Bristol-Myers: Τρία νέα φάρμακα κατά του διαβήτη

Με δυνητικά έσοδα 3 δισ. δολ. ετησίως
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007 09:11
UPD:09:13

ΤΡΙΑ νέα σκευάσματα κατά του διαβήτη, αναπτύσσει η Bristol-Myers Squibb Co. - παραγωγός των σκευασμάτων κατά του διαβήτη που συνταγογραφούνται τα μέγιστα στον κόσμο - με στόχο τον περιορισμό της νόσου, καθώς αυτή αυξάνεται συνεχώς, εκ των οποίων το κάθε ένα έχει δυνητικές πωλήσεις 1 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία συνεργάζεται με την Pfizer Inc., τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου και την AstraZeneca Plc για τη δημιουργία δύο νέων φαρμάκων που ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά την αντιμετώπιση του διαβήτη. Το τρίτο σκεύασμα, που τώρα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ελέγχου, ανήκει στην ίδια οικογένεια με αντίστοιχο σκεύασμα της Merck & Co., που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και για το οποίο οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αποφέρει πωλήσεις 2,5 δισ. δολ. ετησίως.

Το πρώτο από τα νέα σκευάσματα θα αρχίσει να πωλείται σε δύο χρόνια και έως το 2011 ενδέχεται να αποφέρει έσοδα 1 δισ. δολ., αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 20 σεντς, σύμφωνα με τους αναλυτές. Κάθε ένα υπόσχεται να υπερβεί τα έσοδα των 2,7 δισ. δολ. από ανάλογο σκεύασμα της Bristol-Myers, το οποίο διατίθεται και σε φθηνότερες μορφές αντιγράφων από το 2002. Η επιτυχία των σκευασμάτων αυτών, μπορεί να ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές της εταιρείας για τις οποίες μόνο έξι αναλυτές εισηγούνται «buy» μεταξύ των 23 που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Οι μετοχές της Bristol-Myers σημείωσαν άνοδο 11 σεντς, φθάνοντας χθες στα 28,34 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (NYSE). Συνολικά μέσα στο 2007 – πριν από σήμερα - έχουν σημειώσει άνοδο 7,4%, υπερβαίνοντας την άνοδο 3,7% του δείκτη Standard & Poor's 500 Health Care Index.

Περισσότεροι από 180 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από διαβήτη και ο αριθμός των ασθενών ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί στα 366 εκατ. ανθρώπους έως το 2030 σύμφωνα με τον World Health Organization στη Γενεύη. Ο διαβήτης προκαλεί τύφλωση, μόνιμες βλάβες στα νεύρα και νεφρική ανεπάρκεια. Οι θάνατοι από διαβήτη, που σκοτώνει περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, προβλέπεται να αυξηθούν πλέον του 50% τα επόμενα 10 χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα