ΜΑΖΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο χαμηλότερο τριών εβδομάδων, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν πτώση 2,3%, ενώ η Wall Strret έχασε τα κέρδη της εβδομάδας στον «απόηχο» της απρόσμενης μείωσης των θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο, που αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση.
Οι μετοχές της Porsche και της Lafarge ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών που βασίζουν τα κέρδη τους στις δραστηριότητες των ΗΠΑ.
Η Bear Stearns υποχώρησε στη Wall Street για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς η Βanc of America υποβάθμισε τη μετοχή της εν μέσω ανησυχιών ότι η κερδοφορία της θα πληγεί από την αναταραχή των subprime.
Απροσδόκητη μείωση σημειώθηκε στις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών, ενισχύοντας τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει σημάδια επιβράδυνσης στο δεύτερο εξάμηνο, δεδομένο που αποτελεί ένδειξη προς τη Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων του δολαρίου.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε, ως αναμενόταν, αμετάβλητο στο 4,6%.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον, καθησύχασε τους επενδυτές για την κρίση στην αγορά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τη μείωση των θέσεων απασχόλησης.
Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό δίκτυο, δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο δεύτερο μισό του χρόνου.
Ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.191,20 μονάδες, μειωμένος κατά 1,93%, ο CAC 40 κατά 2,63%, στις 5.430,10 μονάδες, και ο DAX κατά 2,43%, στις 7.436,63 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,3%, στις 365,21 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 16 Αυγούστου, ενώ οι απώλειές του για την εβδομάδα ανήλθαν στο 2,9%.
Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,83%, κλείνοντας στις 16.122,16 μονάδες.