Talk of the market: Μικρή βελτίωση του σκηνικού στις αγορές

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 11:17
UPD:11:27

Μικρή βελτίωση του σκηνικού διαφαίνεται στις αγορές, μετά τον χθεσινό κλοιό πιέσεων, με αιχμή το μπαράζ ρευστοποιήσεων στη Wall Street. Στο φόντο οι αλλαγές που κυοφορούνται στο παγκόσμιο εμπόριο αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο των μελετών για ανακάλυψη εμβολίου - με την AstraZeneca να παγώνει τις δοκιμές φάσης 3 λόγω υποψίας για παρενέργεια. Χθες, πρώτη ημέρα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μετά την αργία της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, ο Nasdaq υποχώρησε πάνω από 4%, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παραμένει κερδισμένος, με απόδοση πάνω από 70% από το ξέσπασμα της πανδημίας και πάνω από 34% σε 12μηνη βάση

Για σήμερα, αν και δεν φαίνεται κάποια μεγάλη αλλαγή στα δεδομένα, οι τιμές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντιδρούν θετικά στο άνοιγμα των συναλλαγών. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης, μετά την πτώση 2,15%, χθες ακολουθεί οριακές διακυμάνσεις.

Τον τόνο στο περιβάλλον δίνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας (με την ένταση στη Μόρια να κλιμακώνεται), καθώς και στο διπλωματικό πεδίο. Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, έδρα του ΝΑΤΟ, το North Atlantic meeting με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα ενώ αύριο, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας).

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, σήμερα παίρνουν σκυτάλη ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. 

Με EBITDA και κύκλο εργασιών 927 εκατ. ευρώ και 145 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έκλεισε το α’ εξάμηνο για τον όμιλο Mytilineos παρουσιάζοντας ελάχιστη μείωση συγκριτικά με τις περισσότερες εταιρείες μεταλλουργίας και ενέργειας παγκοσμίως που είχαν να ανταπεξέλθουν στη ξαφνική μεγάλη πτώση των τιμών των μετάλλων και πετρελαίου/φυσικού αερίου. Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 69 εκατ. ευρώ.

Η Forthnet ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το deal με την United Group. Η συναλλαγή μεταξύ των τραπεζών, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Attica Bank (οι οποίες κατέχουν περίπου 36% της εταιρείας) και του Ομίλου United ολοκληρώθηκε χθες, 8 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί. 

Σε απολογία καλούνται σήμερα ενώπιον των ανακριτικών αρχών για την υπόθεση Folli Follie μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Πρόκειται για τον Δημήτρη, τον Τζώρτζη και την Καίτη Κουτσολιούτσου, οι οποίοι καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στην 35η ανακρίτρια για αδικήματα τα οποία τους βαρύνουν σε βαθμό κακουργήματος. 

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ δρομολογεί για το 2020 η ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία ενώ στα 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν το 2021 και το 2022. Δηλαδή, με ορίζοντα τριετίας ο κλάδος σχεδιάζει επενδύσεις της τάξης των 600 με 700 εκατ. ευρώ σε παραγωγή και κλινική έρευνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρο Τρύφων, που αναφέρθηκε στο θέμα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ.

Σχεδόν οι 9 στις 10 επιχειρήσεις θα κλείσουν το 2020 με μειωμένο κύκλο εργασιών, λόγω της πανδημίας. Έρευνα των ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ δείχνει αντοχή της αγοράς του λιανεμπορίου στα …λουκέτα. 

Τα μηνύματα πάντως, ειδικά από τον κλάδο εστίασης, δεν φαίνεται να συνάδουν στην παρούσα συγκυρία με τα μηνύματα της μελέτης. Οι επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα, με απόφαση του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΚΕΔΙ), αποφάσισαν να προχωρήσουν σε lockdown από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου. Η κινητοποίηση - στην οποία πάντως δεν συμμετέχει η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής (ΕΕΕΣΑ), που τελεί εν αναμονή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - στόχο έχει να προωθήσει τα αιτήματα του κλάδου και να δημιουργήσει ανάχωμα στο “τσουνάμι” λουκέτων που έπεται.

Μπορεί στο σύνολό της η ξενοδοχειακή αγορά να γράφει ιστορικές απώλειες αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Το Elounda Peninsula All Suite Hotel, συμφερόντων της οικογένειας Σπύρου Κοκοτού, εμφάνισε πληρότητα 84% και κατέγραψε αύξηση τζίρου τον Αύγουστο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με επιδόσεις από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα