Market Beat: Η τάση διεθνώς είναι αβέβαιη, θα αφομοιωθούν σημαντικές εξελίξεις από χθες

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 08:53
UPD:09:30

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ έπεσαν και πάλι εν μία νυκτί καθώς προέκυψαν αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική παροχής κινήτρων στην οικονομία των ΗΠΑ και από τις ανησυχίες για τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις τους. Οι τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ, αναμφισβήτητα ηγέτες της ανάκαμψης των μετοχών όλου του κόσμου από τα τέλη Μαρτίου, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν μια σύντομη ανάκαμψη.

Γκριζάροντας τη διάθεση, η Γερουσία των ΗΠΑ έπνιξε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο Ρεπουμπλικάνων που θα παρείχε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια για τους πληγέντες από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς οι Δημοκρατικοί που ζητούσαν πολύ περισσότερη χρηματοδότηση την εμπόδισαν να προχωρήσει. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμεινε υψηλός την περασμένη εβδομάδα και ο συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε στα 29,6 εκατομμύρια.

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου φάνηκαν να εντείνονται καθώς η Ταϊβάν κατήγγειλε την Κίνα την Πέμπτη για αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στα νοτιοδυτικά παράλια. Αυτά διαμορφώνουν το κλίμα σήμερα μαζί με την δεύτερη ανάγνωση όσων ανέφεραν οι αρμόδιοι της ΕΚΤ μετά το ΔΣ και μάλλον δεν ανακούφισαν τους επενδυτές.

Πυκνή η ροή των ειδήσεων από προγραμματισμένα και απρογραμμάτιστα γεγονότα. Οι εντάσεις στη Μεσόγειο συνεχίζονται ωστόσο η συνάντηση του MED-7 των μεσογειακών χωρών και οι παρασκηνιακές κινήσεις παράλληλα δεν έχουν επιτρέψει χρονικά στους θεσμικούς να διαμορφώσουν σαφή εικόνα της κατάστασης. Οι επιφυλάξεις συνεπώς για τους γεωπολιτικούς κίνδυνους υπάρχουν και οι εξελίξεις στη Μόρια τις διατηρούν, ενώ οι εικόνες από τη Λέσβο στα ξένα μέσα λειτουργούν υπέρ αποδόμησης της καλής φήμης της χώρας γενικά. Ωστόσο περισσότερη ανησυχία πιθανά θα γεννήσει η αποτύπωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου επί του θέματος σημείωσε: Το -2,3% του πληθωρισμού τον μήνα Αύγουστο, μας θυμίζει καταστάσεις στασιμοπληθωρισμού της Ιαπωνικής Οικονομίας, με όλα τα μειονεκτήματα και κανένα από τα πλεονεκτήματα της Χώρας του “Ανατέλλοντος Ηλίου”.

Μια σειρά από άνευρες, αλλά ανοδικές συνεδρίες, γέννησαν ανταπόκριση μέσω σχολίων από τους εγχώριους αναλυτές που αυξήθηκαν, καθώς πλησιάζει το τέλος μιας εβδομάδας που θα μπορούσε να είναι καθοριστική στην κατοχύρωση καθοδικής τάσης. Ωστόσο ακόμα και με ανεξαρτησία από τη δυναμική των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, επιχειρήθηκε η επιστροφή άνω των 640 μονάδων ώστε η αγορά να βρεθεί εντός του ανοδικού καναλιού που οδηγούσε μέχρι πρότινος τις τιμές.

Χθες οι επενδυτές στην Ευρώπη και την Αθήνα αναγνώριζαν την κρισιμότητα των γεγονότων, ενώ παράλληλα δεν ξέρανε τα αποτελέσματα των συναντήσεων σε Κορσική και Φρανκφούρτη. Πιθανά για αυτό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλη μια μέρα κινήθηκαν αντίθετα από τα ασιατικά. Μόνο που αυτό χθες σήμαινε κάθοδο, από το πρώτο ημίωρο. Ενώ η Αθήνα ξεκίνησε με τους επενδυτές να δηλώνουν έτοιμοι για να κρατήσουν τον ΓΔ με μικρά έστω κέρδη, αλλά με ακόμα περισσότερο μικρούς όγκους. Χρειάστηκαν τρία τέταρτα ελεύθερης διαπραγμάτευσης για να πιάσει ο τζίρος τα 2 εκατ. ευρώ και η προσπάθεια αφορούσε στο να μην περάσει εύκολα η αγορά χαμηλότερα των 630 μονάδων. Όταν στις 14:40 χρειάστηκε να διακόψουμε την παρακολούθηση, ο αρχικός στόχος να μην περάσει ο δείκτης τις 630 μονάδες είχε επιτευχθεί, παρά την κάθοδο στην ευρωζώνη. Ο τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 14,5 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ αναζητούσε τιμές άνω των 634 μονάδων.

Διεθνώς τα χρηματιστήρια υποχώρησαν μετά το κλείσιμο στην Αθήνα. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες πέρασαν χαμηλότερα από τις πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές ενώ στις ΗΠΑ αμφισβητήθηκε επιτυχώς το ανοδικό ξεκίνημα με όλους τους δείκτες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης σε πτώση της τάξης του -1%. Σήμερα είναι δύσκολο να περάσει τις 640 μονάδες ο ΓΔ αλλά αν διατηρήσουν την ανεξαρτησία στα επενδυτικά κριτήρια οι επαγγελματίες επενδυτές τότε θα έχουμε αίσιο φινάλε ενώ κάθε πέρασμα χαμηλότερα των 625 θα αποτελεί προάγγελο δυσκολιών για επενδυτές και χρηματιστηριακές εταιρίες.

Οι εγχώριοι αναλυτές σχολίασαν την αγορά εντοπίζοντας τους τομείς του ενδιαφέροντος για όσους ακόμα συναλλάσσονται καθημερινά.

Η Beta Sec. τόνισε: “Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις Εταιρείες που ανακοινώνουν αποτελέσματα, καθώς η δεύτερη ανάγνωση και η επικαιροποίηση των προοπτικών για το 2020, θα τραβήξουν την προσοχή των ενεργών Επενδυτών”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Η Κριστίν Λαγκάρντ αποσαφήνισε τις κατευθύνσεις και το περιεχόμενο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ η συνάντηση Μακρόν - Μητσοτάκη αναμένεται να επιβεβαιώσει την ενίσχυση των δεσμών της Γαλλίας με την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Δεδομένα που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε συγχρονισμό και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών, στο βαθμό που υπάρξει ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, με την αυξημένη συμμετοχή των Επενδυτών στα δρώμενα”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο προκάλεσαν τελικά πτώση στους βασικούς δείκτες της Wall Street με τις μετοχές των Apple (-2,8%) και Microsoft (-2,6%) να πρωταγωνιστούν στις απώλειες.

Ο Dow Jones υποχώρησε -1,45% ή 405 μονάδες, στις 27.534,58, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,76% στις 3.339,19 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,99% στις 10.919,59 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί τριήμερο πτωτικό σερί που οδήγησε τον Nasdaq σε επίπεδα διόρθωσης, ήτοι χαμηλότερα κατά 10%. Ακολούθησε η ανοδική αντίδραση της Τετάρτης αλλά και χθες επικράτησαν οι πιέσεις παρά την ανοδική έναρξη.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ήταν αρνητικός ο αντίχτυπος από τα χειρότερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης καθώς το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι 884.000 άνθρωποι υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι αγοραίοι περίμεναν 850.000.

Παράλληλα, σε αδιέξοδο φαίνεται να έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το πακέτο βοήθειας ύψους σχεδόν 500 δισ. δολαρίων. Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία αναμένεται να εμποδίσουν την προώθηση του πακέτου την Παρασκευή και την ανάληψη οποιασδήποτε νομοθετικής δράσης στις υπόλοιπες οκτώ εβδομάδες έως τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε -2% και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο +0,5%.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,68% καθώς το δολάριο έναντι του ευρώ υποχώρησε -0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε, ότι τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση, αλλά το momentum έχει επιβραδυνθεί στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ της ανάκαμψης και η αύξηση των νέων κρουσμάτων αποτελεί έναν αντίθετο άνεμο στο βραχυπρόθεσμο outlook. Τελικά δεν ανακούφισε τους επενδυτές.

Στις αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,59% στις 367,48 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,16% στις 6.003,32 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,21% στις 13.208,89 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,38% στις 5.023,93 μονάδες.

Παράλληλα, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν έκτακτες συνομιλίες για το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit, με τις Βρυξέλλες να εξετάζουν πιθανές νομικές διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα 0,9% έναντι του δολαρίου στο 1,1908 από 1,1804 την προηγούμενη μέρα αλλά μετά ισορρόπησε χαμηλότερα.

ΧΑ

Η διαφοροποίηση από την δυναμική των αγορών του ευρώ έφερε κέρδη +0,98%

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 632,90 με ανοδικό χάσμα (1,16 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (631,74), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο από τις 10:59 ως τις 11:49, ενώ το υπόλοιπο διάστημα ως τις 17:20 διαπραγματεύθηκε σε θετικό. Η αναζήτηση του κατώτερου μέρας, κράτησε 70 λεπτά ως τις 11:40 και ήταν οι 630,61 από 625,59 μονάδες την Τετάρτη και ακολούθησε αντίδραση, που οδήγησε τον ΓΔ ως τις 638,09 μονάδες. Αναζήτηση του ανώτερου μέρας, υπήρξε, ήταν μεγάλης διάρκειας αφού τον πήρε από τις 630,6 μονάδες στις 11:40 και τον έφερε ως τις 638,09 μονάδες στις 16:58, ενώ στις 17:00 τον άφησαν στις 637,82 μονάδες. Την προηγούμενη το ανώτερο ορίστηκε στις 632,01 μονάδες. Στο δεύτερο μέρος πορεύτηκε πλάγια χωρίς νευρικότητα και χωρίς εναλλαγές πρόσημου από τις 13:15 ως τις 15:04 ανάμεσα στις 633,5 και 634,5 μονάδες.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε υπολογίσιμη άνοδο των όγκων, ενώ παράλληλα διέκοψε την ισορροπία των τιμών και την πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 635,7 και τις 637,2 μονάδες, καθώς ο ΓΔ είχε ξεπεράσει τις 636 μονάδες από τις 15:30. Προηγούμενα επικράτησε η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος που αναφέραμε πιο πάνω. Επικράτησαν ταλαντώσεις των τιμών για τις Τραπεζικές μετοχές, άφησαν τελικά το δείκτη τους ψηλότερα από τις 321,2 μονάδες.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στο πρώτο μέρος με διάθεση να αντισταθούν ενεργά σε πιθανή πτώση. Με το διεθνές κλίμα καθοδικό, η προσφορά δεν κατάφερε εντούτοις να υπερισχύσει μετά τα πρώτα 70 λεπτά. Οι δείκτες στην Ευρώπη ξεκίνησαν από θετικό πεδίο με καθοδική δυναμική, αλλά άλλαξαν πρόσημα μεταβολής και εμφάνισαν απώλειες της τάξης του -0,30% όλοι πλην του Ιταλικού. Εδώ, η εξέλιξη των συναλλαγών έφερε τελικά κλείσιμο μέρας με μέτρια μεταβολή, σε μερική ασυμφωνία με την εικόνα όλων των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Συνεπώς, είχαμε στην καθοδική και περισσότερο επιφυλακτική στάση διεθνώς, χαλαρό συντονισμό με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Αφού η κίνηση με άνοδο της τάξης του +0,60%, αναπτύχθηκε σταδιακά στο δεύτερο μέρος, με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών για να καταλήξει μέσω των δημοπρασιών στο +0,98%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 7,34 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε πρώτο ρόλο στη διάρκεια της συνόδου που έγινε καθοριστικός στις δημοπρασίες, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί οριακά πάνω από τις 320,7 μονάδες, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 637,82 μονάδες. Οι δημοπρασίες ώθησαν ελαφρά ανοδικά τους βασικούς δείκτες και περισσότερο τον ΔΤΡ. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 9 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 44,780 από 44,492 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, εκτός των Τραπεζών, οι ΜΥΤΙΛ +6,22%, ΔΕΗ +4,68%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,06%, ΜΠΕΛΑ +2,94%, ΒΙΟ +2,21%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,60%. Στον αντίποδα υπέρ πτώσης λειτούργησαν ΕΥΔΑΠ -3,06%, ΤΕΝΕΡΓ -2,69%, ΜΟΗ -1,68%, και ΕΕΕ -0,88%.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα, άρα αξίας 3,383 από 0,864 εκατ. ευρώ για (ΤΕΝΕΡΓ ΟΤΕ ΟΠΑΠ και ΕΕΕ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,129% από 1,149%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,02%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,17% από +1,76%, την ΕΤΕ στο +1,24% από +2,44%, ΕΥΡΩΒ στο +1,34% από +0,81% και την ΠΕΙΡ στο +2,62% από +0,62%. Οι μετοχές του FTSEM δεν αντιμετωπίστηκαν χειρότερα τα blue chip με μεταβολή +0,71% από +0,39%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 17) έναντι των καθοδικών (9 από 7) και δυο ΕΛΠΕ ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,98% οδηγήθηκε στις 637,95 από 631,74 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1529,16 από 1511,93 με κέρδη +1,13%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,147 από 30,236 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,383 από 0,864 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 58 από 54, των καθοδικών 33 από 35 και οι αμετάβλητες ήταν 11 από 24.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Τελευταία σύνοδος προ της εβδομάδας εκπνοής αγνώστου κατεύθυνσης

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο εκτός του διαστήματος από τις 10:52 ως τις 12:05 με πορεία σε αρνητικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,49 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 17,13 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1508,34 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:40. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 1529,16. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1528,58 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1529,06 από 1511,93 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,13% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,849 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 508 συμβόλαια με ανώτερο στις 1529,50 μονάδες, κατώτερο στις 1505,75 και τελευταίες πράξεις στις 1529,00 από 1504,00 μονάδες με 3206 από 3310 ανοικτές θέσεις. Άλλαξαν χέρια 82 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1527,50 μονάδες κατώτερο τις 1509,00 και τελευταίες πράξεις 1527,50 από 1507,75 μονάδες αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν στις 99 από 83.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα calls του 25άρη λήξης Σεπτεμβρίου, διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 και 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1475 ως τις 1525 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1500 και τις 1600 μονάδες και για την επόμενη 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1525 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης και αφορούσαν τη σειρά Σεπτεμβρίου και την επόμενη. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo μετά από αρκετές συνεδριάσεις ήταν απλώθηκε και αφορούσε στα 10000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 2000 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 800 για ΠΕΙΡ, στα 500 για ΟΤΕ και στα 29 για ΕΥΔΑΠ.

Η Merit Sec. πιστή στο σχολιασμό συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σημείωσε: “Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου του ΟΠΑΠ, παρά την μείωση των βασικών γραμμών (EBITDA, καθαρών κερδών) όπως αναμενόταν, λόγω της αύξησης των ελεύθερων ταμειακών ροών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού σε τριμηνιαία βάση. Η Εταιρεία εισήγαγε στα καταστήματα στα τέλη Ιουνίου το νέο προϊόν, PowerSpin, που είναι μια μοντέρνα εκδοχή του τροχού της τύχης. Τέλος, η ΟΠΑΠ και η Kaizen Gaming (η οποία λειτουργεί το brand Stoiximan) υπέβαλαν στην Ε.Ε.Ε.Π. στις 3/9/2020 και 4/9/2020, αντίστοιχα, την αίτησή τους για τις νέες online άδειες. Η Ε.Ε.Ε.Π. θα χορηγήσει τις άδειες εντός δύο μηνών από την υποβολή των συμπληρωματικών στοιχείων. Παραμένουμε θετικοί για την μετοχή.

Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Μυτιληναίος σε όλες τις γραμμές. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν κατά 17% σε ετήσια βάση, τα καθαρά κέρδη κατά 15%, οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 92%, ενώ ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €57 εκατ. από την αρχή του χρόνου”.

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει “Δεν έχει αλλοιωθεί η εικόνα του ΓΔΧΑ, ο οποίος παραμένει εντός του στενού εύρους τιμών. Η μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί, λόγω των διακυμάνσεων στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, αλλά και λόγω της επικείμενης λήξης Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου την επόμενη Παρασκευή”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια επανάκτησης των 640 μονάδων, στοχεύοντας στην επανείσοδό του στο βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, που διέσπασε πρόσφατα.

Η χαμηλού κόστους και ενδιαφέροντος προσπάθεια, έφερε ξανά δείκτες και μετοχές στις πρώτες αντιστάσεις τους. Οι σημερινές συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών (ανεργία & πληθωρισμός), δείχνει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρότερο από ότι πολλοί ανέμεναν.

Το -2,3% του πληθωρισμού τον μήνα Αύγουστο, μας θυμίζει καταστάσεις στασιμοπληθωρισμού της Ιαπωνικής Οικονομίας, με όλα τα μειονεκτήματα και κανένα από τα πλεονεκτήματα της Χώρας του “Ανατέλλοντος Ηλίου”.

Αν συνυπολογίσουμε ότι ακόμα είμαστε στον Σεπτέμβριο, τα Ελληνοτουρκικά, εκ νέου το Προσφυγικό, αλλά και τα ανοικτά οικονομικά μέτωπα, δικαίως οι Επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους, μόνο από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με δεδομένο ότι και τα Διεθνή Χρηματιστήρια αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις έγκριτων Αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, η επιφυλακτικότητα παραμένει. Τρανή απόδειξη της επιφυλακτικότητας τα στοιχεία του Χ.Α., που για όλο το 2020 δείχνει σταθερά πωλητές τους Ξένους, με τους Έλληνες να απορροφούν την προσφορά.

Η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά, παρά τα ανωτέρω προβλήματα, συνεχίζει να δείχνει υποδειγματική συμπεριφορά, με τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους να συνεχίζουν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, συνεχίζει να παραμένει προβληματική, όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο ΓΔ και 1572 ο FTSE25.

Όσο ο ΔΤΡ παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, η Αγορά δύσκολα θα δει υψηλότερα επίπεδα (λόγω βαρύτητάς τους), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών, αλλά κυρίως του ΜΥΤΙΛ που συγκέντρωσε σχεδόν το 20% των συναλλαγών.

Οι Τράπεζες συνεχίζουν να ασθμαίνουν στο ταμπλώ, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα τους, με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων “κόκκινων” δανείων. Όμως η εξελισσόμενη ύφεση, αλλά και η καταβαράθρωση του Τουρισμού, προμηνύουν νέα προβλήματα για τον κλάδο.

Συμπερασματικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες FED & ECB, οι πάσης φύσεως πληγές της Παγκόσμιας Οικονομίας παραμένουν, μαζί με την υποβόσκουσα γεωπολιτική αστάθεια σε διάφορα μέτωπα της Υφηλίου. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά & κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια…

Εκτιμούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία, θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα. Σε συνδυασμό με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί & σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

Η σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, δεν μας έκαναν σοφότερους ως προς το μέγεθος της αβεβαιότητας για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Όσο για την αποκλιμάκωση της Ελληνοτουρκικής κρίσης, οι εξελίξεις στο θέμα της Ελληνογαλλικής συμμαχίας θα μας φωτίσουν περισσότερο, αν και εκτιμούμε ότι η Τουρκική Οικονομία θα αποτελέσει την “Αχίλλειο πέρνα” του T. Erdogan. Ο χρόνος του μειώνεται επικίνδυνα, όσο η Τουρκική Λίρα καταγράφει συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά, έναντι του Δολαρίου & του Ευρώ.

Τέλος τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα επηρεάσουν την μετέπειτα εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας & Κεφαλαιαγοράς. Προς το παρόν η πραγματική Οικονομία είναι άκρως προβληματική, όπως και η εικόνα του Κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και του χρέους. Αν τα μέτρα επικεντρωθούν (άλλη μια φορά) σε παροχές που δεν θα δημιουργούν Εθνικό προϊόν & επενδύσεις, η ταλαιπωρία θα συνεχισθεί…

Πληροφορούμε ότι μετά το αξέχαστο 2015, μικρή μερίδα Ξένων Προμηθευτών ζητά προκαταβολή 100% για παραγγελίες Πρώτων Υλών & Ανταλλακτικών, από Ελληνικές Εταιρείες. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα επανέλθουμε, μόλις επιβεβαιώσουμε τον μέγεθός του, αλλά και τα αίτια”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές πάλεψαν για να αποκρούσουν μια πτωτική διάθεση που εμφανίστηκε σήμερα Παρασκευή, αφού οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ έπεσαν και πάλι εν μία νυκτί για αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την πολιτική παροχής κινήτρων στην οικονομία των ΗΠΑ και από τις ανησυχίες για τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις τους.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αρχικά έπεσε -0,2%, αιωρούμενος λίγο πάνω από το κατώτερο ενός μήνα που αγγίχθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο +0,14%. Ο Ιαπωνικός Nikkei αυξήθηκε 0,3% αλλά στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο +0,61%.

Γκριζάροντας τη διάθεση, η Γερουσία των ΗΠΑ έπνιξε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο Ρεπουμπλικάνων που θα παρείχε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα βοήθεια για τους πληγέντες από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς οι Δημοκρατικοί που ζητούσαν πολύ περισσότερη χρηματοδότηση την εμπόδισαν να προχωρήσει.

«Η ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική υποστήριξη φαίνεται προφανής, αλλά οι πιθανότητες επικείμενης υποστήριξης έχουν μειωθεί σημαντικά», έγραψε ο Rodrigo Catril, της Εθνικής Τράπεζας Αυστραλίας στο Σίδνεϊ. Ο δείκτης S&P/ASX υποχωρούσε -0,65%.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμεινε υψηλός την περασμένη εβδομάδα και ο συνολικός αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε στα 29,6 εκατομμύρια.

Οι τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ, αναμφισβήτητα ηγέτες της ανάκαμψης των μετοχών όλου του κόσμου από τα τέλη Μαρτίου, δεν κατάφεραν να διατηρήσουν μια σύντομη ανάκαμψη.

Ο δείκτης NYSE Fang + των μεγάλων 10 τεχνολογικών εταιρειών ή NYFANG, έχει χάσει -5,4% μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα. Αν συνεχιστεί σήμερα θα γράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια από την αναταραχή της αγοράς το Μάρτιο. Ωστόσο, ο δείκτης είναι υπερδιπλασιασμένος από τον πυθμένα τον Μάρτιο και οι επενδυτές έχουν την άποψη ότι οι υψηλές αποτιμήσεις τους δικαιολογούνται υπό το φως σχεδόν μηδενικών επιτοκίων σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου και της τεράστιας ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Πολλοί επενδυτές δήλωσαν ότι η πώληση ήταν μια υγιής διόρθωση. Ωστόσο, με τις μετοχές του κόσμου να διαπραγματεύονται κοντά στα πιο ακριβά επίπεδα σε σχέση με τις προοπτικές κέρδους από το φούσκα τεχνολογίας του 2000, ορισμένοι αναλυτές ζήτησαν προσοχή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα