Γρ.Σαράντης: Αύξηση πωλήσεων και κερδών στο α’ εξάμηνο - Οι επενδύσεις 

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 11:36
UPD:11:37

Χάρης στην υψηλή ζήτηση για προϊόντα υγιεινής και οικιακής χρήσης εν μέσω πανδημίας το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του ομίλου Γρ. Σαράντης ευνοήθηκε από τη συγκυρία στο α’ εξάμηνο, περίοδο κατά την οποία ο κύκλος εργασιών του ενισχύθηκε κατά 6,7% στα 183,69 εκατ. ευρώ και τα καθαρά του κέρδη κατά 14,39% στα 15,62 εκατ. ευρώ ενώ αυξήθηκε και το περιθώριο καθαρού κέρδους σε 8,50% από 7,93% το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Η αύξηση των πωλήσεων βασίζεται στη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση, σε ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιείται o όμιλος, σε κατηγορίες που σχετίζονται με την προσωπική υγιεινή, την υγεία και την οικιακή φροντίδα, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την ασθενέστερη ζήτηση σε άλλες κατηγορίες, καθώς και από διακυμάνσεις στην κατανάλωση λόγω αναστολής λειτουργίας σε συγκεκριμένα κανάλια πωλήσεων.

Οι πωλήσεις στην Ελλάδα, παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη 13,7% στα 67,64 εκατ. ευρώ ενώ στις χώρες του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουν 63,2% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου, η αύξηση ήταν 2,98% στα 116,05 εκατ. ευρώ. 

Η κερδοφορία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκε κυρίως λόγω βελτιστοποίησης του λειτουργικού κόστους και ιδιαιτέρως λόγω χαμηλότερων εξόδων διαφήμισης και προώθησης. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 35,18% στα 28,44 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 15,62 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 14,39%.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου παραμένει σε χαμηλό επίπεδο (καθαρός δανεισμός προς EBITDA κάτω του 0,5x) και ανέρχεται σε 29,16 εκατ. ευρώ ενώ υπενθυμίζεται ότι στο α’ εξάμηνο προέβη σε πληρωμή μερίσματος 11,2 εκατ. ευρώ (0,16701 ευρώ ανά μετοχή). 

Οι επενδύσεις

Ο όμιλος Σαράντη διατηρεί υγιή οικονομική θέση, παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία Covid-19 και συνεχίζει να επενδύει τις ελεύθερες ταμειακές ροές σε πρωτοβουλίες που επιταχύνουν την ανάπτυξη, είτε με οργανικό τρόπο είτε μέσω εξαγορών. Έτσι, στο α’ εξάμηνο εισήλθε στην αγορά των αντιβακτηριδιακών προϊόντων, μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία που παρουσιάζει ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης για τον όμιλο ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου και σε συνέχεια της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ολοκλήρωσε την εξαγορά της πολωνικής LUKSJA. Σε συνέχεια της επέκτασης του εργοστασίου παραγωγής του ομίλου στα Οινόφυτα, δρομολογείται σταδιακή απορρόφηση της παραγωγής των προϊόντων προσωπικής φροντίδας Indulona. Επιπλέον, μια νέα επένδυση βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Polipak, το εργοστάσιο παραγωγής σάκων απορριμμάτων του ομίλου, το οποίο θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα