ΗΠΑ: Η κεντρική τράπεζα αφήνει τον πληθωρισμό να αυξάνεται για να ενισχύσει την απασχόληση

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 18:30
UPD:18:30
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FΕD) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τροποποίησε την πολιτική της, αφήνοντας στο εξής τον πληθωρισμό να αυξάνεται για να επιτρέψει στην οικονομία να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας υπέρ περισσοτέρων εργαζομένων και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα κυρίως.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που επήλθαν στην πολιτική-πλαίσιο προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μείνει πάνω από τον στόχο του 2% "για κάποιο διάστημα" προτού η Fed προβεί σε ενέργειες αυξάνοντας τα επιτόκια, εξήγησε ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Τζερόμ Πάουελ,  σε ομιλία του.

« Η αναθεωρημένη δήλωσή μας υπογραμμίζει ότι η μέγιστη απασχόληση είναι ένας στόχος ευρείας βάσης και χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο Πάουελ σε μια ομιλία που παρέχεται ουσιαστικά για το ετήσιο συμπόσιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που παραδοσιακά πραγματοποιήθηκε στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ. "Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας για τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα για πολλούς σε κοινότητες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος.

Πιέσεις τιμών

Στα αναθεωρημένα της στοιχεία σχετικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους, η FED σε ανακοίνωση της αναφέρει  ότι οι όποιες ενέργειες στο άμεσο μέλλον θα γίνουν κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών που θα προκύψουν  με βάση τα επίπεδα της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Εφώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της πανδημίας το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τις 10 τελευταίες εβδομάδες εκτινάχθηκε στο 14.7% τις 10 τελευταίες εβδομάδες του έτους, αφού περισσότεροι από 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι  - κυρίως στην εστίαση και τις αερομεταφορές - έμειναν άνεργη.

Η προηγούμενη έκδοση της FED εκτιμούσε ότι η χαμηλή ανεργία μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό πληθωρισμό.

Οι χρηματιοστηριακές  αγορές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomgerg, εξέλαβαν τις δηλώσεις του  Powell την Πέμπτη ως άλλη μξια ένδειξη ότι η Fed δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Η αλλαγή που ανακοίνωσε ο Powell αντιπροσωπεύει το προϊόν μιας άνευ προηγουμένου αναθεώρησης των στρατηγικών, των εργαλείων και της προσέγγισης της Fed στις επικοινωνίες που ξεκίνησε στις αρχές του 2019.

Δεδομένου ότι η Κεντρική τράπεζα έθεσε επίσημα τον στόχο πληθωρισμού στο 2% το 2012, το προτιμώμενο μέτρο των αυξήσεων τιμών της Fed υπολείπεται σταθερά από αυτόν τον στόχο, με μέσο όρο μόλις 1,4%.

Ο χαμηλός πληθωρισμός συμβάλλει στα χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας την ικανότητα της Fed να καταπολεμήσει την οικονομική ύφεση και ενδεχομένως να τις κάνει βαθύτερες και μεγαλύτερες.

Ο Πάουελ σημείωσε έναν κίνδυνο, λέγοντας ότι «εάν δημιουργηθούν υπερβολικές πληθωριστικές πιέσεις ή εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό επανέλθουν σε επίπεδα υψηλότερα σύμφωνα με τον στόχο μας", η κεντρική τράπεζα δεν θα δίσταζε να δράσει. Αποκάλεσε τις αλλαγές "μια ισχυρή ενημέρωση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής μας».
 

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο Bloomberg και ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα