Talk of the market: Στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν εστιάζεται το ενδιαφέρον

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 10:36
UPD:10:36

Λίγο κράτησε η διόρθωση στη Wall Street, με τις εταιρείες τεχνολογίας να δίνουν σήμα για νέα ανοδική κίνηση καλλιεργώντας προσδοκίες. Mικτή η εικόνα στο άνοιγμα για την Ευρώπη και βήμα σημειωτόν από τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα, όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται σε οικονομία και ελληνοτουρκικά

Το Ελληνικό Δημόσιο συγκέντρωσε χθες 812,5 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων. Το συνολικό ποσό που δημοπρατήθηκε ήταν 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 1,633 δισ. ευρώ (κάλυψη 2,61 φορές) για μηδενικό επιτόκιο (έναντι 0,25% στη δημοπρασία του Ιουνίου). 

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του είναι το νέο πακέτο μέτρων για στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο forum της ΔΕΘ. Τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά το Eurogroup της Παρασκευής.

Εντωμεταξύ, σήμερα το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας). Το εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι προκλητικότητα της Τουρκίας είναι στην ατζέντα της συνάντησης.

Σχέδια για προγράμματα εθελουσίας εξόδου ξεδιπλώνουν οι τράπεζες. Η Eurobank με εφάπαξ παροχές ή αναγκαστικές άδειες 2 με 5 ετών και με πλαφόν αποζημίωσης 150.000 ευρώ σχεδιάζει να απομακρύνει 500 άτομαΗ Εθνική, που το 2019 πραγματοποιήσαμε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με τη συμμετοχή περίπου 1.100 ατόμων στοχεύει σε περαιτέρω μείωση λειτουργικού κόστους μέχρι το τέλος του 2022 και έχει σχέδια για νέα εθελουσία επιπλέον 800 ατόμων στο επόμενο διάστημα. Λίγο χαμηλότερα φέρεται να θέτει τον πήχη η Πειραιώς που αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά της τον επόμενο μήνα.

Εντωμεταξύ, η Bienville Capital μείωσε το ποσοστό της στην Πειραιώς κάτω από το ελάχιστο όριο του 5%. Κατέχει έμμεσα 21.753.676 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές (ήτοι ποσοστό 4,98% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας).

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αδύναμα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο ως αποτέλεσμα της αναστολής λειτουργίας του δικτύου του αλλά και των αθλητικών γεγονότων. Παρόλαυτά ικανοποίησε τους αναυτές με έσοδα (GGR) 180 εκατ. ευρώ (-53% σε ετήσια βάση), EBITDA 16 εκατ. ευρώ (-82%) και καθαρέςζημιές 15 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρών κερδών 34,6 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 20190.

Πλησιάζει τον στόχο για κερδοφορία και μέρισμα στα επίπεδα του 2019 ο όμιλος Μytilineos, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες στους αναλυτές ο επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις επιδόσεις του α’ εξαμήνου του 2020. Κράτησε ωστόσο μια επιφύλαξη ενόψει της αβεβαιότητας στο εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον λόγω πανδημίας.

Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος σε συνέχεια των απολογιών τους χθες στην 35η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου. Οι δύο άνδρες, που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες για την υπόθεση Folli Follie, δεν κατάφεραν να πείσουν την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη ότι δεν έχουν σχέση με τις κατηγορίες. Η Καίτη Κουτσολιούτσου, που επίσης απολογήθηκε χθες, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Σημειώνεται ότι σήμερα στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η (εξ αναβολής) γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2018 και στις 2.00 η γενική συνέλευση για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2019.

Η Παπαστράτος στηρίζει τις επιχειρήσεις καπνικών προϊόντων με 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που θα διατεθεί κυρίως σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών ως άτοκη χρηματοδότηση από τους διανομείς της εταιρείας. Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση λειτουργικού κόστους  των μικρών επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό της μικρής λιανικής.

Η Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO, η οποία διαθέτει 4 μονάδες παραγωγής στο Κρυονέρι Αττικής, υπέγραψε στρατηγική συνεργασία για την παραγωγή στην Ελλάδα του πρωτοτύπου σκευάσματος ενέσιμης φαιντανύλης για όλες τις αγορές παγκοσμίως. Με το συμβόλαιο να ενεργοποιείται στις αρχές του 2021, πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που αναλαμβάνει την παραγωγή του προϊόντος για λογαριασμό μεγάλης πολυεθνικής. 

Το πρώτο κατάστημα ΚΙΝΟ Milano στην Ελλάδα λειτουργεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στον 2ο όροφο του The Mall of Athens στο Μαρούσι επιβεβαιώνοντας τα σχέδια του ομίλου Fais για είσοδο στην αγορά καλλυντικών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα