με πτωτικό χάσμα (1,20 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (661,13), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί εναλλάξ σε αρνητικό και θετικό πεδίο ως τις 13:49 και μετά μόνιμα σε θετικό. Η αναζήτηση του κατώτερου μέρας, τελείωσε στις 11:41 και ήταν οι 657,73 από 640,84 μονάδες τη Δευτέρα και από τότε ξεκίνησε η αναζήτηση του ανώτερου μέρας. Ήταν μεγάλης διάρκειας (4 ώρες και 10 λεπτά) αφού τον πήρε από τις 658 μονάδες και τον έφερε ως τις 667,03 από 661,66 μονάδες την προηγούμενη στις 15:21, ενώ στις 17:00, τον άφησαν στις 663,52 μονάδες. Στη σύνοδο αυτή πορεύτηκε πλάγια, με εναλλαγές πρόσημου από τις 12:04 ως τις 13:50, αλλά μετά η τιμή του ΓΔ βρέθηκε σε λιγότερο από μια ώρα ψηλότερα από τις 666 μονάδες, αναζητώντας τα ημερήσια υψηλά. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε επίσης ως πλάγια την πορεία από τις 15:50 ως τις 17:20 ανάμεσα στις 663 και 665 μονάδες.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ παράλληλα συνέχισε την πλάγια κίνηση των τιμών, καθώς ο ΓΔ είχε περάσει χαμηλότερα από τις 665 μονάδες από τις 15:50. Προηγούμενα επικράτησε η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος που αναφέραμε πιο πάνω. Επικράτησε μεταβλητότητα στη ζήτηση για τις Τραπεζικές μετοχές, και οι επενδυτές άφησαν τελικά το δείκτη τους ψηλότερα από τις 344,6 από 343,7 μονάδες την προηγούμενη.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στο πρώτο μέρος με διάθεση να τοποθετηθούν γρήγορα, σε πτωτικό κλίμα, περιμένοντας μια πιθανή εκδήλωση διάθεσης για ρίσκο σε ελληνικές μετοχές αργότερα. Με το διεθνές κλίμα σταθεροποιητικό με ανοδικό τόνο πριν την Wall Street, η προσφορά κατάφερε προσωρινά μόνο να υπερισχύσει. Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από θετικό πεδίο με πτωτική δυναμική, αλλά ορισμένοι άλλαξαν πρόσημα μεταβολής και εμφάνισαν μικρές απώλειες. Όσο πλησίαζε η έναρξη στη Νέα Υόρκη οι εντολές που μεγάλωσαν τη ζήτηση αυξήθηκαν και εμφάνισαν κέρδη. Εδώ, η εξέλιξη των συναλλαγών έφερε τελικά κλείσιμο μέρας με μικρή ανοδική μεταβολή, σε συμφωνία με την εικόνα όλων των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Συνεπώς, είχαμε πλαγιοανοδική και περισσότερο επιφυλακτική στάση διεθνώς. Ενώ εδώ, συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η χθεσινή κίνηση με άνοδο της τάξης του +4%, αφομοιώθηκε σταδιακά στο δεύτερο μέρος, με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών για να καταλήξει μέσω των δημοπρασιών στο +0,38%. Στις δημοπρασίες, είχαμε ισορροπία της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 5,88 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε δεύτερο ρόλο στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά πάνω από τις 344,5 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 663,52 μονάδες. Οι δημοπρασίες ώθησαν οριακά ανοδικά τους βασικούς δείκτες και πλάγια τον ΔΤΡ. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 8 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 46,164 από 46,126 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, οι ΦΡΛΚ +5,49%, ΔΕΗ +4,73%, ΑΡΑΙΓ +4,28%, ΒΙΟ +2,61%, ΟΛΠ +2,26%, και ΛΑΜΔΑ ΜΟΗ στο +1,23%. Στον αντίποδα υπέρ πτώσης η ΕΧΑΕ -1,64%, ΜΥΤΙΛ -1,40%, ΑΔΜΗΕ -1,27%, ΟΠΑΠ -1,16% και ΕΕΕ -1,05%.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα, άρα αξίας 1,646 από 8,665 εκατ. ευρώ για (ΦΡΛΚ ΟΛΠ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πλάγιας δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,079% από 1,078%.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,19%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,99% από +6,34%, την ΕΤΕ στο +0,77% από +9,59, ΕΥΡΩΒ στο -0,60% από +9,10% και την ΠΕΙΡ στο -0,48% από +8,13%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,70% από +3,36%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 24) έναντι των καθοδικών (8 από 1) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,38% οδηγήθηκε στις 663,61 από 661,13 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1593,70 από 1590,39 με άνοδο +0,21%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,548 από 66,987 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,646 από 8,665 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 54 από 86, των καθοδικών 39 από 14 και οι αμετάβλητες ήταν 21 από 14.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Ανεβασμένοι όγκοι στα ΣΜΕ επί μετοχών με ουδέτερα στοιχήματα

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ στο πρώτο μέρος και μετά τις 14:05 αποκλειστικά σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,76 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 3,31 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1580,57 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:36. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 15:26 και ήταν οι 1601,93. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1593,39 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1593,70 από 1590,39 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή+0,21% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 19,229 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 793 συμβόλαια με ανώτερο στις 1602,00 μονάδες, κατώτερο στις 1581,00 και τελευταίες πράξεις στις 1592,00 από 1588,25 μονάδες. Άλλαξαν χέρια 1334 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1602,00 μονάδες κατώτερο τις 1581,00 και τελευταίες πράξεις στις 1592,00 από 1590,50 μονάδες. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Σεπτεμβρίου, διακινήθηκαν 24 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός και για την επόμενη ανήλθε σε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1575 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 20000 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 3300 για ΜΠΕΛΑ, στα 3000 για ΠΕΙΡ και στα 1000 για ΤΙΤC. Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, αλλά αφορούσαν σε πολλές μετοχές στη σειρά Σεπτεμβρίου και κυρίως την επόμενη.

Οι τράπεζες χθες ειδοποίησαν ότι η ανοδική τους ορμή εξαντλείται. Πιο συγκεκριμένα ο ΔΤΡ έχει πλησιάσει το επίπεδο των 352 μονάδων, που είναι το ανώτερο κλείσιμο από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ως σήμερα, με δεύτερο καλύτερο το χθεσινό στις 344,44 και ανώτερο μέρας στις 346,33. Στο ενδιάμεσο διάστημα όποτε περνούσε τις 347 γύριζε πτωτικά. Άρα σήμερα, κάθε τιμή ψηλότερα από τις 347 οδηγεί στις 352 μονάδες με επόμενη αντίσταση στις 390. Διαφορετικά ο μέσος όρος θα δυσκολευτεί να συνεχίσει ανοδικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τιμές - στόχοι για τις μετοχές με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Finance που έχουν ως εξής: ΑΔΜΗΕ 3,08 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, OTE 16 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΔEH 6 ευρώ και σύσταση buy / high risk, ΤΕΝΕΡΓ 10,20 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΜΠΕΛΑ 19,60 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΟΠΑΠ 11,60 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΕΤΕ 2,24 ευρώ και σύσταση buy / high risk, ΕΥΡΩΒ 0,65 ευρώ και σύσταση buy / high risk, ΠΕΙΡ 1,95 ευρώ και σύσταση hold / high risk, ΜΟΗ 19,75 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΕΛΠΕ 8,24 ευρώ και σύσταση buy / medium risk, ΦΡΛΚ 4,85 ευρώ και σύσταση hold / medium risk, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 8,50 ευρώ και σύσταση hold / medium risk, ΠΑΠΚ 2,03 ευρώ και σύσταση buy / medium risk.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στο τρίτο σχόλιο για τον Σεπτέμβρη με τίτλο ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟ Χ.Α. σχολίασε:

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Σεπτεμβρίου διαγράφεται πλέον ως πιθανό στο βαθμό που μέχρι τότε η Ελλάδα με την Τουρκία δεν ξεκινήσουν να συζητούν για τις διαφορές τους. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε δίνοντας εντολή να αποσυρθεί το σκάφος Oruc Reis στην Αττάλεια. Έτσι, η ένταση στην Α. Μεσόγειο μειώθηκε επί του παρόντος συμβάλλοντας στη μείωση της αβεβαιότητας σε σχέση με ένα θερμό επεισόδιο, εξέλιξη ιδιαίτερα βλαπτική για το κύρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Παράλληλα, το πακέτο ύψους € 6,8 δις. που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κονδύλια για τη διατήρηση της απασχόλησης και της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων αλλά και την καταβολή αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, συνιστά θετική κίνηση με δεδομένη τη συντήρηση συνθηκών αποπληθωρισμού στην οικονομία (στο -1,9% ο πληθωρισμός του Αυγούστου και την ανεργία να κλιμακώνεται σύντομα προς το 20%). Την ίδια ώρα, το Eurogroup επισημοποίησε ότι τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τον προϋπολογισμό του 2021, ενδεχομένως δε και του 2022 !

Τα παραπάνω δεδομένα μετέστρεψαν την επενδυτική ψυχολογία. Το απαξιωτικό συναλλακτικά σκηνικό έδωσε από τη Δευτέρα τη θέση του σε αισθητά βελτιωμένες συνεδριάσεις με το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κινείται ανοδικά καθώς η συμμετοχή των επενδυτών αυξήθηκε. Οι 650 μονάδες για το Γ.Δ. , επίπεδο αντίστασης για πολλές εβδομάδες, ξεπεράστηκαν εύκολα σε συνέχεια μια παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο δεν συγχρονιζόταν με τις διεθνείς αγορές και οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών εξωτερικού κυριαρχούσαν. Θα απαιτηθεί ωστόσο διατήρηση των συναλλαγών αισθητά πάνω από τα € 70 εκ. ώστε να υπερπηδηθεί η περιοχή των 670 μονάδων, εξέλιξη εφικτή στο βαθμό που δεν επανέλθει η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Α. Μεσόγειο και δεν επιδεινωθεί η επιδημική καμπύλη αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Στο εξωτερικό, οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά αγνοώντας τη συντήρηση του υφεσιακού περιβάλλοντος και τις χαμηλές προβλέψεις σε σχέση με την ανάκαμψη κατά το 2021. Μάλιστα στις ΗΠΑ, οι αγορές έχουν αποδεχθεί ότι οι τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται λόγω της πανδημίας οδηγούν σε μετασχηματισμούς στην οικονομία με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να ευνοούνται και τις εταιρείες της «παλιάς οικονομίας» να πλήττονται, τιμολογώντας τις μετοχές αναλόγως. Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται προς τη Federal προσδοκώντας ότι μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου που ξεκινάει σήμερα, θα επιβεβαιώσει τη συνέχιση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που συντηρεί την επιθυμητή ισοτιμία του δολαρίου σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, δίνοντας ταυτόχρονα την κατεύθυνση και στις άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Διατελώντας εν αναμονή και του νέου δημοσιονομικού πακέτου πάνω από $ 1 τρις. που καθυστερεί λόγω των διαφωνιών των Ρεπουμπλικανών με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο…

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο σήμερα Τετάρτη 16/9, επεκτείνοντας ένα ράλι που προκαλείται από τα αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα της Κίνας και των ΗΠΑ, αλλά το δολάριο, οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ και ο χρυσός διατηρήθηκαν σταθερά καθώς οι επενδυτές περίμεναν την άποψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την οικονομία στη συνεδρίαση επί της νομισματικής πολιτικής της.

Μετά την ισχυρή βιομηχανική παραγωγή και τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων από την Κίνα και τους υψηλότερους ρυθμούς παραγωγής των εργοστασίων των ΗΠΑ, οι επενδυτές επικεντρώνονται στην πολιτική δήλωση της Fed που αναμένεται αργότερα σήμερα. Θα είναι η πρώτη από τότε που ο Πρόεδρος Jerome Powell ανακοίνωσε αυξημένη ανοχή για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η Fed πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή της στις 1800 GMT την Τετάρτη, ακολουθούμενη από συνέντευξη τύπου από τον Powell.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν αρχικά +0,5% υψηλότερα. Ενώ στις 9:15 ήταν στο +0,37%.Οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδιζαν +0,74%. Ενώ στις 9:15 ήταν στο +0,92%. Ωστόσο, τα κινέζικα blue-chips σημείωσαν πτώση -0,1% καθώς οι επενδυτές ενθυλάκωναν κέρδη μετά από άνοδο τριών ημερών. Ενώ στις 9:15 ήταν στο -1,03%.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την κοινοβουλευτική έγκριση για τον Yoshihide Suga ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας σήμερα. Στη συνέχεια, η Suga θα σχηματίσει νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο Nikkei της Ιαπωνίας, διέγραψε τις πρώτες απώλειες και σημείωσε αύξηση 0,14%.

Η συνάντηση της Fed έρχεται καθώς οι νομοθέτες των ΗΠΑ παραμένουν σε αδιέξοδο για ένα νέο πακέτο τόνωσης εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών σχετικά με την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου από την πανδημία.

«Υπάρχει κάποια προσδοκία ότι με το Κογκρέσο των Η.Π.Α. απρόθυμο - ανίκανο να συμφωνήσει σε ένα νέο φορολογικό πακέτο, η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει για να καλύψει το κενό. Κατά συνέπεια, οι αγορές θα επικεντρωθούν σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην ρητορική της καθοδήγησης για το μέλλον και σε οποιεσδήποτε προσαρμογές του ισολογισμού». Ανέφερε ο Tapas Strickland αναλυτής της NAB.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνουν τις αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις τους την Πέμπτη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα