Η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ευρώπη ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρή όσο είναι σήμερα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό πρακτορείο CNBC.
Παρότι κατά το παρελθόν οι χώρες της Ευρωζώνης αποτελέσαν αντικείμενο ισχυρής κριτικής από πλευράς επενδυτών, αυτή τη στιγμή η κατάσταση φαίνεται ότι έχει αλλάξει. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει μία διαφορετική γνώμη στην αγορά, καθώς η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να δράσει από κοινού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
"Πολλοί άνθρωποι στις αγορές μού λένε: Είμαστε περισσότερο θετικοί για την Ευρώπη απ' ό,τι ήμασταν τα τελευταία 10 χρόνια. Κι αυτό χάρη στη γρήγορη αντίδραση, τον μεγάλο αριθμό χρημάτων και τον καλό συντονισμό" επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Τον Μάιο, δύο μήνες μετά την επιβολή των αυστηρών lockdown στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν το πρώτο πακέτο υποστηρικτικών μέτρων, με στόχο την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών.
Τον Ιούλιο, οι 27 χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να αντλήσουν 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, προκειμένου να τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία και στους κλάδους που υπέστησαν εκτεταμένες απώλειες. Παρότι το σχέδιο έχει ορισμένα νομοθετικά εμπόδια να ξεπεράσει ακόμη, ήταν η πρώτη φορά που η Ε.Ε. κατάφερε να συμφωνήσει για την έκδοση ενός τόσο μεγάλου κοινού χρέους.
Αιχμές προς τις ΗΠΑ
Σ' αντίθεση με την Ευρώπη, όμως, o επικεφαλής του ESM παρατήρησε ότι η παγκόσμια απάντηση στον κορωνοϊό στερείται κοινής δράσης, κάτι το οποίο διαφέρει σημαντικά από την οικονομική κρίση του 2008.
"Αλλά φυσικά, γνωρίζουμε γιατί είναι τόσο διαφορετικά τα πράγματα αυτή τη φορά. Οι ΗΠΑ έχουν απομακρυνθεί από την πολυμερή δράση, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η μεγάλη διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον" κατέληξε ο Ρέγκλινγκ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση του Λευκού Οίκου.
naftemporiki.gr