Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2001 21:16
UPD:21:24

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την απογοήτευση που σκόρπισε στις αγορές η μικρή, σε σχέση με τις προσδοκίες, χθεσινή μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά πενήντα μονάδες βάσης.

Το κλίμα επιδείνωσε η σημερινή δημοσιοποίηση των στοιχείων για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στο δείκτη Ifo, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2001 υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη σημείωσε πτώση κατά 1,9% σε μηνιαία βάση. Τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα πλήθος σημερινών προειδοποιήσεων από διάφορες εταιρείες τόσο από την ΗΠΑ όσο και τη Γηραιά Ηπειρο σχετικά με τη μελλοντική τους κερδοφορία οι οποίες κλόνισαν εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Θα ακολουθήσουν και άλλες προειδοποιήσεις», δηλώνει στο Βloomberg ο Αλαν Πέρκινς, διαχειριστής κεφαλαίων για την Pavillon Asset Management, ο οποίος εκτιμά, ότι θα χρειαστεί να περάσει αρκετό διάστημα μέχρι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί μέχρι και 3,40%, έκλεισε τελικά στις 5.540,7 μονάδες, με απώλειες 1,88%. Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου Εnergis ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής της συνεδρίασης υποχωρώντας κατά 13%, ενώ με απώλειες της τάξεως 5,5% έκλεισε η μετοχή της British Telecommunications. Ανάλογη ήταν ηπτώση και για τη μετοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 2,23% και έκλεισε στις 5.023,76 μονάδες. Σοβαρές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών από το χώρο της Πληροφορικής στον απόηχο της υποβάθμισης του εν λόγω κλάδου από τη Merrill Lynch μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής Computer Services για μείωση της ζήτησης. Μεγάλες ήταν οι απώλειες για τις εταιρείες STMicroelectronics και ASM Lithography, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μικροτσίπ για Η/Υ, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθκε και ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των εταιρειών France Telecom και Αlcatel να υποχωρούν κατά 7,2% και 4,7% αντίστοιχα. Αντιθέτως, η μετοχή της TotalFinaElf κέρδισε ένα ευρώ μετά τη δήλωση της διοίκησης της εταιρείας ότι δεν προτίθεται να εξαγοράσει την ισπανική ομοειδή επιχείρηση Repsol, όπως είχε μεταδώσει ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Xetra DAX λίγη ώρα πριν από το κλείσιμο έχει διευρύνει τις απωλειές του στο 2,77% και βρίσκεται στις 5.622,09 μονάδες. Η μετοχή της Deutsche Telekom «χάνει» 6,35% μετά από τις πληροφορίες που θέλουν την υποβάθμισή της από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. H μετοχή της Siemens υποχωρεί κατά 4,94%, ενώ ανάλογες απώλειες καταγράφει και η θυγατρική της Infineon Technologies, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο κατασκευής μικροτσίπ για Η/Υ.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.

Στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ο δείκτης Ibex 35 σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 3,44% και έκλεισε στις 8.899,8 μονάδες. Στο Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έκλεισε στις 542,08 μονάδες μειωμένος κατά 1,98% με τη μετοχή της Philips να κλείνει με πτώση 5,5%. Στη Ζυρίχη, τέλος, ο δείκτης SMI διαμορφώθηκε στις 6.965,2 μονάδες με απώλειες της τάξεως του 1,45%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα