ΕΚΤ: Νέα «ένεση» ρευστότητας, ύψους 75 δισ. €

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 15:24
UPD:18:00

Με 75 δισ. ευρώ τροφοδότησε σήμερα την ευρωπαϊκή χρηματαγορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια νέα προσπάθειά της να διευκολύνει τη χρηματοπιστωτική αγορά.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η τροφοδότηση αυτή, με μια χρονική περίοδο διάρκειας τριών μηνών, είναι η δεύτερη παρόμοια κίνηση στην ιστορία της.

Η πρώτη κίνηση αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου όταν η ΕΚΤ τροφοδότησε την αγορά με 40 δισ. ευρώ για μια περίοδο τριών μηνών.

Πάντως, χθες η ΕΚΤ απέσυρε από τη χρηματαγορά 60 δισ. ευρώ, καθώς τα επιτόκια της αγοράς υποχώρησαν κάτω από το 4%, που αποτελεί το βασικό της επιτόκιο.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, την προηγούμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν προέβη στην λίγο-πολύ αναμενόμενη αύξηση του βασικού της επιτοκίου και αποφάσισε να το διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Η ΕΚΤ έχει αναλάβει τον πιο ενεργητικό ρόλο μεταξύ των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πιστοληπτική κρίση που προκλήθηκε από τον τομέα των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κρίση αυτή προκάλεσε εσπευσμένες κινήσεις σε δύο μικρότερες γερμανικές τράπεζες και έπληξε τα κέρδη άλλων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα