Talk of the Market: Αναζητά κατεύθυνση το ΧΑ ενώ παραμένει η αισιοδοξία στις διεθνείς αγορές

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 11:28
UPD:12:24

Διατηρείται η - έστω συγκρατημένη - αισιοδοξία στη Wall Street, με τους αναλυτές να αποδίδουν την άνοδο των τιμών των μετοχών στις προσδοκίες των επενδυτών για τις εξελίξεις στην οικονομία και στο μέτωπο της πανδημίας. Στις ευρωπαϊκές αγορές πάντως μετά το ράλι επήλθε διόρθωση των τιμών χθες, με νέα άνοδο σήμερα. 

Όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο, χάνει την ισορροπία στις 630 μονάδες.

Παραμένει εκτός …πλάνου, με απώλειες που ξεπερνούν το 24% σε 12μηνη βάση όταν στο ίδιο διάστημα ο Dow Jones ενισχύεται κατά 9,58%, ο S&P 500 κατά 20%, ο Nasdaq 46,5% ενώ στην Ευρώπη ο Dax στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 11,35% ενώ υποχωρούν το ιταλικό χρηματιστήριο κατά 4,58%, το γαλλικό 7%, το ισπανικό 18,56% κ.ο.κ..

Στο επίκεντρο σήμερα η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ, την ώρα που μαίνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο παρά τις πρωτοβουλίες ξένων παραγόντων για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προώθηση του διαλόγου.

Τέλος του μήνα εκπνέει η ισχύς του μέτρου για την υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40% σε καταστήματα του κλάδου εστίασης αλλά και ορισμένων άλλων κλάδων συνδεδεμένων με τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.ο.κ.. Για το πώς θα διευθετηθεί το θέμα στο επόμενο διάστημα αναμένεται νέα παρέμβαση.

Άρχισε η εφαρμογή του συμψηφισμού απωλειών από ενοίκια με φορολογικές υποχρεώσεις. 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στους λογαριασμούς τους στο Taxis μείωση του φόρου εισοδήματος ή εφόσον η έκπτωση είναι μεγαλύτερη θα δουν εκπτώσεις σε άλλες φορολογικές υπιχρεώσεις, όπως στο ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον επόμενο μήνα. 

Κατά 9% αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας το 2019 ενώ ο κύκλος εργασιών από πωλήσεις ζύθου διαμορφώθηκαν σε 158,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 7,2%. 

Οι εξαγωγές παρέμειναν σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της εταιρείας αντιπροσωπεύοντας το 9% της παραγωγής της συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (7%) με οδηγό τα ελληνικά σήματα FIX Hellas και Mythos. Τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν σημαντική αύξηση 116% ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία προχωρά σε δραστική μείωση του κόστους προκειμένου να αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Με το 60% των πωλήσεών της στην ελληνική αγορά να αφορούν σημεία εστίασης και μικρή λιανική η εταιρεία εμφιάλωσης και εμπορίας νερού Σουρωτή σημείωσε πτώση πωλήσεων άνω του 50% στο lockdown, την περίοδο από 15 Μαρτίου έως 31 Μαΐου.

Με συνεχή όμως βελτίωση του μείγματος πωλήσεων και σε συνδυασμό με τη συνετή διαχείριση των εξόδων, διατήρησε τα οργανικά αποτελέσματα (ΕΒΙΤDA) στα ίδια επίπεδα με το 2019 (+3%) αλλά καθοριστικής σημασίας για την μείωση των απωλειών στο τέλος της χρήσης είναι οι επιδόσεις της τουριστικής αγοράς τους μήνες Ιούλιο- Οκτώβριο. 

Αποκαθίσταται σταδιακά η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο μειώθηκε μόνο κατά 1% έναντι μείωσης 9,8% τον Απρίλιο, 6,9% τον Μάιο και 13,5% τον Ιούνιο. Ως αποτέλεσμα, η μείωση στο επτάμηνο διαμορφώνεται σε 5,1%. Σημειώνεται ότι η ζήτηση τον Ιούνιο καλύφθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (41%) και ΑΠΕ (27%) ενώ ακολούθησαν εισαγωγές (18%), υδροηλεκτρική ενέργεια (8%) και λιγνίτης (6%). Μάλιστα η παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη μειώθηκε κατά 63% τον Ιούλιο και 50% στο επτάμηνο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα