Ε.Ε.: Αναθεωρεί προς τα κάτω για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Στο 2% αναμένεται φέτος ο πληθωρισμός
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007 13:22
UPD:14:28

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης ενδεχομένως να επιβραδυνθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις, κυρίως λόγω των πρόσφατων κλυδωνισμών στις αγορές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,5%, από 2,7% το 2006, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση (στις 7 Μαΐου) έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,6%.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ε.Ε., αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2% το 2007, από 2,2% το 2006.

Το Μάιο, η Ε.Ε. προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε φέτος στο 1,9%.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι ενώ «εξακολουθούμε να αναμένουμε ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία θα στηρίζεται σε υγιή θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα και σε ένα ακόμη και σήμερα ευνοϊκό περιβάλλον παγκοσμίως», η πρόσφατη αναταραχή «έχει σαφώς αυξήσει τους πτωτικούς κινδύνους στις προοπτικές».

«Τα υγιή θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα την βοηθήσουν στο να αντεπεξέλθει την τρέχουσα αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι στις προοπτικές απαιτούν, ωστόσο, από τις κυβερνήσεις να εμμείνουν στις μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, ακριβώς για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

Σε «έντονη επαγρύπνηση» η ΕΚΤ

Eν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σήμερα σε κινήσεις για την αντιμετώπιση της ανισορροπίας ρευστότητας στις αγορές.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε γρήγορη προσφορά για την άντληση 60 δισ. ευρώ (82,73 δισ. δολάρια) ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά δανείων μίας ημέρας, μετά από την πτώση των επιτοκίων διατραπεζικού δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον περασμένο Μάιο.

Η ΕΚΤ παρείχε ρεκόρ ρευστότητας τον περασμένο μήνα, εξαιτίας της πιστοδοτικής συρρίκνωσης οφειλόμενης στην απροθυμία των τραπεζών να προβούν σε μεταξύ τους δανεισμό, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το ποιες από αυτές ήταν εκτεθειμένες σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια χαμηλής ποιότητας.

Αργά χθες το βράδυ, ο Juergen Stark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, αλλά περιμένει πρώτα να δει τον αντίκτυπο των αναταραχών στις χρηματαγορές.

Ο Stark είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει «σε έντονη επαγρύπνηση» αναφορικά με τις πληθωριστικές εξελίξεις, κάτι που στήριξε τις πιθανότητες περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων μόλις περιοριστούν οι έντονες διακυμάνσεις.

Απευθυνόμενος σε συνέδριο στην πόλη Alzey της Γερμανίας, ο Stark είπε ότι η ΕΚΤ αναμένει ενδείξεις σχετικά με το αν οι αναταραχές θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα έχουν αντίκτυπο στον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα