Της Βίκυς Καλοφωτιά
[email protected]
Αντιμέτωπη με την επανεμφάνιση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη, κάνοντας όλο και περισσότερους να μιλούν για ένα νέο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας.
Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και το ιδιαίτερα ανησυχητικό επιδημιολογικό επίπεδο σε αρκετές χώρες -με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία- φαίνεται ότι είναι από απρόθυμες έως κάτι παραπάνω από απλά διστακτικές στο να καταφύγουν σε ένα νέο γενικευμένο καθεστώς lockdown επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση, που είχε συμβάλει στο να τεθεί ως ένα ικανοποιητικό σημείο υπό έλεγχο η πανδημία τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.
Να τονιστεί, επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστήριξε επίσημα την άποψη ότι η Ευρώπη μπορεί να τα κατάφερει και να επιβιώσει χωρίς ένα νέο lockdown.
Ως αποτέλεσμα της παραπάνω τακτικής, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε, οι οικονομίες αποδεκατίστηκαν και οι κυβερνήσεις είναι τώρα απελπισμένες για να προωθήσουν μια όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάκαμψη.
Μέρκελ: Θέλουμε να αποφύγουμε να κλείσουμε ξανά τα σύνορα με οποιοδήποτε κόστος
Την περασμένη Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεργαστούν προκειμένου να αποφύγουν νέες απώλειες στον κλάδο της οικονομίας που θα επέφερε ένα νέο lockdown, ζητώντας αντ’ αυτού την ενοποίηση έτσι ώστε όλα μαζί τα κράτη-μέλη να λειτουργήσουν ως μια «γροθιά» απέναντι στον Covid-19.
Ειδικότερα, η ίδια δήλωσε σχετικά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Εμμανουήλ Μακρόν στη θερινή κατοικία του Γάλλου προέδρου στις ακτές της Μεσογείου:
«Πολιτικά, θέλουμε να αποφύγουμε να κλείσουμε ξανά τα σύνορα με οποιοδήποτε κόστος, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι ενεργούμε σε συντονισμό».
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες αποδόθηκε από αρκετούς ειδικούς και μη, στις κοινωνικές συγκεντρώσεις και στους ταξιδιώτες που επέστρεψαν από προορισμούς διακοπών που έχουν χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επικίνδυνες αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής τα μέτρα περιορισμού δεν έχουν φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά
Τα μέτρα περιορισμού επικεντρώνονται σε στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως οι περιορισμοί ή ακόμη και το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, η απαίτηση χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους και η υποχρεωτική υποβολή σε τεστ ανίχνευσης της νόσου, σε άτομα που επιστρέφουν από «κόκκινες» περιοχές. Μέχρι στιγμής, όμως τα μέτρα δεν έχουν δείξει κάποιο μεγάλο αποτέλεσμα.
Μια ενδεικτική ματιά στο πώς διαμορφώνεται το σκηνικό στις μεγάλες οικονομίες της ηπειρωτικής Ευρώπης:
Γερμανία
Οι λοιμώξεις από τον Covid-19 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1.000 για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, ιδίως την Παρασκευή που εμφανίζονται αυξημένες κατά 1.586.
Παρ’όλο που αυτός ο αριθμός είναι ακόμα πολύ πιο κάτω από όπως ήταν κατά την έξαρση των 7.000 κρουσμάτων ημερησίως, την περασμένη άνοιξη, η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε αυτήν την εβδομάδα τυχόν χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων για περιορισμό της διασποράς του ιού, τουλάχιστον έως ότου αυτός τεθεί σχετικά υπό έλεγχο.
Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιβάλει πρόστιμα σε άτομα που παραβιάζουν κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, δήλωσε η ίδια υπενθυμίζοντας ότι η χώρα απαιτεί από άτομα που επιστρέφουν από περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, να παραμείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες και να είναι αρνητικό το σχετικό τεστ, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου σε σχολεία και χώρους εργασίας.
Το Ινστιτούτο Robert Koch της χώρας, το οποίο επανειλημμένα χαρακτήρισε την πρόσφατη τάση «πολύ ανησυχητική», έχει δηλώσει ορισμένες περιοχές στην Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων της Ισπανίας- ως περιοχές κινδύνου. Την Πέμπτη, πρόσθεσε στον κατάλογο και δύο παράκτιες περιοχές στην Κροατία και μέρος της Ρουμανίας, ενώ το Λουξεμβούργο και άλλες τρεις περιοχές της Ρουμανίας δεν θεωρούνται πλέον επικίνδυνες.
Η Γερμανία άρχισε να χαλαρώνει τις περικοπές στις 20 Απριλίου, όταν επιτράπηκε στα καταστήματα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία, αλλά εφαρμόζουν μέτρα απόστασης και υγιεινής.
Γαλλία
Η Γαλλία κατέγραψε την Πέμπτη, 4.771 νέα κρούσματα, ένα επίπεδο που δεν έχει σημειωθεί από τα μέσα Απριλίου. Οι προστατευτικές μάσκες πρέπει τώρα να φοριούνται σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους του Παρισιού αλλά και της Μασσαλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε επίσης από την πλευρά του ένα νέο εθνικό lockdown, λέγοντας ότι η απάντηση της χώρας πρέπει να είναι «να επιταχύνει τη διαδικασία παρασκευής εμβολίων, να εγγυηθεί την πρόσβαση σε αυτά από όλους και να είναι επαρκώς προετοιμασμένος ο τομέας της υγείας έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση», όπως είπε στο περιοδικό “Paris Match”.
Η Γαλλία άρχισε σταδιακά να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα από τις 11 Μαΐου ανοίγοντας ξανά για το καλοκαίρι, τουριστικά αξιοθέατα -όπως το παλάτι των Βερσαλλιών και το Μουσείο του Λούβρου- πάντα βέβαια υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής.
Λόγω της επανεμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού, ορισμένα θέρετρα έκλεισαν τις παραλίες τους τη νύχτα, με τα νυχτερινά κέντρα να παραμένουν κλειστά για το άμεσο μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή η απαγόρευση συγκεντρώσεων περισσότερων από 5.000 ατόμων παρατάθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Ιταλία
Η Ιταλία έχει, επίσης δει μια σχετική «αναζωπύρωση» νέων κρουσμάτων, αν και προς το παρόν δείχνει να είναι πιο περιορισμένη από ό,τι αλλού. Την Πέμπτη, η χώρα ανέφερε 845 νέες λοιμώξεις, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση από τις 16 Μαΐου.
Η κυβέρνηση έκλεισε τα νυχτερινά κέντρα, απαγόρευσε το χορό σε δημόσιους χώρους και έκανε υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου από τις 6 μ.μ. έως τις 6 π.μ. σε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων πολυσύχναστων δρόμων και πλατειών.
Τα πρόσφατα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε πάρτι σε παραθαλάσσια θέρετρα, όπως το Πόρτο Ροτόντο στη Σαρδηνία, καθώς και σε περιπτώσεις ατόμων που επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να κινηθεί προς την ενέργεια του να να απομονώσει τη Σαρδηνία, μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές καλοκαιρινών διακοπών της χώρας, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera” την Πέμπτη, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους του υπουργείου.
Μετά από σχεδόν δύο μήνες, η Ιταλία άρχισε, στις 4 Μαΐου, να αναδύεται από τις «στάχτες» που επέφερε στην οικονομία το lockdown. Ήταν η ημέρα κατά την οποία περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι επέστρεψαν στην εργασία τους.
Ισπανία
Η Ισπανία επανεμφανίστηκε ως το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη. Η χώρα ανέφερε 3.349 νέες μολύνσεις την Πέμπτη, σε σύγκριση με 3.715 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, αριθμός που τις καθιστά τις περισσότερες που έχουν καταγραφεί από τις 23 Απριλίου.
Αρνητική εντύπωση προκαλεί στους πολίτες το ότι παρά την αναμφίβολα ιδιαίτερα αυξημένη κρισιμότητα της κατάστασης, ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, βρίσκεται ακόμη σε διακοπές με την οικογένειά του και μέχρι στιγμής δεν έχει απευθυνθεί στο λαό, ούτε καν σε αυτήν την συσσώρευση κακών μαντάτων για τη χώρα.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο, με τον κορωνοϊό να «σαρώνει» και η «μαύρη λίστα» να αυξάνεται επικίνδυνα κάθε μέρα που περνάει, τον τουρισμό να… ψυχορραγεί και την οικονομία να έχει «γονατίσει», η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα ανησυχητική προοπτική, σε ό,τι αφορά την γενικότερη επιβίωσή της.
Ακόμη, δεν λείπουν και οι ψηφοφόροι εκείνοι, που πραγματικά βρίσκονται στα όρια της υπομονής τους και οποιαδήποτε αντιληπτή πολιτική αδιαφορία θα μπορούσε να βλάψει την αδύναμη μειονοτική κυβέρνηση που βασίζεται σε αυτονομιστές για να παραμείνει στην εξουσία, όπως ισχυρίζεται δημοσίευμα του ξένου Τύπου.
Η Ισπανία τερμάτισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 21 Ιουνίου, μπαίνοντας σε μια φάση που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «νέα κανονικότητα». Ωστόσο, αφότου η μία χώρα μετά την άλλη έχει εκδίδει καθημερινά ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για αποφυγή επιλογής της Ισπανίας ως προορισμό των φετινών καλοκαιρινών διακοπών, το πλήγμα που προκαλείται στον τουρισμό συγκεντρώνει αρκετά στοιχεία για να χαρακτηριστεί ανεπανόρθωτο.
Ελπίζουμε πως όχι…
naftemporiki.gr με πληροφορίες από swissinfo.ch, Bloomberg, Reuters