Talk of the market: Κερδισμένοι και χαμένοι από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας 

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 11:28
UPD:11:35

Νευρικότητα στη Wall Street μετά τις εκτιμήσεις της Fed για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία. Αυτό το κλίμα μεταφέρεται σήμερα στις ασιατικές αγορές, που άνοιξαν στο κόκκινο επηρεασμένες και από τις ανησυχίες για την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19. Στο ίδιο μοτίβο το άνοιγμα στην Ευρώπη προϊδεάζοντας για το χρηματιστηριακό περιβάλλον στην Αθήνα. Ας σημειωθεί ότι προηγήθηκε άνοδος του Γενικού Δείκτη μια ανάσα από τις 650 μονάδες, επίπεδο στο οποίο η τεχνική ανάλυση εντοπίζει σημαντική αντίσταση…

Πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, πλην ελληνοτουρκικών, το γεγονός ότι ενισχύονται τα μέτρα στα νησιά για την τιθάσευση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού Covid-19, με όλους τους τουριστικούς προορισμούς να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των κλιμακίων επιτήρησης, ώστε όπου εντοπίζεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου να τίθενται άμεσα σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα. Έτσι, μετά την Πάρο και την Αντίπαρο χθες είχαν σειρά Χαλκιδική και Μύκονος. Τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, μεταξύ των οποίων διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στις 12 το βράδυ. Το μέτρο επιβαρύνει περαιτέρω τον κλάδο εστίασης, καθώς ισοδυναμεί με lockdown για μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Εντωμεταξύ, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σε συνδυασμό με τις χαμηλές προσδοκίες για τα έσοδα από τον τουρισμό προοιωνίζονται μεγαλύτερη -διψήφια- ύφεση το 2020, γεγονός που κινητοποιεί τον μηχανισμό για στήριξη των πληττόμενων κλάδων. Κρίσιμος μήνας για αποφάσεις ο Σεπτέμβριος. 

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτιμά ότι θα χαθούν 15,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για το σενάριο που τα έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 3 και 3,5 δισ. ευρώ, ήτοι χαμηλότερα του 20% της περσινής χρονιάς, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Οφέλη από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λόγω Covid-19 βλέπει η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων doValue Greece (πρώην FPS, εταιρεία που μεταβιβάστηκε κατά 80% από τη Eurobank στην ιταλική doValue). Το 2019 εμφάνισε κύκλο εργασιών 44,13 εκατ. ευρώ, με αύξηση 32% και καθαρά κέρδη προ φόρων 4.121.590 ευρώ έναντι κερδών 2.491.997 ευρώ το 2018. Επίσης, προχώρησε σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου 7.257.400 ευρώ με ισόποση επιστροφή μετρητών στους μετόχους (Εurobank) τον Απρίλιο του 2020. Το 2020 θα συνεχίσει την προσπάθεια προσέλκυσης νέων συνεργατών για την διαχείριση επιπλέον χαρτοφυλακίων με γνώμονα την εδραίωσή της ως κυρίαρχης εταιρείας διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ελληνική αγορά.

Εντωμεταξύ η Eurobank με την doValue Greece ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος, μερίδιο 30%, στις αιτήσεις για την επιδότηση δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

Σε διαπραγματεύσεις είναι ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της διερεύνησης στρατηγικών επιλογών του, σχετικά με τη συμμετοχή που διατηρεί στην Telekom Romania και την Telekom Romania Mobile. Συζητά και την πώληση των εν λόγω συμμετοχών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, που δεν σχολιάζει πάντως τα δημοσιεύματα του ρουμανικού τύπου για προκαταρκτική συμφωνία απόκτησης του κλάδου σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania από την Orange. 

Mε επενδύσεις και επανακατάρτιση εργαζομένων αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 η διοίκηση της Εύρηκα Ελλάς, που αξιοποιεί παράλληλα τις ευκαιρίες από τις νέες ανάγκες των καταναλωτών, απολαμβάνοντας αύξηση πωλήσεων και ενίσχυση μεριδίων στις κατηγορίες που δραστηριοποιείται. Η εταιρεία το 2019 εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 51,3 εκατ. ευρώ με καθαρή κερδοφορία 1,669 εκατ. ευρώ από 1,015 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Η εταιρεία ευνοείται εν μέσω πανδημίας από την γενικότερη αύξηση της ζήτησης σε απολυμαντικά και καθαριστικά αλλά και από τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με χαρακτηριστική τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την αλυσίδα Lidl και την επέκταση της συνεργασίας με τον όμιλο Σαράντη για την παραγωγή των εντομοκτόνων αεροζόλ Teza και Pyrox.

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού συστάθηκε σε συνέχεια συμφωνίας εκπροσώπων του κλάδου με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επικεφαλής στο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο είναι ο Ιωάννης Βλαχάκης. Η νεοσύστατη Εθνική Διεπαγγελματική καλύπτει πάνω από το 80% της μεταποίησης, το 50% της εμπορίας και το 30% της παραγωγής αυγών στη χώρα μας.

Αύξηση Κεφαλαίων από Λειτουργικές Δραστηριότητες (FFO) κατά + 20,65%, παρά την αμελητέα μείωση των εσόδων από μισθώματα (- 1,52%), παρουσίασε η Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π. στο α’ εξάμηνο του 2020. Στις 30.6.2020 στον όμιλο ανήκαν συνολικά 34 ακίνητα - κυρίως καταστήματα και γραφεία. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα