Market Beat: Εβδομάδα με σύννεφα για την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 09:01
UPD:09:02

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η διήμερη πτώση στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και η διατήρηση του κινδύνου από την ανυποχώρητη πανδημία, προκάλεσε σήμερα τακτικές άμυνας στις ασιατικές συναλλαγές, με τους επενδυτές να προβληματίζονται από την συνεχιζόμενη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου. Βέβαια σήμερα η αργία της Wall Street μοιάζει σαν ευκαιρία να αποκαλύψουν οι επενδυτές τα κριτήρια που χρησιμοποιούν, όταν απουσιάζει η άμεση επιρροή από την ισχυρότερη αγορά μετοχών στον κόσμο.

Εδώ, μπορεί ο ΓΔ να εμφάνισε μια αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων, αλλά, μια εβδομάδα με ρεκόρ υψηλών στο φάρο των χρηματιστηρίων, η Αθήνα δεν κατάφερε να πλησιάσει τις 650 μονάδες. Υπήρξε ωστόσο δέσμη εκτιμήσεων στη βδομάδα που πέρασε για τις ελληνικές μετοχές που έπαιξαν ρόλο. Για παράδειγμα της Citigroup, που ανέφερε πως οι Εγχώριες μετοχές του δείκτη MSCI Greece θα σημειώσουν πτώση 14,7% στα κέρδη ανά μετοχή φέτος, αλλά θα εμφανίσουν ισχυρή ανάπτυξη το 2021, της τάξεως του 33,8%. Η αποτίμηση των Εγχώριων μετοχών είναι αρκετά χαμηλότερη από τις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών, με 15,3 φορές τα κέρδη ανά μετοχή το 2020 και 11,5 φορές το 2021. Το ισχυρό όπλο για τις Εγχώριες μετοχές είναι η προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του δείκτη MSCI Greece και ο κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E. Με επιδόσεις 5,8% και 6,7 φορές για φέτος, ο δείκτης MSCI Greece τοποθετείται στις υψηλότερες - ελκυστικότερες θέσεις της Αμερικανικής Τράπεζας.

Η Ελλάδα άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ, από την έκδοση που έχει ωρίμανση την 18η Ιουνίου 2030 (στα 5,5 δισ. η έκδοση μαζί με τους τίτλους του υφιστάμενου 10ετους). Σύμφωνα με Ανάδοχο της έκδοσης, οι προσφορές ξεπέρασαν τελικά τα 18 δισ. ευρώ, με την τελική αποτίμηση του τίτλου να πραγματοποιείται στα mid swaps + 140 μονάδες βάσης (γύρω στο 1,23%).Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, βλέπουν σημάδια σχετικής αφύπνισης και προσπάθεια ήπιας διασύνδεσης με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, μετά την επιτυχία της νέας εξόδου της Χώρας στις Αγορές.

Να σημειωθεί ότι οι εγχώριοι αναλυτές περιμένουν ότι διάθεση θα διαμορφώσει και η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στην Έκθεση Θεσσαλονίκης.  “Αναμένουμε τι νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί μέχρι τώρα η εικόνα της πραγματικής Οικονομίας είναι άκρως προβληματική, όπως και η εικόνα του Κρατικού προϋπολογισμού αλλά και του χρέους. Αν τα μέτρα επικεντρωθούν (άλλη μια φορά) σε παροχές που δεν θα δημιουργούν Εθνικό προϊόν & επενδύσεις, εκτιμούμε ότι οι δυνητικοί Επενδυτές θα επαναπροσδιορίσουν την στάση τους συνολικά, για το ότι περιλαμβάνει το ‘επενδυτικό προϊόν’ Ελλάδα. Μέχρι τότε υπομονή & ψυχραιμία.” Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανέφεραν την επίδραση της επίμονης συσσώρευσης στην επενδυτική ψυχολογία: “Όσο υπάρχει η εκτίμηση ότι οι αποτιμήσεις των Εισηγμένων θα παραμείνουν στα τρέχοντα, ή και σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και με την ορατότητα να παραμένει περιορισμένη, όσον αφορά τα μέτωπα της πανδημίας, της πραγματικής Οικονομίας, της πορείας των Επιχειρήσεων και τα γεωπολιτικά, οι Επενδυτές που έχουν επιλέξει τον ρόλο του θεατή, δεν έχουν λόγους επαναδραστηριοποίησης”.

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα επηρεάσει τα χρηματιστήρια η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, χωρίς να είναι δυνατό να προβλέψουμε τα συχνά εμφανιζόμενα απρόοπτα που μπορεί να προκληθούν από τις πρωτοβουλίες της διοίκησης Τραμπ σε κάθε επίπεδο. Η προεκλογική περίοδος φαίνεται να διανθίζεται από κινήσεις του Προέδρου που φθάνουν ως τα γειτονικά κράτη των Βαλκανίων και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μπορεί να μην αποτελεί προσφιλή προορισμό για κεφάλαια που τοποθετούνται σε μετοχές, αλλά ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου φαίνεται πως τυγχάνει καλύτερης αντιμετώπισης. Οι εβδομαδιαίες μεταβολές των blue chip, αν συγκριθούν με την εικόνα προηγούμενων ανοδικών εβδομάδων, αποκαλύπτουν τη χρήση διαφορετικής στρατηγικής από τους θεσμικούς, που μπορεί να σημαίνει εξάντληση των δυνατοτήτων “τραπεζικής υποστήριξης” της ανόδου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Τρικυμία στις επενδυτικές διαθέσεις που αυξάνει τη νευρικότητα

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενός “παραδοσιακά” πτωτικού μήνα, περιλάμβανε την τελευταία σύνοδο του ανοδικότατου Αυγούστου και το ανοδικό ξεκίνημα του τρέχοντος μηνός. Στη διάρκεια του οποίου ένα ράλι στις μετοχές των ΗΠΑ ανέβασε την Τετάρτη τον Dow Jones Industrial Average πάνω από τις 29000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και έστειλε τους S&P 500 και Nasdaq σε νέα ρεκόρ υψηλών βίου. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 54,19 μονάδες, ή +1,5%, φθάνοντας στις 3580,84, εμφανίζοντας το 22ο ρεκόρ του στο 2020. Οι βιομηχανικοί κλάδοι που φιλοξενεί ο Dow προκάλεσαν άνοδο 454,84 μονάδες, ή +1,6%, στις 29100,50 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμο τους από τις 20 Φεβρουαρίου και μόλις -1,5% κάτω από το ρεκόρ του. Ο Nasdaq Composite όπου οι εταιρίες τεχνολογίας έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα, αυξήθηκε 116,78 μονάδες, ή +1%, ως τις 12056,44, καταγράφοντας το 43ο ρεκόρ του στη διάρκεια της χρονιάς.

Παρόλα αυτά, η κάθοδος στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας είχε τέτοιες διαστάσεις, ώστε να υπάρξουν μόνο δυο χρηματιστηριακοί δείκτες ΝΙΚΚΕΙ και Kospi, από τους 18 που παρακολουθούμε ως αντιπροσώπους της παγκόσμιας αγοράς μετοχών, με εβδομαδιαία κέρδη. Επίσης τη μεγαλύτερη κάθοδο κατέγραψαν οι δείκτες των αγορών μετοχών της Wall Street, που αναντίρρητα αποτελεί τον φάρο των υπολοίπων χρηματιστηρίων και απέδειξε την ισχύ παγκόσμιου επηρεασμού την τρέχουσα περίοδο.

Η τρικυμία

Δικαιολογημένα λοιπόν σε αρκετούς επενδυτές εμφανίστηκε μια τρικυμία στις σκέψεις που αφορούν τις επενδυτικές τους αποφάσεις. Οι επιφυλάξεις προϋπήρχαν και είχαμε αναφερθεί σε αυτές σε προηγούμενα σχόλια. Τώρα όμως δυνάμωσαν οι φωνές από ισχυρές επενδυτικές τράπεζες που τόνιζαν την παραδοξότητα των κινήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο: Με βάση πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs το ράλι μετά το Μάρτιο του 2020 συνεχίζεται, καθώς 5 μετοχές και πιο συγκεκριμένα οι Facebook, Apple, Amazon, Microsoft και Google, ή γνωστές και ως FAAMGs, σημειώνουν αλλεπάλληλα χρηματιστηριακά ρεκόρ και κατ΄ επέκταση και οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Ενώ μια μελέτη της Bank of America, υπογράμμιζε ότι η κεφαλαιοποίηση της Αγοράς των μετοχών που ανήκουν στις Αμερικανικές Εταιρείες Τεχνολογίας έχει φτάσει στα 9,1 τρις δολάρια, ξεπερνώντας όλη την Ευρωπαϊκή Αγορά μετοχών, της οποίας η  κεφαλαιοποίηση είναι στα 8,9 τρις, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας.

Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις μετοχικές αξίες από το τέλος Μαρτίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου, πιθανά προβληματίζονται γύρω από το χαρακτηρισμό της κατάστασης που βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Αν έχει τελειώσει τον Φεβρουάριο το πιο μακροχρόνιο bull market, τότε βρισκόμαστε τώρα στην ανάπτυξη ενός νέου, που επιτρέπει στους αισιόδοξους της αγοράς να πιστεύουν πως έχουν πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Αν όμως η τρέχουσα άνοδος από τα χαμηλά του Μαρτίου αποτελεί συνέχεια του  bull market που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, μπορεί οι αισιόδοξοι να κρατούν… μια τίγρη από την ουρά.

Θολή μεγάλη εικόνα

Τεχνικά ξεκίνησε ένα νέο bull market στις 24 Μαρτίου. Δεδομένου ότι το προηγούμενο πολυετές ακλούθησε πτώση -33,9% στον S&P 500, από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου. Αυτή η πτώση ξεπέρασε το -20% που είναι το κατώφλι του bear market. Ωστόσο, διήρκεσε μόνο 33 ημερολογιακές ημέρες και 23 ημέρες διαπραγμάτευσης από την κορυφή ως το κατώτατο σημείο, με την αγορά να πέφτει περισσότερο από 20% από την κορυφή της για μόλις 18 από αυτές τις ημέρες. Αυτό είναι το μικρότερο σε διάρκεια bear  market που έχει καταγραφεί. Κατά τον Dr Ed Yardeni μοιάζει περισσότερο με διόρθωση. Παραδέχεται ωστόσο, ότι τα bear market προκαλούνται από ύφεση, και σίγουρα υπήρξε μια σκληρή και απότομη που προέκυψε από τα lockdown στην προσπάθεια από κάθε κυβέρνηση να επιβάλει κοινωνικές αποστάσεις, για να επιβραδύνει την εξάπλωση της πανδημίας. Η πρόσφατη ύφεση ωστόσο διήρκεσε μόλις δύο μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η μαζική νομισματική χαλάρωση απέτρεψε την πιστωτική κρίση. Η άρση των περιορισμών σε συνδυασμό με την τεράστια δημοσιονομική ώθηση, οδήγησε σε ριμπάουντ σε σχήμα V σε βασικούς οικονομικούς δείκτες κατά το Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Από την άλλη πλευρά τον Αύγουστο, η ανάπτυξη των νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε, καθώς βαίνει προς το τέλος της η δημοσιονομική στήριξη.  Οι μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας αυξήθηκαν καθώς τα χρήματα από την κυβέρνηση άρχισαν να εξαντλούνται, δημιουργώντας αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της οικονομίας από τη βαθιά ύφεση COVID-19. Σχεδόν το ένα πέμπτο των κερδών στις θέσεις εργασίας που ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, προήλθε από προσωρινές προσλήψεις της κυβέρνησης για την απογραφή του 2020. Ενώ το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 10% από την μορφή των υπολογιστικών συστημάτων. Η επιβράδυνση πιέζει τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να ξαναρχίσουν τις καθυστερημένες διαπραγματεύσεις για ένα άλλο φορολογικό πακέτο. Μόνο που είναι πιθανό να μεταμορφωθεί σε πυρομαχικά για πολιτική αντιπαράθεση τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους, μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στο 88,9% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν απώλειες, ενώ εκτός από τον Nasdaq κέρδη στο 2020 διατήρησαν, τα χρηματιστήρια της Σαγκάης, της Κορέας και ο S&P500. Παράλληλα σε bear market βρίσκονται (απώλειες άνω του -20%) το ισπανικό χρηματιστήριο και επανήλθε του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή -2,87% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +5,46%. Ο Dow, με πτώση -2,35%, αποδίδει στο 2020 -1,95%. Ο S&P400 με μεταβολή -2,50%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -8,01%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας κατά -3,23%, έχει απώλειες -8,46% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε τη μεγαλύτερη πτώση -4,19%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +24,88%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -2,76% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -23,11%. Ο DAX έχασε -1,46%, και στο 2020 αποδίδει -3,07%, ο CAC είχε μεταβολή -0,76%, ενώ στο 2020 αποδίδει -16,95%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -2,01%, και στο έτος επίδοση -26,80%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -2,27%, στο έτος πέφτει -17,51%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχώρησε -1,86%, και στο 2020 υποχωρεί -12,96%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -0,88%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -12,45%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -3,56%, χάνει φέτος -16,29%. Ο χρυσός με πτώση -1,61%, βρέθηκε στα 1940,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +27,43%. Σημειώθηκε βουτιά -7,97%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 39,51 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -35,29%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,41%, στο 2020 χάνει -1,91%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,61%, με επίδοση στο έτος +7,76%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -2,81%, και στο 2020 χάνει -7,02%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε -2,86%, και στο 2020 υποχωρεί -12,40%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,42% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +10,01%.

Το πριν και το μετά

Μετά από έναν υπέροχο Αύγουστο, οι προσδοκίες είναι υψηλές. Ωστόσο, από μια λεπτομερή ματιά στα αποτελέσματα του περασμένου μήνα, αποκαλύπτονται ορισμένες αιτίες για επιφύλαξη. Κοιτάζοντας πίσω διαπιστώνεται η ώθηση από τις βελτιώσεις που υπήρξαν από τα ιατρικά νέα. Ενώ το πλήθος των κρουσμάτων και οι ρυθμοί αύξησης τους μειώθηκαν αρχικά σημαντικά, διαπιστώθηκε μείωση στο ρυθμό βελτίωσης. Επομένως, δεν ενδέχεται να φαίνονται τα πράγματα πολύ καλύτερα τον Σεπτέμβριο. Η κατάσταση αυτή εγκαταστάθηκε ακριβώς όταν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα χαλάρωσαν και άφησαν τις προφυλάξεις τους. Τότε ο ιός επέστρεψε. Αυτόν τον μήνα, αντιμετωπίζουμε κινδύνους γύρω από το άνοιγμα των σχολείων και των ΑΕΙ, καθώς οι μαθητές είναι απίθανο να είναι τόσο προσεκτικοί όσο χρειάζεται. Οι αγορές αντέδρασαν στις βελτιώσεις και πιθανότατα θα αντιδράσουν αν οι βελτιώσεις επιβραδυνθούν ή σταματήσουν.

Ο Αύγουστος ξεκίνησε με μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας. Οι αγορές πανηγύριζαν μια μαζική επιστροφή στη δουλειά και πιθανότατα θα ανησυχήσουν εάν επιβραδυνθεί η τάση για επαναπροσλήψεις. Ομοίως, μετά από μια επιβράδυνση του εισοδήματος των καταναλωτών και της αύξησης των δαπανών τον Ιούλιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Αύγουστος ήταν πολύ καλύτερος. Συνολικά, πολλά από τα καλά νέα έχουν ήδη συμβεί και οι αγορές θα είναι ευάλωτες σε λιγότερο καλά (ή και κακά) οικονομικά νέα. Οι επενδυτές τοποθετούνται επειδή ο φόβος της απώλειας κερδών αντικαθιστά τον φόβο απώλειας χρημάτων. Αλλά  όσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι δείκτες, τόσο πιο δύσκολο είναι να συνεχίζεται η άνοδος από την άποψη της δίκαιης αποτίμησης.

Το άμεσο μέλλον

Με τις αποτιμήσεις ήδη σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, η αγορά φαίνεται τεντωμένη και οι τεντωμένες αποτιμήσεις ιστορικά ήταν ευάλωτες σε ένα πισωγύρισμα. Ο Σεπτέμβριος είναι επίσης ιστορικά ένας από τους πιο αδύναμους μήνες για την αγορά, αυξάνοντας τους κινδύνους σε ημερολογιακή βάση, ακόμη και πριν εξετάσουμε την πραγματική πιθανότητα οι ιατρικοί και οικονομικοί κίνδυνοι θα επαναβεβαιωθούν. Υπάρχουν επίσης άλλοι κίνδυνοι, τους οποίους η αγορά αγνοεί. Από την κοινωνική πλευρά, υπάρχει η αναταραχή σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, καθώς και τα κοινωνικά αποτελέσματα των εκκρεμών εκλογών. Από την πλευρά της πολιτικής, υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρξει περαιτέρω ομοσπονδιακή στήριξη. Και, φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι εκτός των ΗΠΑ, όπως το εμπόριο, η Κίνα και η Ευρώπη. Τι γίνεται αν αυτοί οι κίνδυνοι αρχίσουν να “αναδιοργανώνονται” ξανά

ΧΑ

Σημαντική εβδομάδα με αβέβαιο ανοδικό βηματισμό 

Η εβδομάδα που οι ξένες αγορές εμφάνισαν κορυφώσεις στο ανοδικό τους momentum σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών βίου για δείκτες της Wall Street και τελευταίων επτά μηνών στην ΕΕ, έκλεισε στο τέλος με υπολογίσιμη πτώση παγκόσμια. Οι συναλλαγές στην Αθηναϊκή αγορά απέδωσαν μικρά κέρδη εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων, σκληρών διαπραγματεύσεων παρασκηνιακά για τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Τουρκία, αλλά και επιτυχούς έκδοσης χρέους από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η περασμένη εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,76% με επίδοση Αυγούστου +2,65% και τον Σεπτέμβριο +0,84%, ο 25άρης κέρδισε +0,91%, τον Αύγουστο +1,87% και στο τρέχοντα μήνα +1,20%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,94% τερμάτισε τον Αύγουστο +2,18% ψηλότερα, αλλά υποχώρησε στον μήνα -0,23%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,26%, ο 25άρης -33,36% και ο FTSEM -30,07% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Τη Δευτέρα με σχετική αύξηση του τζίρου, η τελευταία συνεδρίαση του Αύγουστου και του χρηματιστηριακού οκταμήνου, επέτρεψε  τη διακοπή στο πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων μηνών. Ήταν μήνας με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 30 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 50% χαμηλότερα από τον περυσινό. Ο ΓΔ αν και οι επενδυτές επέλεξαν να διαπραγματευτεί σε θετικό από το πρώτο λεπτό ως τις 17:00 έκλεισε μέσω δημοπρασιών σε αρνητικό. Με τζίρο που στις 17:00 ήταν κοντά στα 26,5 εκατ. το 55% της μικτής αξίας συναλλαγών έγινε στις δημοπρασίες και τελικά ανήλθε στα 59,8 εκατ. ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 633,98 μονάδες από 634,47, με απώλειες -0,08%. Ο 25άρης με απώλειες -0,28% κατέληξε στις 1513,39 από 1517,65 στις 28/8. Ο ΔΤΡ έχασε -1,42% αν και εκείνη τη μέρα κέρδιζε ως και +1,86%. Οι κινήσεις στις δημοπρασίες σχετίζονταν με την αναδιάρθρωση στους δείκτες της MSCI.

Ακολούθησε η ανοδική αλυσίδα των πρώτων τριών συνόδων του Σεπτέμβρη με σταδιακή αποκλιμάκωση της ανόδου. Αφού ο ΓΔ  με μεταβολή +0,89% οδηγήθηκε την Τρίτη στις 639,60 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1529,80 με κέρδη +1,08%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,430 από 59,777 και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,543 από 5,823 την προηγούμενη οδήγησαν τα τραπεζικά blue chip με τον ΔΤΡ στο +2,04%. Την Τετάρτη η κόπωση των Τραπεζών αποτυπώθηκε στο +0,65% του δείκτη τους. Έτσι, αν και ο ΓΔ διαπραγματεύθηκε μόνιμα σε θετικό πεδίο οδηγήθηκε, με μεταβολή +0,72%, στις 644,20 μονάδες, με τζίρο στα 39,194 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 4,535 εκατ. ευρώ. Ο 25άρης έκλεισε στις 1542,07 μονάδες με άνοδο +0,80%. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,131% από 1,151% και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς σκαρφάλωσε στα 45,215 δις ευρώ. Την Πέμπτη είχαμε την τελευταία σύνοδο της ανοδικής αλυσίδας την εμφάνιση του ανώτερου εβδομάδας και μήνα στις 648,25 μονάδες και τζίρο 38,718 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 203,63 ευρώ. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,49%), ενώ ξεχώρισαν για τα κέρδη τους, οι ΕΕΕ +3,21%, ΟΠΑΠ +2,58%,  ΣΑΡ +2,32%, ΔΕΗ +1,39%. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,29% οδηγήθηκε στις 646,08 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1548,50 με άνοδο +0,42%.

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας ο ΓΔ αναγκάστηκε, με τις επενδυτικές κινήσεις, να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο από το πρώτο λεπτό ως τις 17:20. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,998 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,193 εκατ. και με τον ΔΤΡ σε πτώση -0,81% και κλείσιμο οριακά πάνω από τις 333 μονάδες. Ο ΓΔ βούτηξε -1,05% κλείνοντας στις 639,29 μονάδες, ενώ ο FTSE25 έχασε -1,10% οδηγούμενος στις 1531,48. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 44,863 από 45,413 δις ευρώ. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,129% από 1,107% την Πέμπτη.

Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 42,6 εκατ. ευρώ, με μέση αξία πακέτων ημερησίως τα 3,6 εκατ. Με το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό συναλλακτικά νεκρό και το ίδιο χρήμα να ανακυκλώνεται μέσα στα στενά όρια του FTSE25, το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, ανέφεραν εγχώριοι παράγοντες.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η πτώση δεν ψαλίδισε τις αισιόδοξες προσδοκίες

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 9,32 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 17,02 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:22 και ήταν οι 1544,71 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1527,93, εμφανίστηκε στις 15:00. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1534,02 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1531,48 από 1548,50 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,10% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,529 από 3,938 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 650 συμβόλαια με ανώτερο στις 1539,75 μονάδες, κατώτερο στις 1516,00 και τελευταίες πράξεις στις 1535,00 από 1544,25 μονάδες με 3467 από 3504 ανοικτές θέσεις. Άλλαξαν επίσης χέρια 28 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με τελευταίες πράξεις στις 1537,75 μονάδες με αποτέλεσμα οι ανοικτές θέσεις να ανέλθουν σε 30 από 29.

Στα calls του 25άρη λήξης Σεπτεμβρίου, διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 120 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1525 και 1600 μονάδες και για την επόμενη 40 συμβόλαια από για τιμή εξάσκησης τις 1500 και τις 1525 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης και αφορούσαν τη σειρά Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΑΛΦΑ με 11166 συμβόλαια λήξης Σεπτεμβρίου, της ΕΥΡΩΒ με 3110, της ΕΤΕ με 2502, και της ΠΕΙΡ με 1819. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν εστιασμένο στα 500 συμβόλαια για ΤΙΤC. 

Η περασμένη εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,76% με επίδοση Αυγούστου +2,65% και τον Σεπτέμβριο +0,84%, ο 25άρης κέρδισε +0,91%, τον Αύγουστο +1,87% και στο τρέχοντα μήνα +1,20%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,94% τερμάτισε τον Αύγουστο +2,18% ψηλότερα, αλλά υποχώρησε στον μήνα -0,23%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,26%, ο 25άρης -33,36% και ο FTSEM -30,07% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η εικόνα των blue chip αν και θα παρουσιαστεί με βάση της εβδομαδιαία μεταβολή, γιατί διαφέρει από τις προηγούμενες σε πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει και την μεταβολή του Αυγούστου και του τελευταίου μήνα του τρίτου τρίμηνου. 

Οι μετοχές με άνοδο της τάξης των δεικτών, μεταξύ +0,2% και +0,98%, ήταν 5 ήτοι:

  • ΕΥΔΑΠ +0,98%, +6,22% τον Αύγουστο και +2,71% τον Σεπτέμβρη
  • ΜΥΤΙΛ +0,96%, +0,64% τον Αυγ. +0,13% τον Σεπτ.
  • ΤΕΝΕΡΓ +0,67%, +7,43% τον Αύγ. +0,67% τον Σεπτέμβρη
  • ΛΑΜΔΑ +0,36%, +0,18% τον Αύγ. -0,53% τον Σεπτ.
  • ΕΛΠΕ +0,19%, -2,11% τον Αύγ. +1,37% τον Σεπτ.

Οι 6 νικητές με άνοδο στη βδομάδα από +2,6% ως +9,6% δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο κλάδο που να ευνοήθηκε ιδιαίτερα. Ήταν οι:

  • ΔΕΗ +9,62%, +4,65% τον Αύγ. +8,03% τον Σεπτ.
  • ΑΛΦΑ +5,75%, +6,25% τον Αύγ. +6,20% τον Σεπτ.
  • ΟΠΑΠ +4,35%, +0,66% τον Αύγ. +4,56% τον Σεπτ.
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,83%, +4,84% τον Αύγ. +2,97% τον Σεπτ.
  • ΣΑΡ +3,66%, +3,20% τον Αύγ. +0,57% τον Σεπτ.
  • ΟΛΠ +2,64%, -2,81% τον Αύγ. +2,51% τον Σεπτ.

Ακολουθούν 3 με κέρδη πάνω από +1% αλλά κάτω από +2%:

  • ΑΔΜΗΕ +1,60%, +0,00% τον Αύγ. +0,68% τον Σεπτ.
  • ΕΕΕ +1,39%, -1,37% τον Αύγ. +1,48% τον Σεπτ.
  • ΜΠΕΛΑ +1,21%, -12,40% τον Αύγ. +3,37% τον Σεπτ.

Με μηδενική μεταβολή οι:

  • ΒΙΟ 0,00%, -4,20% τον Αύγ. -0,44% τον Σεπτ.
  • ΕΤΕ 0,00%, +2,61% τον Αύγ. +3,46% τον Σεπτ.
  • ΕΧΑΕ 0,00%, -6,56% τον Αύγ. +0,70% τον Σεπτ.

Στον αντίποδα, ξεχώρισαν από την πτώση τους στο πενθήμερο, οι:

  • ΟΤΕ -3,43%, +9,60% τον Αυγ., αλλά -3,43% τον Σεπτ.
  • ΜΟΗ -2,40%, +2,71% τον Αυγ., αλλά -2,98% τον Σεπτ.
  • ΑΡΑΙΓ -1,83%, +1,41% τον Αυγ., αλλά -2,92% τον Σεπτ.
  • ΠΕΙΡ -1,46%, +4,32% τον Αυγ., και +0,40% τον Σεπτ.
  • ΕΥΡΩΒ  -1,31%, +13,04% τον Αυγ., αλλά -0,55% τον Σεπτ.
  • ΦΡΛΚ -0,74%, +2,57% τον Αυγ., και +0,25% τον Σεπτ.
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,73%, +2,90% τον Αυγ., αλλά -0,54% τον Σεπτ.
  • ΤΙΤC -0,71%, +1,97% τον Αυγ., αλλά -1,93% τον Σεπτ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services

Ένα απογοητευτικό Καλοκαίρι τελείωσε και ένα αβέβαιο Φθινόπωρο ξεκίνησε. Μετά από δέκα και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες και μη προβλέψιμες απειλές. Ευτυχώς μέχρι τώρα φαίνεται να χειριζόμαστε τις καταστάσεις αξιοπρεπώς.

Στο Μεταναστευτικό η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με τον κορωνοϊό πήραμε γρήγορες αποφάσεις και καταφέραμε να έχουμε μειωμένο αριθμό θανάτων, την ίδια στιγμή που η ύφεση που καταγράφει η Οικονομία μας είναι συγκρίσιμη και μικρότερη από αυτή που καταγράφουν πολλές Ανεπτυγμένες Οικονομίες, ενώ με την επιθετικότητα της Τουρκίας εξασφαλίσαμε τη συμμαχία και αμοιβαίες συμφωνίες με τους στρατιωτικά Δυνατούς της Περιοχής και ξεπεράσαμε την απειλή που θέτει η υπεροπλία του Γείτονα.

Όμως οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη και Επενδυτές δεν βλέπουμε.

Η επιχειρηματικότητα ακόμα τιμωρείται με υπερβολική γραφειοκρατία, εξαντλητικές ρυθμίσεις των Αγορών, υπερβολική φορολογία και χρεώσεις. Αν κάποιος περιμένει να επενδύσει και να εισπράττει μέρισμα, θα πρέπει να βρει κάτι εξαιρετικά κερδοφόρο, για να μπορέσει το καθαρό μέρισμα να είναι μεγάλο ποσοστό του κεφαλαίου που επενδύει. Και αυτό σε ένα κυκεώνα αθέμιτου ανταγωνισμού από όσους “γνωρίζουν το σύστημα”, αρκετής διαφθοράς και μιας νοοτροπίας που ποινικοποιεί το κέρδος.

Δεν είναι τυχαία νομίζω η προτίμηση των Επενδυτών στα ομόλογα. Σου λένε δεν με νοιάζει πως θα πάει η Επιχείρηση, φθάνει να μην χρεωκοπήσει και να πληρώνει το κουπόνι.

Μέσα στην κρίση του κορωνοϊού και με την Τουρκία να “βολτάρει” στο Αιγαίο, η Ελλάδα πρέπει να λύσει και τα διαρθρωτικά της προβλήματα. Οι αρχικές εισηγήσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Χώρας, δίνουν ελπίδες ότι τα προβλήματα έχουν αναγνωριστεί. Για να λυθούν θα χρειαστούν έξυπνές λύσεις και αποφασιστικότητα

Χρηματιστηριακά οι Τράπεζες παραμένουν το “βαρίδι” της Αγοράς, ο τζίρος δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και η κίνηση σε ένα στενό εύρος τιμών έχει κουράσει τους Επενδυτές.

Την ίδια στιγμή τα Αναπτυγμένα Ξένα Χρηματιστήρια προσφέρουν αποδόσεις παρά την υγειονομική κρίση και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο “εισαγόμενης” διόρθωσης, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Μια υπέρβαση των 650 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, θα μας οδηγήσει πιθανόν στο ανυπέρβλητο εμπόδιο των 680 μονάδων, με μία ενδιάμεση στάση στις 666 μονάδες.

Προς τα κάτω στηρίξεις υπάρχουν στις 635, 620, 612 μονάδες και στα επίπεδα των 600 μονάδων. Η Αγορά περιμένει κάτι θεαματικό, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec

Συνεχίζεται η συσσώρευση του ΓΔ μεταξύ 620-650 μονάδων, λόγω της αύξησης του κρουσμάτων της πανδημίας και του γεωπολιτικού κινδύνου.

Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη εικόνα έχει βελτιωθεί, αφού ο ΓΔ κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για την συνέχεια, καθώς ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ο δείκτης φόβου (VIX) του S&P 500 βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, υποδηλώνοντας υψηλή μεταβλητότητα.

Το ΑΕΠ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 15,2% σε ετήσια βάση, στο β’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο, η πτώση στο γ’ τρίμηνο θα κρίνει το εύρος για το έτος. Βελτιωμένη ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, σε σχέση με το α’ τρίμηνο, που ανακοίνωσαν οι ΔΕΗ, Motor Oil και Fourlis, μικτή η εικόνα των Eurobank, Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακής, ενώ αδύναμη ήταν του Ελλάκτωρα.

Οι ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος ανακοινώνουν αποτελέσματα β’ τριμήνου την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι ο καταλύτης που θα επηρεάσει τις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα. Τα κύρια μακροοικονομικά είναι η ανακοίνωση των εξαγωγών Αυγούστου στην Κίνα την Κυριακή, της βιομηχανικής παραγωγής Ιουλίου στην Γερμανία την Δευτέρα, των εξαγωγών Ιουλίου στην Γερμανία την Τρίτη, των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη και του πληθωρισμού Αυγούστου σε Γερμανία και ΗΠΑ την Παρασκευή.

Πρώτο σημείο στήριξης για τον S&P 500 οι 3393 και δεύτερο οι 3033 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 3523 μονάδες και δεύτερο οι 3590 - 3608.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές βρισκόταν σε άμυνα σήμερα Δευτέρα 7/9, καθώς οι επενδυτές ήταν αντιμέτωποι με τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις αλλά με φόντο μια παγκόσμια οικονομία με σημάδια πισωγυρίσματος καθώς αναδύεται κατόπιν μιας βαθιάς ύφεσης που προκλήθηκε από κοροναϊούς, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα.

Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν χαμηλότερα, ενώ οι μετοχές της Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 16 Ιουνίου, λόγω του φόβου ότι η εταιρεία θα μπορούσε να προστεθεί σε μια μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Ο δείκτης των blue-chip της Κίνας υποχώρησε αρχικά -0,3%, ενώ στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο -0,82%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2% με τη SoftBank να πέφτει από έντονες πωλήσεις μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι έχει ξοδέψει τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει call options για εισηγμένες μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ. Ενώ στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο -0,44%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας, οι οποίες είχαν ανοίξει στο κόκκινο, ανέστρεψαν τις απώλειες και ήταν στις 8:30 δική μας ώρα στο +0,10, ενώ το χρηματιστήριο στη Νότια Κορέα πρόσθεσε 0,7% και το διατήρησε.

Αυτό άφησε αρχικά τον ευρύτερο δείκτη των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας, οριακά ανοδικό μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες απωλειών που τον ανέτρεψαν από την κορυφή 2-1 / 2 ετών την περασμένη εβδομάδα. Ενώ στις 8:30 δική μας ώρα ήταν στο -0,03%



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα