Daimler: Καταβάλει ποσό 2,2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τις εκπομπές ρύπων

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 09:23
UPD:09:31
REUTERS/MICHAELA REHLE

Το ποσό των 2,2 δισ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η Daimler για να διευθετήσει έρευνα στις ΗΠΑ αναφορικά με την παραποίηση των στοιχείων στους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων των κινητήρων ντίζελ, όπως και τις αξιώσεις  250.000 κατόχων οχημάτων της, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Στις 13 Αυγούστου η μητρική της Mercedes ανακοίνωσε ότι είχε έρθει σε συμφωνία επί της αρχής με τις αμερικανικές αρχές, για να διευθετήσει τις διεκδικήσεις 250.000 κατόχων αυτοκινήτων και φορτηγών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η γερμανική εταιρεία χρησιμοποίησε λογισμικό στα εν λόγω οχήματα για να παραβιάσει τους περιβαντολογικούς κανονισμούς στις ΗΠΑ.

Η Daimler δήλωσε τον Αύγουστο ότι αναμένει ότι το οικονομικό κόστος των διακανονισμών με τις αμερικανικές αρχές θα φτάσει το 1,5 δισ. δολάρια, ενώ οι διακανονισμοί με τους κατόχους των οχημάτων θα αναμένεται να φθάσουν το ποσό των 700 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα δικαστικά, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε να πληρώσει έως 3.290 δολάρια στους 250.000 ιδιοκτήτες στον καθένα, για να επιδιορθώσει τα ρυπογόνα οχήματα και συμφώνησε να καταβάλει και ακόμη 83,4 εκατ. δολάρια για αμοιβές των δικηγόρων των ιδιοκτητών και δικαστικά έξοδα.

Στα δικαστικά έγγραφα η εταιερεία δηλώνει ότι αρνείται τους ισχυρισμούς «και δεν παραδέχεται καμία ευθύνη». Ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει έλεγχο συμμόρφωσης.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να υπόκειται σε μια συνεχιζόμενη ποινική έρευνα και ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στις ΗΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Daimler στη Γερμανία συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 870 εκατομμυρίων ευρώ (1 δισ. δολάρια) για παραβίαση των κανονισμών για τις εκπομπές ντίζελ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα