Talk of the market: Άτολμο αλλά θετικό το άνοιγμα της χρηματιστηριακής εβδομάδας

Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020 11:14
UPD:11:14

Άτολμο αλλά θετικό το άνοιγμα της χρηματιστηριακής εβδομάδας αλλά η μικτή εικόνα στην Ευρώπη σήμερα δεν ευνοεί το θετικό πρόσημο στην έναρξη των συναλλαγών. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι την ώρα που συνεχιζόταν χθες η ευφορία στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό Χρηματιστήριο ακολουθούσε βήμα σημειωτόν και χωρίς την υποστήριξη ισχυρών δεικτοβαρών μετοχών όπως οι τράπεζες, βρέθηκε στις 641 μονάδες. Ο έλεγχος της πανδημίας και φυσικά μια καλή είδηση για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αποτελούν νέα που δυνητικά θα μπορούσαν να τονώσουν την ψυχολογία. Καθώς όμως συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και κλιμακώνονται οι διπλωματικές διεργασίες απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του ΧΑ για τον Αύγουστο, οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εκροές 16 εκατ. ευρώ και η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 638 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 54% σε ετήσια βάση. Το 54,5% πραγματοποιήθηκε από ξένους επενδυτές (έναντι 51,9% τον Ιούλιο).

Πάντως βαρόμετρο για τις προοπτικές της οικονομίας θα είναι οι επαφές ξένων επενδυτών με στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις επενδύσεις στην Ελλάδα που διοργανώνει το χρηματιστήριο στις 17 Σεπτεμβρίου ενώ ανάλογης φύσης είναι το συνέδριο της Bank of America Global Research που ακολουθεί στις  22 με 24 Σεπτεμβρίου. 

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Εθνικής με την CVC Capital για την πώληση πλειοψηφικής συμμετοχής στην θυγατρική της Εθνική Ασφαλιστική. Αλλά όσο οι δύο πλευρές δεν συγκλίνουν στο προσφερόμενο τίμημα, παραμένει στο τραπέζι το σενάριο της διάθεσης μετοχών μέσω ιδιωτικής και δημόσιας τοποθέτησης, με εισαγωγή των μετοχών της ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο. 

Μονάδα Μετασχηματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (Transformation & Business Strategy Unit) σύστησε η Τράπεζα Πειραιώς με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Γιώργο Καραμουσαλή, Deputy CFO της τράπεζας. Στόχος της νέας μονάδας είναι η ολοκλήρωση του σχεδιασμού και η επιτυχής υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της τράπεζας. Εντωμεταξύ, καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης της τράπεζας με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και εισφοράς του σε νέα εταιρεία– πιστωτικού ιδρύματος.

Με ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και αναγκαστικής άδειας, που θα τρέχει στο διάστημα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου η Eurobank στοχεύει στην αποχώρηση άνω των 300 εργαζομένων από ένα σύνολο 7.500 που απασχολεί στην τοπική αγορά. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι προαιρετική.

Κοντά σε ολοκλήρωση βαίνει η προσπάθεια της διοίκησης της Intralot για συμφωνία με τους ομολογιούχους της σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Δημητριάδης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δύο ομολογιακά δάνεια, 250 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Tη θέση του Deputy CEO – Commercial της Chipita αναλαμβάνει o Γιάννης Παπαχρήστου, από τις 21 Σεπτεμβρίου, αναφερόμενος στον CEO, Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Ο κ. Παπαχρήστου έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος με ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε μία σειρά επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα ενώ από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι πρόσφατα ήταν Γενικός Διευθυντής Ελλάδας – Κύπρου στην Coca–Cola Τρία Έψιλον.

Στην τελική ευθεία για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το επιτελείο της κυβέρνησης κάνει τους τελευταίους υπολογισμούς για τις φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και άλλα μέτρα που θα στηρίξουν εισοδήματα και απασχόληση. Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διοχετεύσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης τους επόμενους μήνες. 

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει έναν νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Θα είναι ο τρίτος κατά σειρά. Στο μέτρο θα ενταχθούν τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις που έχουν καταγράψει σημαντική πτώση τζίρου του καλοκαιρινούς μήνες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα