Από την έντυπη έκδοση
Χρονοβόρες και γραφειοκρατικές χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) τις διαδικασίες υποβολής, έγκρισης και χρηματοδότησης των εθνικών προγραμμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΠΑΑ), στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι οι πρώτες εγκρίσεις αναμένονται στο β’ εξάμηνο του 2021. Ταυτόχρονα με την κριτική, το ΕΕΣ υποβάλλει προτάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών λήψης των αποφάσεων και των εκταμιεύσεων, στο πλαίσιο της γνωμοδότησης που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως σημειώνει το ΕΕΣ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 600 δισ. ευρώ -μέσω επιχορηγήσεων και δανείων- για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορονοϊού, ενώ στα 750 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι πόροι που θα δοθούν με την πρωτοβουλία «Επόμενη Γενιά - Ε.Ε.».
Το ΕΕΣ τονίζει ότι η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των ΠΑΑ θα είναι πιθανόν χρονοβόρα, όπως και η χρηματοδότησή τους, προτείνοντας μέτρα για την επιτάχυνσή της. Ειδικότερα, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι η ταυτόχρονη κατάρτιση των ΠΑΑ, των επιχειρησιακών προγραμμάτων για το νέο ΕΣΠΑ (της περιόδου 2021- 27) και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τα κράτη-μέλη, και εισηγούνται την εφαρμογή απλουστευμένων διαδικασιών. Τονίζουν επίσης την ανάγκη κατάλληλης καθοδήγησης και συντονισμού, ώστε να αποφευχθεί η αλληλοεπικάλυψη με άλλες πηγές χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική