Η ΕΚΤ «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις»

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2007 16:29

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς και τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ, χωρίς, ωστόσο, να δώσει ξεκάθαρες ενδείξεις για την όποια επόμενη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά στο 4% τα επιτόκια, ο κ. Τρισέ δεν επανέλαβε τον όρο «έντονη επαγρύπνηση», που θεωρείται ως ένδειξη ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών απειλείται από ανοδικούς κινδύνους, ενώ αναφερόμενος στην αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές, είπε τα εξής: «Δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, είναι πρέπον να συλλέξουμε επιπρόσθετες πληροφορίες και να εξετάσουμε τα νέα στοιχεία, πριν καταλήξουμε σε περαιτέρω συμπεράσματα για τη νομισματική πολιτική... Το διοικητικό συμβούλιο θα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις εξελίξεις».

Στις αρχές Αυγούστου ο κ. Τρισέ είχε αναφέρει ότι χρειάζεται έντονη επαγρύπνηση προλειαίνοντας το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, ωστόσο, στις χρηματιστηριακές αγορές επικράτησαν έντονες ανησυχίες για σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης στον αμερικανικό κλάδο ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου και οι πληθωριστικές πιέσεις ήρθαν σε δεύτερη μοίρα.

Προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σήμερα αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2007 και το 2008, ενώ μείωσε οριακά τις προβλέψεις για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται φέτος να διαμορφωθεί στο 1,9% -2,1%, με το εύρος των εκτιμήσεων να είναι μικρότερο απ’ ό,τι τον Ιούνιο, αλλά την ενδιάμεση τιμή να παραμένει στο 2,0%.

Για το 2008, η ΕΚΤ προβλέπει τον πληθωρισμό στο 1,5-2,5%, επίσης μικρότερο εύρος εκτιμήσεων, με την ενδιάμεση τιμή να διατηρείται στο 2,0%.

Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ προέβλεπε πληθωρισμό στο 1,8% -2,2% για το 2007 και στο 1,4-2,6% για το 2008.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ευρωζώνη αναμένεται στο 2,2% - 2,8% για το 2007, με ενδιάμεση τιμή 2,5% και στο 1,8% - 2,8% για το 2008, με ενδιάμεση τιμή 2,3%.

Τον Ιούνιο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμενόταν στο 2,3% - 2,9% για το 2007, με ενδιάμεση τιμή 2,6% και μεταξύ 1,8% και 2,8% για το 2008, με ενδιάμεση τιμή 2,3%.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα