Στα ύψη η τιμή του «μαύρου χρυσού»

Ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007 18:28
UPD:21:50

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών «αναρριχήθηκε» σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ύστερα από την απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 80 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά τα 80,18 δολάρια.

Στη συνέχεια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε ελαφρώς και στις 21:45 διαμορφωνόταν στα 79,85 δολάρια το βαρέλι.

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου (International Petroleum Exchange), η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ έκλεισε στα 77,50 δολάρια το βαρέλι.

Ως γνωστόν, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε χθες την αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Νοεμβρίου, ως αντίδραση στις ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και τη ραγδαία μείωση των αποθεμάτων καυσίμων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της συμβουλευτικής εταιρείας Petromatrix Ολιβιέ Ζακόμπ, «το αποτέλεσμα της συνόδου του ΟΠΕΚ δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει τις τάσεις σε μια αγορά που αρέσκεται στις ακραίες καταστάσεις».

Εν τω μεταξύ, σε μικρή μείωση των προβλέψεών της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2007 και το 2008 προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), επικαλούμενη αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τις αυξημένες τιμές του αργού.

Η διεθνής υπηρεσία εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί το 2007 στα 85,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 86,0 εκατ. βαρέλια. Όσον αφορά στο 2008, προβλέπει ημερήσια ζήτηση στα 88,0 εκατ. βαρέλια, από 88,2 εκατ. βαρέλια για τα οποία έκανε λόγο στις προηγούμενες προβλέψεις της.

Ειδικά για το 2008, η ΙΕΑ θεωρεί πιθανό να γίνουν και περαιτέρω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών της, δεδομένου ότι ο πραγματικός αντίκτυπος της κρίσης στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκου χρέους δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή ζήτηση επηρεάστηκαν από την μικρότερη του αναμενόμενου ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα προϊόντα του τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ ρόλο, σύμφωνα με την ΙΕΑ, έπαιξαν τόσο οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες όσο και η άνοδος των τιμών του αργού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα