Talk of the market: Αποστασιοποίηση και μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 11:11
UPD:11:11

Ανάδρομες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αυξανόμενο ρίσκο στην οικονομία, μεταναστευτικό, πανδημία… “Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της”, διαμηνύει η κυβέρνηση. 

Τα παραπάνω αρκούν για να δικαιολογήσουν αποστασιοποίηση και μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο, με τους αναλυτές να εναποθέτουν ελπίδες για τόνωση του επενδυτικού κλίματος στα roadshows που έπονται. Πάντως και το σήμα από τις διεθνείς αγορές σε μεταβλητότητα παραπέμπει αν κρίνουμε από την πορεία ζικ-ζακ των τιμών στη Wall Street και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει αμερικανικών εκλογών. 

Tα βλέμματα σήμερα στρέφονται στη συνάντηση του Eurogroup. Τα δημοσιονομικά του 2020 και του 2021 στο επίκεντρο. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και θα επανεξετάσουν τις πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο των αναγκών που αναδεικνύει για τις οικονομίες η κρίση του Covid-19. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε κατά 1,9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 λόγω χαμηλότερων τιμών πετρελαίου. Στο μέτωπο της ανεργίας (σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση) ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 18,3% τον Ιούνιο του 2020 σε σύγκριση με 17,1% τον ίδιο μήνα του 2019. Λαμβάνοντας υπόψη τη Eurostat, την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας δεν προσμετρώνται στους ανέργους όσοι βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης για λιγότερο από τρεις μήνες ή λαμβάνουν πάνω από 50% του μισθού τους. Υπό αυτή την παραδοχή ο αριθμός των μισθωτών μειώθηκε κατά 174.217 (-4,4% ετησίως), ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 27.091 (+3,3% ετησίως).

Τα ακαθάριστα έσοδα από παιχνίδια του ΟΠΑΠ αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση την περίοδο της επανεκκίνησης (8 Ιουνίου - 31 Αυγούστου), σύμφωνα με τα όσα είπε χθες η διοίκηση στους αναλυτές. Στο ζήτημα του φόρου των εσόδων (GGR) για την περίοδο 2021-2030, δηλαδή μείωση σε 5% για τα legacy games στην Ελλάδα από 35% σήμερα, η εταιρεία ανέφερε ότι υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Πάντως η νέα σύμβαση προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Οκτωβρίου και η εταιρεία θα εφαρμόσει το νέο φόρο στο δ’ τρίμηνο εάν δεν υπάρξει εναλλακτική πρόταση.

Εξελίξεις αναφορικά με την πώληση της SingularLogic κυοφορούνται στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της MIG. Όπως είχε προαναγγείλλει στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος του ομίλου Παναγιώτης Θρουβάλας, αυτή την εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το επίμαχο θέμα, καθώς δεν ικανοποίησε τη διοίκηση ο χρονισμός των διαπραγματεύσεων ενώ οι συζητήσεις με τον προτιμητέο επενδυτή (την Nexum Holdings Limited - Sky Box) για τη συμφωνία πώλησης (SPA) δεν κατέληξαν.

Η ΔΕΗ πληροφόρησε το επενδυτικό κοινό ότι το fund Silchester μείωσε το συνολικό του μερίδιο στην εταιρεία από 9,92% στις 11.12.2019 σε 4,95% στις 7.9.2020.

Στην τρίτη φάση έχει περάσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Άκτωρ σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης στη γενική συνέλευση των μετόχων. Το πρόγραμμα προβλέπει εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τις τράπεζες για χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συσσωρευμένες ζημιές από τον κατασκευαστικό κλάδο και τα φωτοβολταϊκά ανέρχονται σε 470 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις.

Αισιόδοξη ότι εντός των ημερών θα είναι σε θέση να υποβάλλει προς έγκριση στους ομολογιούχους πιστωτές της εταιρείας και εν συνεχεία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οριστική αίτηση εξυγίανσηςσυμπεριλαμβανομένης σύμβασης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, εμφανίστηκε η διοίκηση της Folli Follie στη γενική συνέλευση των μετόχων, που έλαβε χώρα στον απόηχο της προφυλάκισης των βασικών μετόχων, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Η εταιρεία θα εξασφαλίσει συμφωνία χρηματοδότησης από ξένο fund, με το οποίο διαπραγματεύεται, εφόσον ξεπεράσει τις εκκρεμότητες με τις εξασφαλίσεις. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Folli Follie, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως το Μινιόν που ανήκει στην Folli Follie Holdings S.A., είναι δεσμευμένο απο την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως και το πακέτο μετοχών στη Dufry αλλά και μετρητά συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ

Η Intrum Hellas ανέλαβε την διαχείριση δανείων 281 εκατ. ευρώ του ομίλου Forthnet για λογαριασμό της United Group (NewCo United Group Hellas). 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα