Ελεγχοι για τα δίδακτρα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 09:25

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ελέγχους στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προγραμματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης για το τέλος του μηνός, προκειμένου να διαπιστώσει το βαθμό εφαρμογής του «πλαφόν» που αφορά στις ανατιμήσεις των φετινών διδάκτρων.

Όπως είναι γνωστό, για τη σχολική χρονιά που άρχισε μόλις χθες, οι αυξήσεις των διδάκτρων για όλες τις τάξεις των ιδιωτικών σχολείων είναι 4,6% - σύμφωνα με το μαθηματικό τύπο που εφάρμοσε και φέτος υπουργείο Ανάπτυξης, εκτός από την πρώτη τάξη κάθε σχολικής βαθμίδας, όπου το καθεστώς τιμολόγησης είναι ελεύθερο.

Ο μαθηματικός τύπος από τον οποίο καθορίζεται το ποσοστό ανατίμησης βασίζεται στην εξέλιξη του πληθωρισμού και στις αυξήσεις των μισθών στους εκπαιδευτικούς. Σημειώνεται ότι το «πλαφόν» του υπουργείου αφορά στο σύνολο των διδάκτρων, αφού περιλαμβάνει όλα τα βασικά και προαιρετικά μαθήματα, καθώς και τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών.

Οι ελεγκτές του υπουργείου θα κληθούν λοιπόν στο τέλος του μήνα να ελέγξουν το κατά πόσο εφαρμόσθηκε στην πράξη η αύξηση του 4,6% και στο βαθμό που υπήρξαν αποκλίσεις προς τα πάνω, θα εξετάσουν αν τα ιδιωτικά σχολεία στις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου συμψήφισαν χρήματα τα οποία εισέπραξαν κατά παράβαση της σχετικής διάταξης.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο το υπουργείο διενεργεί ανάλογους ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που επιβάρυναν αδικαιολόγητα τους πελάτες τους.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες τάξεις του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου, όπου τα δίδακτρα καθορίζονται ελεύθερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα ποσοστά των ανατιμήσεων για τη σχολική χρονιά 2007 - 2008 ήταν:

- Στην πρώτη τάξη των νηπιαγωγείων της Αττικής σε μέσα επίπεδα 9,4% και της περιφέρειας 7,1%.

- Στην πρώτη τάξη των δημοτικών της Αττικής σε μέσα επίπεδα 10,2% και της περιφέρειας 7,1%.

- Στην πρώτη τάξη των γυμνασίων της Αττικής, πάντα σε μέσα επίπεδα 6,4% και της περιφέρειας 5,3%.

Για την επόμενη σχολική χρονιά οι αυξήσεις στα δίδακτρα των πρώτων τάξεων και των τριών σχολικών βαθμίδων θα προσδιοριστούν από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2008.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα