Γ. Πλακιωτάκης: 3.000 θαλάσσιες αποτροπές εισόδου τον Αύγουστο

Σημαντική μείωση στους πνιγμούς το φετινό καλοκαίρι
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 16:55
UPD:16:56

Στους τρεις κύριους στρατηγικούς στόχους που τέθηκαν στην αρχή του καλοκαιριού αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, την προστασία της υγείας πληρωμάτων και επιβατών στην ακτοπλοΐα, καθώς και την ασφάλεια στις παραλίες και τις θάλασσες.  

Σύμφωνα με τον υπουργό, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της ενίσχυσης, με πρόσθετα μέσα και προσωπικό, των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Όπως είπε, οι μεταναστευτικές ροές από την 1η Μαρτίου έως σήμερα έχουν μειωθεί κατά 84%, σε σχέση με το 2019. Τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 94%, ενώ τον Αύγουστο η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας το 95%. Από την αρχή του χρόνου έχει αποτραπεί η είσοδος σε 10.000 άτομα. 

«Μόνο τον Αύγουστο είχαμε 68 περιπτώσεις εντοπισμού και αποτρέψαμε την είσοδο περίπου 3.000 ατόμων στη χώρα μας. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η τουρκική Ακτοφυλακή όχι μόνο δεν συνεργάζεται, όπως οφείλει, αλλά, αντιθέτως, συχνά συνοδεύει σκάφη με πρόσφυγες και μετανάστες έως τα σύνορά μας και επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης. 

Ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που «φυλάσσουν, ημέρα και νύχτα, τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και με απόλυτη προτεραιότητα τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής». Κάτι που, όπως επισήμανε, αποδείχτηκε, για ακόμα μία φορά, πολύ πρόσφατα, με την τεράστια επιχείρηση κοντά στη Χάλκη και τη διάσωση περίπου 100 ανθρώπων.  

Προστασία της υγείας πληρωμάτων και επιβατών 

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, σχεδιάστηκαν τα κατάλληλα πρωτόκολλα και εφαρμόστηκαν εγκαίρως τα σωστά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό η υγεία πληρωμάτων και επιβατών.

«Προφανώς, όταν μιλάμε για εκατομμύρια επιβάτες - μόνο από τα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, από την 1η Ιουνίου έως το τέλος Αυγούστου διακινήθηκαν 2.421.858 επιβάτες -  όταν μιλάμε για εκατοντάδες δρομολόγια, θα υπάρξουν - και υπήρξαν - και παραβάσεις. Κάποια περιστατικά συνωστισμού σε λιμάνια, όπως και κάποια περιστατικά όπου επιβάτες δεν φορούσαν μάσκα ή δεν τη φορούσαν σωστά.

Ακριβώς γι’  αυτό λάβαμε πρόσθετα μέτρα. Με ελέγχους κλιμακίων του Λιμενικού Σώματος και πάνω στα πλοία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με αυξημένα μέτρα στα λιμάνια, ειδικά σε ημέρες και ώρες αιχμής, αλλά και με αυξημένο αριθμό ελέγχων γενικότερα» ανέφερε. Όπως σημείωσε, συνολικά, τα περίπου 2.000 στελέχη του Λιμενικού Σώματος που ανέλαβαν τους ελέγχους είχαν μέχρι χθες προχωρήσει σε 49.644 ελέγχους και σε 975 περιπτώσεις που διαπιστώθηκε παράβαση είχαν επιβληθεί πρόστιμα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα κρούσμα σε μέλος πληρώματος. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κάποια περιστατικά απείθαρχων ασθενών αντιμετωπίστηκαν με την πλήρη εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Είμαστε - γενικά -  ικανοποιημένοι  από την προσπάθεια των πληρωμάτων για την τήρηση των μέτρων. Προφανώς, όμως, επιζητούμε πάντοτε το καλύτερο» δήλωσε ο υπουργός.

Ασφάλεια σε παραλίες και θάλασσες

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στην «ιδιαιτέρως έντονη» αυτό το καλοκαίρι προσπάθεια για ασφαλέστερες παραλίες και θάλασσες. 

Όπως είπε, με νομοθετικές αλλαγές που ήδη έχει προωθήσει το ΥΝΑΝΠ, θα αυξηθεί ο αριθμός των ναυαγοσωστών, αλλά και οι ώρες ναυαγοσωστικής κάλυψης και κυρίως θα επεκταθεί η παρουσία ναυαγοσωστών και στις πολυσύχναστες παραλίες. Από 76% κάλυψη λουτρικών εγκαταστάσεων το 2019, το ποσοστό ανέβηκε φέτος στο 87%, ενώ για να πιστοποιηθεί η ορθή λειτουργία των ναυαγοσωστών, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 έλεγχοι. 

Παράλληλα, για πρώτη φορά, με την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της Λιμενικής Αστυνομίας που έχει αναπτύξει και δωρίσει το SafeWaterSports, έγιναν έλεγχοι με τη χρήση tablet και on line πρόσβαση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στις πληροφορίες που χρειάζονται. Σημαντική ήταν επίσης, είπε, η δημιουργία του γραφείου «Ψηφιακής Διαχείρισης - Ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων και ασφάλειας στη θάλασσα», εντός της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των απαραίτητων δράσεων.

«Τα στοιχεία του φετινού καλοκαιριού δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Τα συμβάντα έως και τις 28 Αυγούστου ήταν 200, λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τα 434 του 2019. Από 1η Ιουνίου έως και 31 Αυγούστου οι πνιγμοί ήταν 44 από 182 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τα περιστατικά τραυματισμού 24 έναντι 58. Πρόκειται ασφαλώς για σημαντική πρόοδο, που υποδεικνύει ότι σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε,  με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Πλακιωτάκης διαβεβαίωσε ότι το ΥΝΑΝΠ συνεχίζει την προσπάθεια «ώστε να μείνουμε υγιείς, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να είμαστε ασφαλείς στις παραλίες και τη θάλασσα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα