Ρουμανία: Ανησυχίες για πιστωτικό κίνδυνο

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2007 09:49

Τα τραπεζικά ιδρύματα της Ρουμανίας αναλαμβάνουν ολοένα και υψηλότερους κινδύνους προκειμένου να διευρύνουν το μερίδιο της αγοράς που ελέγχουν, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετατρέπονται στο πλέον επικίνδυνο σημείο του συστήματος, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Banca Comerciala Romana (BCR), κ. Nicolae Danila.

«Ο καθένας επιθυμεί ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Αλλά το κόστος για αυτό ενδέχεται να είναι μία επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου πιστώσεων. Προς το παρόν το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι χαμηλό και τα σχετικά ποσοστά φαίνονται καλά, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός πως ο ρυθμός αύξησής τους είναι υψηλός και πως στην περίπτωση που βλέπεις πως δεν πρόκειται να σου επιστρέψουν 10 – 15 εκατ. ευρώ δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορος», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Danila, σύμφωνα με τον οποίο το μέσο ποσοστό ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων και μη εγγυημένων δανείων κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20% του συνολικού ύψους του δανείου.

«Εάν δεν αντιδράσεις άμεσα, όταν προκύπτει το πρώτο πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανείου είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσεις το συνολικό του ύψους. Σε ένα βαθμό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ρευστότητας» προσθέτει ο κ. Danila.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα