Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται να ξεδιπλωθεί το οικονομικό πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά, θα «κλειδώσουν» οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ταχθεί υπέρ του να παραταθεί το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης τουλάχιστον και για το επόμενο έτος.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» θα ισχύσει με τους ίδιους όρους και για την Ελλάδα, χωρίς διαφοροποιήσεις λόγω «μεταμνημονιακής εποπτείας».
Επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου εκτιμάται ότι θα αφήσει τα περιθώρια στο υπουργείο Οικονομικών να συντάξει έναν προϋπολογισμό στον οποίο θα «χωρέσουν» οι μειώσεις φόρου εισοδήματος, ασφαλιστικών εισφορών αλλά και ΕΝΦΙΑ. Κεντρική επιδίωξη είναι το 2021:
- Πρώτον, να μπει «φρένο» στην παραγωγή δημοσιονομικών ελλειμμάτων -η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα άνω του 5% και έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ακόμη και πάνω από το 7%- χωρίς όμως να υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί που θα αποτρέψουν τη λήψη μέτρων χρηματοδότησης της προσπάθειας επιστροφής στην ανάπτυξη.
- Δεύτερον, να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος -περίπου 1,5 έως 2 δισ. ευρώ- για τη χρηματοδότηση των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, μεταξύ των οποίων η μείωση των εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου κατά δύο μονάδες, η «εμπροσθοβαρής» μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»