Talk of the market: Δέσμιο των εξελίξεων το Χ.Α.

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 11:11
UPD:11:24

Δεν φάνηκε να επηρεάζει τη Wall Street η επανατοποθέτηση της Fed στα θέματα νομισματικής πολιτικής ενώ η μεταβλητότητα συνεχίζεται στην Ευρώπη. Όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο, παραμένει δέσμιο των εξελίξεων που αφορούν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και κυρίως την ένταση στο Αιγαίο. Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συζήτηση στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών. Στο τραπέζι και κυρώσεις κατά της Τουρκίας η οποία συνεχίζει να προκαλεί.

Οριστικό τέλος στις δραστηριότητες των λεγόμενων «ζόμπι» της επιχειρηματικής σκηνής βάζει το πτωχευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε διαδικασία διαβούλευσης. Οδηγεί σε καθεστώς αναγκαστικής πτώχευσης όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έξι μηνών ύψους άνω των 30.000 ευρώ.  

Αύξηση σημείωσε τον Ιούλιο ο ετήσιος ρυθμός των καταθέσεων. Ανήλθε σε 7,7% από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Oι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας τα 151,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης συνέχισαν σε πτωτική πορεία μειωμένες κατά 72 εκατ. ευρώ (-0,6%) φτάνοντας τα 11,1 δισ. ευρώ. Η πιστωτική επέκταση συμπεριλαμβανομένης της γενικής κυβέρνησης επιταχύνθηκε σε 8,2% τον Ιούλιο από + 6,0% τον Ιούνιο και 4,0% τον Μάιο. 

Τα δάνεια που υπόκεινται σε προσωρινή αναστολή αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, στα 19,8 δισ. ευρώ. 

Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση στελεχών της Εθνικής Ασφαλιστικής και του CVC, ως υποψήφιου επενδυτή. Στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης εν μέσω πανδημίας αναπροσαρμόζεται η πρόταση για το 80% της ελληνικής εταιρείας.

Πρόσθετες προβλέψεις 234 εκατ. ευρώ, λόγω του Covid-19, αναγνώρισε στο α’ εξάμηνο 2020 η Alpha Bank. Η επίπτωση απορροφήθηκε από το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ύψους 645,5 εκατ. ευρώ. Εμφάνισε επίσης κέρδη μετά από φόρους 86,6 εκατ. ευρώ (έναντι 86,8 εκατ. ευρώ το 2019) ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής για το χαρτοφυλάκιο Galaxy, το ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της τράπεζας στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 13%, και μάλιστα με μία απολύτως διαχειρίσιμη επίπτωση στους κεφαλαιακούς της δείκτες μεταξύ 250 με 280 μονάδων βάσης.

Κατά 2% μειώθηκαν οι όγκοι πωλήσεων διύλισης στο α’ εξάμηνο του 2020 για τον όμιλο ΕΛΠΕ ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν σε 2,986 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 33%. Τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 191 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 24% ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 70%. Ας σημειωθεί επίσης ότι ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου, με συνολικά εκτιμώμενα ετήσια οφέλη σε επίπεδο EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ εντός τριετίας.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες πώλησης των εταιρειών της ΔΕΠΑ, που συμμετέχει η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες due diligence (συλλογή και ανάλυση στοιχείων και πληροφοριών από τις εταιρείες που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία). 

Στα 33,3 εκατ. ευρώ ανήλθε το προσαρμοσμένο EBITDA στο β’ τρίμηνο του 2020 για τη Wind η οποία στο ίδιο διάστημα πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε κατασκευή δικτύων νέας γενιάς. Τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν 3,7% ετησίως, στα 123,8 εκατ. ευρώ, με την κίνηση δεδομένων να ενισχύεται κατά 62% ετησίως στο δίκτυο κινητής. Στους 31.000 οι πελάτες σταθερής συνολικά αυξημένοι κατά 2,8%.

Μπαράζ συγχαρητηρίων και θετικών σχολίων απέσπασε χθες η InstaShop, ελληνική startup με δραστηριότητα στο on-demand grocery delivery, η οποία εξαγοράστηκε από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero έναντι τιμήματος ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής startup σκηνής 360 εκατ. δολ.. 

Αλλαγή σελίδας για την Creta Farms χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τo πράσινο φως του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου στο σχέδιο εξυγίανσης που είχε υποβάλλει για την εισηγμένη εταιρεία η Impala Hellas συμφερόντων του Δημήτρη Βιντζηλαίου. Είχε προηγηθεί έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. “Όταν πριν από έναν ακριβώς χρόνο αποφάσισα να παρέμβω για να σώσω αυτή την εταιρεία άπαντες προεξοφλούσαν την αποτυχία του εγχειρήματος. Σήμερα όμως η εταιρία γύρισε σελίδα, δεν έκλεισε, ο κόσμος κράτησε την δουλειά του και η χώρα μας είναι ένα δυνατό brand!”, ανέφερε η ανάρτησή του στο twitter.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα