Talk of the market: Τα εμβόλια τονώνουν την επενδυτική ψυχολογία

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 11:37
UPD:11:37

Η ανησυχία για την επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία παραμένει αλλά την επενδυτική ψυχολογία τονώνουν τα θετικά νέα από την επιστημονική έρευνα που θέλει τα εμβόλια που αναπτύσσουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να περνούν με επιτυχία τις φάσεις δοκιμών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της J&J, καθώς και της Pfizer με την γερμανική BioNTech, των οποίων τα εμβόλια περνούν σε δοκιμές τελικής φάσης, του ρωσικού Sputnik V που δείχνει καλό προφίλ ασφάλειας αλλά και στην Ευρώπη των εμβολίων της CureVac και της AstraZeneca.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω και σε συνέχεια της θετικής κίνησης των αμερικανικών αγορών χθες και των ασιατικών νωρίτερα σήμερα, καλλιεργούνται προσδοκίες για τις συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, που άνοιξαν επίσης στο πράσινο. Ειδικότερα στην Αθήνα, αναλυτές θεωρούν πιθανή την επιστροφή της - έστω και συγκρατημένης - θετικής ψυχολογίας, αν και χθες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε (-1,45%) υπό το βάρος ρευστοποιήσεων κερδών μετά από τρεις θετικές συνεδρίες. Ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 3,38%.

Στο μέτωπο των οικονομικών, σημειώνουμε τα αναδρομικά έως 7.000 ευρώ που θα λάβουν μέσα στο επόμενο διάστημα, μέχρι τον Νοέμβριο, συνταξιούχοι, όπως προκύπτει από τον επανυπολογισμό 2.800.000 συντάξεων. 

Με 603 εκατ. ευρώ ενισχύεται το χρηματοδοτικό εργαλείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, κατόπιν έγκρισης του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, ώστε να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε από τις επιχειρήσεις για τη λήψη δανείων κεφαλαίων κίνησης με επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια. Η “προίκα” του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, από 400 εκατ. ευρώ, αυξάνεται στο 1,003 δισ. ευρώ. 

Δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας διερεύνησαν ο Κωστής Χατζηδάκης με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναφορικά με τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παρείχαν σχεδόν τη μισή ποσότητα από τα 2.651.903 κ.μ. LNG που εισήγαγε η Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2020 και οι προμήθειες σε LNG από τις ΗΠΑ σχεδόν τετραπλασιάστηκαν. Παράλληλα αυξάνεται η συμμετοχή των ΗΠΑ στις ΑΠΕ.

Στη διεξαγωγή ελέγχου για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της Praxia Bank και την αποτίμηση των παγίων της, προχωρά η νέα διοίκηση ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλλε όλες τις συμβάσεις, με 29 προμηθευτές, προς αποκατάσταση των ζημιών. Μάλιστα τους καλεί να αποστείλουν αποδεικτικά υλικά υπηρεσιών και παραδοτέων από την αρχή της συνεργασίας τους με την τράπεζα.

Η Wind Hellas εμφάνισε βελτιωμένα αποτελέσματα για το 2019, με πωλήσεις αυξημένες κατά 3,6% στα 531,7 εκατ. ευρώ (κινητή τηλεφωνία + 5%, σταθερή + 2,7%), με υπερδιπλάσιο EBITDA στα 240,7 εκατ. ευρώ (από 114,8 εκατ. ευρώ το 2018). Η διοίκηση εκτιμά ότι η αρνητική επίδραση της πανδημίας στο EBITDA 2020 θα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τις εργασίες ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το έργο “Υπολειπόμενες Εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Περιοχής του Άκτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου” έχει προϋπολογισμό 150.000.000 ευρώ και είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Η Intrakat αναδείχθηκε μειοδότης στο έργο κατασκευής αρδευτικού δικτύου συνολικού μήκους 110 χλμ στην περιοχή των Πρεσπών, στη Φλώρινα, στο πλαίσιο διαγωνισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το ποσοστό έκπτωσης είναι 51,08%, το κόστος του έργου ανέρχεται σε 20,3 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια του έργου εκτιμάται σε 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Με την πλάτη στον τοίχο οι επιχειρηματίες του Catering αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο της αγοράς εστίασης εν μέσω πανδημίας γράφοντας απώλειες, που προβλέπεται να ξεπεράσουν φέτος το 80% των εσόδων της περσινής χρονιάς.

Στις 10 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η νέα γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follieγια την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων 2018. Είχε προηγηθεί αναβολή της γενικής συνέλευσης της 31ης Οκτωβρίου του 2019 (εξ αναβολής) κατά την οποία η μέτοχοι της εταιρείας αποφάσισαν εκ νέου την αναβολή της για τις 31.1.2020. Στο μεταξύ, 14.1.2020 το ΔΣ αποφάσισε ματαίωση της τακτικής γενικής συνέλευσης λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων 2018.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα