Έξοδος στις αγορές: Αυξάνονται τα χρηματοδοτικά «όπλα» για τη στήριξη της οικονομίας

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 07:29
UPD:07:29
Eurokinissi/POOL

Η νέα έξοδος στις αγορές αποτελεί μια κίνηση τόσο διατήρησης της παρουσίας της χώρας στις αγορές, όσο και αύξησης των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία πλέον μπορεί να ξεπεράσουν τα 38 δισ. ευρώ, δεδομένου και του νέου πακέτου των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας λόγω της πανδημίας, αλλά και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή έκδοση, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κόστος με το οποίο δανείστηκε η χώρα, που είναι το χαμηλότερο από οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στη μεγάλη ζήτηση και ποιότητα των επενδυτών, σημειώνοντας ότι «συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών  της πανδημίας».

Τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν έως το τέλος του έτους, πλέον των 14 δισ. ευρώ που ήδη έχουν δαπανηθεί, για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Μέρος αυτών αναμένεται να καλυφθούν από την εισροή ευρωπαϊκών πόρων όπως π.χ.το  πρόγραμμα SURE, από το οποίο η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ κι αναμένεται να καλύψει το κόστος του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να έχει δηλώσει ότι θα διατεθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο νέος κύκλος θα αφορά μεταξύ άλλων και σε ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Το επόμενο διάστημα θα τρέξει νέος κύκλος παροχής ρευστότητας με επιδοτούμενα τραπεζικά δάνεια.

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να τοποθετηθεί σε παροδικές, αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και στην καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων εντός του έτους, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μέχρι να κλείσει η παρένθεση του κορωνοϊού περιλαμβάνεται π.χ.  η παράταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα ληφθούν ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στο υγειονομικό σκέλος.

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι μόνιμες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο είναι:

  • Μειώσεις φόρων
  • Δαπάνες για στήριξη της κοινωνίας
  • Ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας.

Σημειώνεται ότι η έκδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβασε το ποσό που έχει δανειστεί η Ελλάδα φέτος στα 10 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 8 δισ. ευρώ με βάση το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Παράλληλα, απομένουν ακόμα 4 μήνες προκειμένου ο ΟΔΔΗΧ να αξιολογήσει τις συνθήκες για μία ακόμα έξοδο στις αγορές.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα