Του Χρήστου Λογαρά
[email protected]
Στον απόηχο της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία η Ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση 15,2% στο β’ τρίμηνο , ένα τρίμηνο κατά το οποίο επιβλήθηκαν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα, το σενάριο για μια ανάκαμψη τύπου V στην ευρωζώνη, φαντάζει πλέον ανέφικτο. Εκτός από τις ιστορικές μειώσεις που κατέγραψαν στο ΑΕΠ τους από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, η ανάκαμψη έχασε την δυναμική της τον Αύγουστο.
Τα περισσότερα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν ήδη ανακοινώσει το ύψος της ύφεσης των οικονομιών τους κατά το β’ τρίμηνο. Η Γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 9,7%, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές να εμφανίζουν σημάδια κατάρρευσης. Η οικονομία της Ιταλίας, μιας χώρας που χτυπήθηκε πολύ σκληρά από τον κορωνοϊό σε σχέση με άλλες χώρες στη γηραιά ήπειρο, σημείωσε ύφεση 17,7% το δεύτερο τρίμηνο, με την μείωση στον καταναλωτικό τζίρο να προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 116 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποίησε στα μέσα Αυγούστου η ύφεση στην Ευρωζώνη φτάνει το 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Σε χώρες μάλιστα όπως η Ισπανία η ύφεση έφτασε στο 22,1% και στη Γαλλία 19%. Η ύφεση της Ελληνικής οικονομίας βρίσκεται κοντά στο 15%, στον μέσο όρο δηλαδή και της ευρωζώνης (15%) και της ΕΕ (14,1%).
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από τη βαθύτερη ιστορικά οικονομική κάμψη έχασε τη δυναμική της τον Αύγουστο, με ορισμένες χώρες να πλήττονται περισσότερο σε σχέση με άλλες λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν.
Η ανάκαμψη του κυρίαρχου τομέα των υπηρεσιών που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα - σχεδόν ανακόπηκε, υποδηλώνοντας ότι ο μακρύς δρόμος για την επάνοδο στα προ της πανδημίας επίπεδα δεν θα έχει την μορφή μιας ευθείας γραμμής.
Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊου, με την γενικότερη αύξηση των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οδήγησε στην εκ νέου επιβολή κάποιων περιοριστικών μέτρων, γεγονός που δεν επέτρεψε στην οικονομία να συνεχίσει απρόσκοπτη την ανάκαμψή της τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, φαίνεται να επιβεβαιώνεται το σενάριο κατά το οποίο η μετάβαση της οικονομίας από την ύφεση στην ανάκαμψη μπορεί να ξεκινάει ως τύπου V αλλά λόγω της επιβολής κάποιων περιορισμών, η οικονομία οδηγείται εκ νέου σε κάποια συρρίκνωση.
Τα νέα σχετικά με την πιθανή διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca τον Νοέμβριο, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, μπορεί να δώσουν μια μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και να επιβεβαιώσουν ένα από τα σενάρια της ανάκαμψης της οικονομίας, αυτό του τύπου W.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα, προέβλεπαν ανάκαμψη 8,1% στο τρίτο τρίμηνο. Βέβαια, εκτιμούσαν ότι θα χρειασθούν δύο ή περισσότερα χρόνια για μία πλήρη ανάκαμψη.
naftemporiki.gr, με πληροφορίες από Reuters