Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Εκπτώσεις φόρου που θα κυμαίνονται σε ποσοστά από 30% μέχρι και 40% των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστούν θα δικαιούνται όσοι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους να «κουρέψουν» τα καταβλητέα ενοίκια των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 κατά 30%-40%.
Αντιθέτως όσοι ιδιοκτήτες συμφωνήσουν με τους ενοικιαστές τους μειώσεις ενοικίων πάνω από 40% για τους ίδιους μήνες, θα δικαιούνται σε ποσά εκπτώσεις φόρου που θα αντιστοιχούν σε ποσοστά χαμηλότερα του 30% των εισοδηματικών απωλειών που θα υποστούν.
Ουσιαστικά όσο μικρότερη είναι η μείωση του ενοικίου που θα συμφωνηθεί τόσο μεγαλύτερο σε ποσοστό επί της εισοδηματικής απώλειας του ιδιοκτήτη θα είναι το ποσό που θα παίρνει πίσω από το κράτος με τη μορφή της έκπτωσης φόρου. Ο «κανόνας» αυτός αναμένεται να ισχύσει από τη στιγμή που θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Με τις διατάξεις των άρθρων αυτών:
1 Παρέχεται η δυνατότητα μειώσεων τουλάχιστον κατά 30% στα ποσά των καταβλητέων μηνιαίων ενοικίων της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 στις ακόλουθες περιπτώσεις μισθώσεων:
α) Επαγγελματικές μισθώσεις εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού Covid-19.
β) Μισθώσεις κύριας κατοικίας σε καθεμία από τις οποίες ενοικιαστής (μισθωτής) είναι εργαζόμενος ή σύζυγος εργαζομένου στις ανωτέρω «πληττόμενες» επιχειρήσεις, εφόσον έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του, λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού Covid-19.
γ) Μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού Covid-19
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική