Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]
Όλο και πιο έντονα «φλερτάρει» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με την αύξηση των φόρων λόγω των υψηλών δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, μια μελέτη που έρχεται στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν απαραίτητο, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, το μόνο που θα επιτευχθεί μέσω μια τέτοιας απόφασης θα είναι η επιδείνωση της κρίσης.
Όπως φαίνεται από τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης, τεράστια ειδικά έξοδα λόγω του κορωνοϊού είναι ακόμη διαχειρίσιμα για τη Γερμανία, οπότε δεν χρειάζεται να αφήσουν το κράτος να… σκάψει βαθύτερα στις τσέπες των πολιτών.
Ειδικότερα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας υποστηρίζουν ότι για το τρέχον κόστος που επιφέρει στην οικονομία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ο Covid-19 «δεν απαιτούνται αυξήσεις φόρου ως συγχρηματοδότηση μεσοπρόθεσμα», ενώ όπως τονίζουν «το γεγονός ότι το συνολικό κόστος της πανδημίας χρηματοδοτείται αρχικά μέσω δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι οικονομικά και πολιτικά σοφό χωρίς εναλλακτική λύση βραχυπρόθεσμα. Ο νέος δανεισμός είναι βιώσιμος παρά τα τεράστια απαιτούμενα ποσά, επομένως δεν υπάρχει υπερβολική μελλοντική επιβάρυνση».
Ο Bertram Brossardt, ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Βαυαρικών Επιχειρήσεων, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια της εν λόγω μελέτης, υπογραμμίζει πως «τα πρόσθετα έξοδα οφείλονται αποκλειστικά στην ιδιάζουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού και πρέπει να μειωθούν ξανά την κατάλληλη στιγμή και να παραμείνουν εξαίρεση. Δεν πρέπει να γίνει μόνιμο. Το χρέος που είναι αγκυροβολημένο στον Βασικό Νόμο δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Αποδεικνύεται ότι ούτε οι φορολογικές αυξήσεις θα είναι απαραίτητες διότι αυτό θα επηρέαζε αυτομάτως τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των εταιρειών».
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), Όλαφ Σολτς, έθεσε πρόσφατα επί τάπητος το θέμα της υψηλότερης φορολογίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του σκηνικού ως συνέπεια της πανδημίας.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά καθήκοντα που επιβάλλει το κράτος, πρέπει να είναι σαφές ότι οι άνθρωποι που κερδίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στη χρηματοδότηση της κοινότητας στο μέλλον. Χρειαζόμαστε ένα φορολογικό σύστημα που να βασίζεται περισσότερο στην απόδοση».
Λόγω του Covid-19 η Γερμανία απειλείται με τη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου
Για το τρέχον έτος, ο νέος δανεισμός αυξάνει την τιμή-ρεκόρ των περίπου 218 δισεκατομμυρίων ευρώ. Λόγω του Covid-19, η Γερμανία απειλείται με τη χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο Όλαφ Σολτς, σχεδιάζει ένα νέο χρέος τουλάχιστον 80 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2021.
Τέλος, όπως υποστηρίζουν εσωτερικοί κύκλοι, ο ίδιος έπρεπε πρόσφατα να κάνει χρήση της απαλλαγής από το χρέος λόγω του υψηλού ποσοστού στο οποίο ανήλθε, και αυτή η τακτική προβλέπεται επίσης και για την επόμενη χρονιά.
Δύσκολοι καιροί για ανοίγματα, όπως επίσης και για διατήρηση των παλιών, δοκιμασμένων «συνταγών», που όπως φαίνεται έχουν χάσει εδώ και αρκετό καιρό την αποτελεσματικότητά τους. Η κατάσταση σαφώς και χρήζει γενικότερης αναδιαμόρφωσης αλλά σίγουρα όχι για μία ακόμη φορά εις βάρος του πορτοφολιού των πολιτών. Ας ακονίσουν νου και πνεύμα όσοι ανέλαβαν την εμπιστοσύνη τους για τη διαχείριση των ζωών τους και ας αφυπνίσουν την ευρηματικότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον για το καλό όλων…
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ntv.de, Reuters