Το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας θα εφαρμοστεί στον ΟΤΕ

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007 09:21

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ της μετοχικής σύνθεσης και της λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας προσομοιάζει στον ΟΤΕ, ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί σε «υπερεθνικό πρωταθλητή», τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, περιγράφοντας τους στόχους της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων και για τις άλλες εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο.

Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν θα γίνουν σε μία φάση αλλά σταδιακά, σε βάθος χρόνου, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της φορολογίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών από τον Ιανουάριο, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Για την υπόθεση των ομολόγων, αναφέρει ότι ασφαλώς και υπάρχουν ένοχοι, αλλά όχι κυβερνητικές ευθύνες.

Αναλυτικότερα, για τον ΟΤΕ ο υπουργός είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τον νέο «υπερεθνικό πρωταθλητή» κατά το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας, με δραστηριότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Διευκρίνισε δε ότι, σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 5-10% για εθνικούς λόγους και για να υπάρχει έλεγχος της όποιας διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, ο κ. Αλογοσκούφης σημειώνει ότι είτε θα πωληθεί ένα ακόμα πακέτο μετοχών, είτε θα αναζητηθεί στρατηγική συμμαχία, η οποία όμως, πρόσθεσε, θα καλύπτει τους όρους που θέτει το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, για το άμεσο μέλλον απορρίπτει το ενδεχόμενο στρατηγικής συμμαχίας, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή τους διότι υπάρχουν προβλήματα εσωτερικής οργάνωσης».

Για το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ελληνική τράπεζα, ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε αρνητικός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατηγικής συνεργασίας με ξένο αντίστοιχο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του Τ.Τ., που είναι διαχρονικά ο αποδέκτης των μικροκαταθέσεων.

Για την Αγροτική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και συμπλήρωσε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου έως ποσοστού 51%.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις σε άλλους τομείς, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι είναι δεδομένη η βούληση αποκρατικοποιήσεων σε λιμάνια, αεροδρόμια και υποδομές, είτε με τις κλασικές μεθόδους, είτε μέσω των συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για τα λιμάνια, παρατήρησε ότι «Ήρθε η ώρα κάποιες τριτοκοσμικές πρακτικές να προσαρμοστούν και να έχουμε ανταγωνιστικά λιμάνια. Η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει ότι καταδικάζει όσους μένουν αγκυλωμένοι σε προνόμια που δεν δικαιούνται».

Ασφαλιστικό-φορολογία

Ερωτώμενος για άλλα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε τα ακόλουθα:

Εκφράστηκε θετικά για τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά δεν εξειδίκευσε τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη φορολόγηση των πωλήσεων μετοχών. Προανήγγειλε την κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται στις πωλήσεις «πιθανώς και από τον Ιανουάριο του 2008», αλλά συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω μελέτη».

Για την αύξηση του ΦΠΑ, επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις ή στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ και γενικότερα των φόρων, αλλά συνδέει την εξέλιξη αυτή με την απόδοση της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν η προσπάθεια λειτουργήσει αποτελεσματικά, δεν θα απαιτηθεί κανένας νέος φόρος».

Για το ασφαλιστικό, είπε ότι θα επιλυθεί σε βάθος χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα λυθεί σε μία δόση το ασφαλιστικό, αλλά θα απαιτηθούν διαδοχικές προσεγγίσεις». Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και εξήγησε ότι η μονιμότητα έχει καθιερωθεί προκειμένου να διαφυλάσσει τους υπαλλήλους από πιθανές πολιτικές διώξεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα των ομολόγων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι σαφώς υπάρχουν ένοχοι και πρέπει να τιμωρηθούν, απέρριψε όμως τους ισχυρισμούς περί κυβερνητικών ευθυνών και πρόσθεσε ότι γνωρίζει όλα τα στοιχεία που έστειλε η ΥΠΕΕ στον κ. Ζορμπά, ως προϊστάμενος της ΥΠΕΕ.

Ανακοίνωση για τον ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε το απόγευμα νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης ήταν απολύτως ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. Ο κ. Αλογοσκούφης κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος έχει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη μείωση της φορολογίας και στην ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Αυτό έπραξε με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει με τη μείωση των φόρων στα ακίνητα, που θα νομοθετηθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη εν όψει των βουλευτικών εκλογών».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΔΑΠ
  • ΓΔ
  • ΟΤΕ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα