Γ. Βρούτσης: Επιχείρηση ζήτησε δώρο Πάσχα 1,7 εκατ. για εργαζόμενο με μισθό 1.159 ευρώ

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 11:09
UPD:11:12
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL

Σε περιπτώσεις εργοδοτών που ζήτησαν από το κράτος να πληρωθούν ακραία ποσά, που έφταναν μέχρι και το 1,7 εκατ. ευρώ, για δώρο Πάσχα εργαζομένων αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Είναι πάρα πολλές, έχω ολόκληρο φάκελο με επιχειρήσεις που ζητάνε όχι το ίδιο ποσό, διαφορετικά, αυξημένα ποσά» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.  «Διαπιστώσαμε ακραίες περιπτώσεις. Είδαμε εργαζόμενος δια μέσω της δήλωσης που υπέβαλε η ατομική επιχείρηση, να ζητάει 1.742.000 δώρο Πάσχα. Άλλη επιχείρηση 1.100.000, άλλη επιχείρηση για εργαζόμενο, 800.000, άλλη 600.000, άλλη 50.000, πιστεύοντας ίσως, μέσα από την αφέλεια που να είχαν, ότι μέσα στην ταχύτητα των κινήσεων που κάνουμε, επειδή αποφασίζουμε γρήγορα και ταχύτατα, ίσως να μην ελεγχθούν» ανέφερε.

Αναφερθείς ειδικότερα στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης που ζήτησε 1.742.000 ευρώ, ο κ. Βρούτσης είπε ότι από την διασταύρωση με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αφορούσε το δώρο εργαζομένου, ο μισθός του οποίου ανέρχεται σε 1.159,84.

Ο υπουργός Εργασίας παρατήρησε πως αν όντως δεν υπήρχε ειδική εντολή και προνοητικότητα για ελέγχους και διασταύρωση ίσως τελικά να δίνονταν τα ποσά αυτά που «δεν είναι δικά μας είναι των φορολογουμένων». «Αυτό απαντά και στο ερώτημα γιατί καθυστερήσαμε να δώσουμε το δώρο Πάσχα, γιατί είμαι υποχρεωμένος να περιφρουρώ τα χρήματα του δημοσίου», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης και ανακοίνωσε πως οι πληρωμές του δώρου Πάσχα θα γίνουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Διευκρίνισε πως δεν θα δοθεί δώρο Πάσχα που δεν θα αντιστοιχεί στο μισθό που είναι δηλωμένος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και πως σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.

Σε ό,τι αφορά τις εισφορές του ΕΦΚΑ που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, ο κ. Βρούτσης είπε η πληρωμή τους θα γίνει σε 12 δόσεις με επιτόκιο 0% ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% αρχής γενομένης μέσα στο 2021. Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, απάντησε ότι συνήθως υπάρχει ευθυγράμμιση στις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών με τις φορολογικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα