Η κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Μελετάται σενάριο αύξησης του συνολικού πακέτου των 24 δισ. για το 2020
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 16:58
UPD:16:58
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected] 

Οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων στήριξης που θα εφαρμοστεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, το οποίο ενδεχομένως θα ανεβάσει το συνολικό κονδύλι των μέτρων πάνω από τα 24 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με στόχο να περιοριστεί η έκταση της ύφεσης, ώστε αυτή να κινηθεί εντός των προβλεπόμενων επιπέδων του 8% με τη λήξη της φετινής περιπετειώδους χρονιάς. Χθες ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το συνολικό κονδύλι των μέτρων που θα εφαρμοστούν φέτος για να μετριαστούν οι συνέπειες της ύφεσης να ξεπεράσει ακόμη και τα 24 δισ. ευρώ (στο ποσό των 24 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και οι εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων, ενώ οι καθαρές εκταμιεύσεις πόρων εκτιμώνται σε περίπου 17-18 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους). Σε αυτόν τον λογαριασμό θα πρέπει να «χωρέσουν» και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα οποία θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και οι αυξημένες δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Επί του περιεχομένου του πακέτου, το οικονομικό επιτελείο τηρεί «σιγή ασυρμάτου» παραπέμποντας για τις σχετικές ανακοινώσεις στην ομιλία του πρωθυπουργού το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Όλα, πάντως, συγκλίνουν στο ότι το πακέτο των έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστούν φέτος θα περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά -με άμεση καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους και νέο ή νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής- αλλά και παρεμβάσεις όχι μόνο για τη στήριξη των ανέργων αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιδοτήσεις για προσλήψεις

Πληροφορίες φέρουν τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων για να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις, ώστε τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να «στοχεύσουν» στη συγκράτηση της ανεργίας. Πιθανή, επίσης, είναι η παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που προγραμματίζονται για το 2021, θα εξαγγελθούν επί της «βάσης του ρεαλισμού», όπως έλεγε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προγραμματισμένη μείωση φόρων (π.χ. της εισφοράς αλληλεγγύης) και ασφαλιστικών εισφορών θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το βασικό σενάριο που καταρτίζει η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά και το οποίο προβλέπει πλήρη έλεγχο της πανδημίας και ανάκαμψη του ΑΕΠ ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το συνολικό κονδύλι των μέτρων που θα εφαρμοστούν φέτος για να μετριαστούν οι συνέπειες της ύφεσης να ξεπεράσει ακόμη και τα 24 δισ. ευρώ. Σε αυτόν τον λογαριασμό θα πρέπει να «χωρέσουν» και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά και οι αυξημένες δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση των δαπανών και φέτος, αλλά ο κύριος όγκος των χρημάτων θα προστεθεί στον προϋπολογισμό του 2021 καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες προσμετρώνται στον προϋπολογισμό κατά την παραλαβή του εξοπλισμού και όχι κατά την παραγγελία.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το ποσό θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Για την κατανομή των δανείων από το Taxis θα λαμβάνεται υπόψη η πορεία των εσόδων από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ θα υπάρχει προϋπόθεση να μη γίνουν απολύσεις ή μείωση προσωπικού όχι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως προβλεπόταν κατά τις δύο πρώτες φάσεις, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναλυτικά, τα χαρακτηριστικά της τρίτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι τα εξής:

* Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και οι αιτήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθεί και οι εκταμιεύσεις.

* Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα προσεγγίσει το 1,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής τη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

* Θα λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή των εσόδων κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το ζητούμενο θα είναι η μείωση των εσόδων να φτάνει τουλάχιστον στο 10%.

* Όσοι λάβουν μέρος στη διαδικασία θα απαγορεύεται να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Στις δύο πρώτες φάσεις, η ρήτρα μη απολύσεων «έπιανε» όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου αλλά τώρα θα επεκταθεί ακριβώς για να συγκρατηθεί και η ανεργία, η οποία αναμένεται να αυξηθεί μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

* Θα επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων και από ελεύθερους επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό και δεν έχουν ταμειακή μηχανή. Ωστόσο, για να λάβουν το χαμηλότοκο δάνειο θα πρέπει να ασκούν εποχική δραστηριότητα, δηλαδή να αντλούν πάνω από το 50% των εσόδων τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

* Θα επιτρέπεται η συμμετοχή και για όσους έχουν ήδη εκταμιεύσει δάνειο κατά τις δύο πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, τα ποσά που έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα αφαιρούνται από το ποσό που θα προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο και θα μπορεί να καταβάλλεται μόνο η διαφορά.

* Ελάχιστο ποσό δανεισμού θα υπάρχει μόνο για όσους κάνουν για πρώτη φορά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία. Αυτό θα ξεκινά από τα 2.000 ευρώ για τους επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό, θα φτάνει στα 4.000 ευρώ για όσους έχουν από 1 έως 5 άτομα προσωπικό, στα 8.000 ευρώ για όσους έχουν από 6 έως 10 άτομα προσωπικό κ.ο.κ.

Παρεμβάσεις για ανεργία, εισφορές

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να τρέξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης που θα περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα από αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας (παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας κ.λπ.). Δύο ήταν τα σενάρια που υπήρχαν στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες εν όψει των τελικών επιλογών που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα:

1. Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης του συνολικού μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού. Η πραγματική επίπτωση της πανδημίας στην ανεργία δεν έχει φανεί ακόμη, καθώς όσοι έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής δεν προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό των ανέργων. Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι να μειωθούν μόνιμα οι ασφαλιστικές εισφορές, από την επόμενη κιόλας χρονιά, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο, υπάρχει εισήγηση για ένα άμεσης εφαρμογής πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για επιχειρήσεις που θα προσλάβουν προσωπικό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

2. Ένα «γενναιόδωρο» πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα στοχεύει στο να απορροφηθούν -διασφαλίζοντας εισόδημα- οι εποχικώς απασχολούμενοι που δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά μέσα στη φετινή σεζόν.

Ήδη, ανακοινώθηκε η μείωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για να διασφαλίσουν αυτοί οι εργαζόμενοι το επίδομα ανεργίας (από 100 σε 50), αλλά τα 400 ευρώ για τρεις μήνες δεν θεωρείται φέτος επαρκής οικονομική στήριξη από τη στιγμή που το εισόδημα του καλοκαιριού ήταν φέτος εξαιρετικά μειωμένο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα