Σοφόν... το ασαφές: Όλα κρίθηκαν στο τελευταίο δίωρο

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 07:00

Από την έντυπη έκδοση

*Από χθες το πρωί ήταν γνωστά δύο γεγονότα που θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια της πορείας των τιμών. Το ένα αφορούσε τις εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα που ενέπλεξε τη χώρα η Τουρκία και ήταν η συνάντηση Μητσοτάκη στην Κορσική με τον Εμανουέλ Μακρόν, για την οποία δεν υπήρχαν διαρροές και πληροφορίες. Το άλλο ήταν η σύνοδος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, για την οποία οι αγοραίοι δήλωναν πως δεν περίμεναν αλλαγή στην πολιτική που χάραξε από τον Μάρτιο, αλλά ίσως αναφερόταν έμμεσα στο ευρώ. Αυτό έχει σταθεροποιηθεί 8% ψηλότερα έναντι του δολαρίου από την άνοιξη και περισσότερο από 4% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σταθμισμένο με βάση το εξωτερικό εμπόριο της Ευρωζώνης. Από την ΕΚΤ, ωστόσο, είχαν δηλώσει ήδη πως η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν θα μιλήσουν δημόσια 24 ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου.

*Κατά συνέπεια οι επενδυτές στην Ευρώπη και την Αθήνα αναγνώριζαν την κρισιμότητα των γεγονότων, ενώ παράλληλα δεν ήξεραν τα αποτελέσματα των συναντήσεων σε Κορσική και Φραγκφούρτη. Πιθανά γι’ αυτό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν για άλλη μια μέρα αντίθετα από τα ασιατικά. Μόνο που χθες αυτό σήμαινε κάθοδο από το πρώτο ημίωρο. Ενώ η Αθήνα ξεκίνησε με τους επενδυτές να δηλώνουν έτοιμοι για να κρατήσουν τον Γ.Δ. με μικρά έστω κέρδη, αλλά με ακόμα περισσότερο μικρούς όγκους. Στο δεύτερο λεπτό τον έστειλαν στις 633,5 μονάδες και στις 10:58 πέρασε σε αρνητικό πεδίο με οριακές απώλειες και τζίρο στο ημίωρο 1,375 εκατ. ευρώ. Με τον Γ.Δ. στις 631,5 μονάδες και τις τραπεζικές μετοχές σε πίεση, η αγορά έδειξε ευάλωτη στον αρνητισμό που προκαλούσε η διατήρηση της καθοδικής ορμής στο Παρίσι, τη Φραγκφούρτη και το Λονδίνο.

*Σταδιακά στο δεύτερο ημίωρο τα ανοδικά blue chip λιγόστευαν και το ταμπλό κοκκίνιζε μόνο και μόνο από τον βασανιστικό ρυθμό ανόδου του τζίρου, που ήταν πάντα απειλή για τις εγχώριες εταιρείες. Καθώς στηρίζουν την ύπαρξή τους στη διάθεση των εγχώριων επενδυτών που διάβαζαν χθες στο ταμπλό «επτά αχρωμάτιστα από τους πωλητές και οι φίλοι να αποσύρονται». Χρειάστηκαν τρία τέταρτα ελεύθερης διαπραγμάτευσης για να πιάσει ο τζίρος τα 2 εκατ. ευρώ και η προσπάθεια αφορούσε στο να μην περάσει εύκολα η αγορά χαμηλότερα των 630 μονάδων. Όταν στις 14:40 χρειάστηκε να διακόψουμε την παρακολούθηση, για τεστ κορονοϊού, ο στόχος είχε επιτευχθεί, παρά την κάθοδο στην Ευρωζώνη. Ο τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 14,5 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. αναζητούσε τιμές άνω των 634 μονάδων. Η συνήθης «ρέντα» μας οδήγησε στο να τελειώσουν τα αντιδραστήρια του τεστ όταν ήρθε η σειρά μας.

*Η καθυστέρηση μας στέρησε τη χαρά να παρακολουθήσουμε το τελευταίο δίωρο και την αντίδραση των διεθνών αγορών συναλλάγματος στη δήλωση πως δεν είναι στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ η χειραγώγηση του νομίσματος. Τελικά, με εκτίναξη του τζίρου, η Αθήνα κατάφερε να κινηθεί ανεξάρτητα και ανοδικά. Όχι, όμως, εκτός της δυναμικής συσσώρευσης των τελευταίων μηνών, με τα ευρωπαϊκά να έχουν μικρές πτωτικές μεταβολές και τα αμερικάνικα μικρά κέρδη. Ο ΔΤΡ είχε πάλι ράλι στα τελευταία λεπτά και τις δημοπρασίες. Στις 16:40 ήταν στις 318 μονάδες και χτύπησε κλείσιμο στο ανώτερο ημέρας, τις 321,26. Η δικαίωση των αγορών στα πρώτα λεπτά φέρνει συνήθως ιδιώτες επενδυτές στις συναλλαγές.  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Στα χρόνια που το πόθεν έσχες μετατράπηκε σε πόθεν έχασες, αν χαθεί η σοβαρότητα, τα μεγάλα προβλήματα θα μας πλήξουν καίρια. Επιβάλλεται ορισμός, από την εξουσία, των προτεραιοτήτων που θα διαμορφώσουν την πορεία εξόδου από δέσμη κρίσιμων προβλημάτων. Ειδικά όταν η εξέλιξη του ενός επηρεάζει καταλυτικά τα υπόλοιπα. Όταν μια οικογένεια βρίσκεται σε κατάσταση αντιμετώπισης απανωτών προβλημάτων, πολλοί σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Παραδίδονται. Σύμφωνα με πολλές ιστορίες αστέγων στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων. Όταν μια επιχείρηση περνά σε αντίστοιχη φάση αναζητεί ειδικούς στη διαχείριση κρίσεων και είτε επιβιώνει ή γκρεμίζεται. Όταν, όμως, μια χώρα καλείται να αντιμετωπίσει αυτής της ποιότητας προκλήσεις, η κοινωνία αισθάνεται την ανάγκη να διαπιστώσει τη σύγκλιση του συνόλου των αντιπροσώπων της στη Βουλή. Τουλάχιστον στα βασικά για τη διαχείριση μιας απειλητικής πολυπαραγοντικής  κρίσης, χωρίς κανένας να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Οι αντιπαραθέσεις τέτοιες ώρες λειτουργούν σαν ειδοποίηση πως το κακό… αργεί.  Επιτρέποντας την εκδήλωση επικίνδυνων συμπεριφορών από εγκεφαλικά… καρβουνιασμένους.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα