Cosmote: Ερευνα για νέες εξαγορές

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2007 09:40

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,

Η COSMOTE δεν έχασε το ενδιαφέρον της για νέες εξαγορές και συνεχίζει να ερευνά αγορές του εξωτερικού, αν και στην παρούσα φάση δεν σχεδιάζονται άλλες κινήσεις, όπως τόνισε ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα η Cosmote θα απαντήσει στον ανταγωνισμό και συγκεκριμένα στη Vodafone, που πρόσφατα τοποθέτησε στην αγορά το «3 σε 1» (κινητή, σταθερή, fast Internet).

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου του ΟΤΕ και των θυγατρικών του, στην 72η ΔΕΘ, ο κ. Μαρτιγόπουλος δήλωσε ο όμιλος Cosmote, για το 2007, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατ. ευρώ στις πέντε χώρες που δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ), με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να αφορά στη ρουμανική αγορά, όπου έχει κάνει δυναμική είσοδο πριν ενάμιση χρόνο, κατέχοντας σήμερα μερίδιο 10%, που στην τριετία θα ξεπεράσει το 20%.

Σημαντικότατα, στη γρήγορη ανάπτυξη στη Ρουμανία συνέβαλε η εξαγορά της «Γερμανός», η οποία, πέραν του δικτύου της λιανικής, είναι ισχυρή και στην αγορά της χονδρικής, διαθέτει δε το δικό της δίκτυο τόσο σε Βουλγαρία όσο και σε ΠΓΔΜ.

Η Cosmote επιδιώκει γενικότερα οργανική ανάπτυξη και ανάπτυξη με εξαγορές, αλλά, εάν δεν δεσμευτούν κεφάλαια στο δεύτερο αυτό στόχο, πιθανότατα θα επιστραφούν στους μετόχους μέσω αυξημένου μερίσματος, προσέθεσε ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας.

Ο κ. Μαρτιγόπουλος αρνήθηκε να επαναλάβει θέση που προηγουμένως είχε εκφράσει για τη συνένωση ή μη Cosmote με ΟΤΕ, απλώς είπε ότι εμμένει σε ό,τι είχε στο παρελθόν δηλώσει.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας, υποστήριξε ότι

υπάρχουν περιθώρια για την εσωτερική αγορά, αν και ώριμης, καθώς η κίνηση συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμούς της τάξης του 25%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι μόλις 4-5%.

«Η φωνή θα παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης τουλάχιστον για την επόμενη τριετία. Η διείσδυση των υπηρεσιών data είναι χαμηλή και τα έσοδα από αυτές είναι μόλις στο 3% σε Ελλάδα και Ευρώπη, όταν στην Ιαπωνία είναι 35%. Δεν είναι θέμα τιμών, είναι θέμα εξοικείωσης του κοινού, δημιουργίας πιο εύχρηστων υπηρεσιών, ενώ βεβαίως η ανάπτυξη θα έρθει με την επέκταση των δικτύων 3ης γενιάς, όπως και με την είσοδο περισσοτέρων νέων συσκευών στην αγορά».

Για το σύνολο της χρήσης, ο κ. Μαρτιγόπουλος προέβλεψε ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τις προβλέψεις, κάτι που έγινε στο εξάμηνο του 2007, όταν, έναντι πρόβλεψης 30%, ο ενοποιημένος τζίρος αυξήθηκε κατά 37%.

ΑΝΝΗ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα