Μαζικές ρευστοποιήσεις

Από την εκτίναξη των διατραπεζικών επιτοκίων στο υψηλότερο εξαετίας
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2007 00:01

ΑΝΕΚΟΠΗ το ανοδικό σερί πέντε ημερών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι αγορές της Ευρώπης έσπασαν την ανοδική πορεία εν μέσω της ανακοίνωσης χαλαρών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και της εκτίναξης των διατραπεζικών επιτοκίων στο υψηλότερο εξαετίας, η οποία έπληξε μετοχές του τραπεζικού τομέα.

Μαζικές ρευστοποιήσεις ξέσπασαν και στη Wall Street. Η Bradford & Bingley ηγήθηκε των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη, καθώς η Lehman Brothers μείωσε τις συστάσεις της για τις μετοχές των βρετανικών εταιρειών χορήγησης στεγαστικών δανείων, υποστηρίζοντας ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού μπορεί να βλάψει τα κέρδη τους.

Επίσης, η Societe Generale και η Northern Rock υποχώρησαν μετά τη μείωση της αξιολόγησής τους από τη Lehman.

Οι αναλυτές είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών και δεν συμβουλεύουν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές αυτή τη στιγμή.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η επερχόμενη περίοδος αποτελεσμάτων, καθώς δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσαν τα subprime δάνεια.

Το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού του ευρώ ενισχύθηκε σε υψηλό έξι ετών, αυξάνοντας τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παροχή περισσότερων κεφαλαίων στο πιστωτικό σύστημα.

Νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την πορεία των αγορών και θα παρέμβει όποτε χρειαστεί για να εξομαλυνθεί η πορεία τους. Η ανακοίνωση αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αύριο αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ.

Στην άλλη όχθη, δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών, ενώ η Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, και η JP Morgan, η τρίτη μεγαλύτερη, οδήγησαν τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου χαμηλότερα.

Η Lehman Brothers και η Morgan Stanley κινούνται πτωτικά, καθώς η Citigroup μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη τρίτου τριμήνου, σημειώνοντας σε έκθεσή της ότι αναμένει συρρίκνωση των εσόδων από τις πάγιες δραστηριότητές τους.

Πτωτική τάση καταγράφει και η Mattel, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής παιχνιδιών μετά την τρίτη ανάκληση κινεζικών προϊόντων μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,6%, στις 16.158,45 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα