Market Beat: Η Αθήνα συσσωρεύει και αναζητά τάση, κόντρα στην ένταση στα γεωπολιτικά

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 08:59
UPD:09:00

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά με μέσο ημερήσιο τζίρο κάτω από τα 28 εκατ. ευρώ εμφάνισε μικρά κέρδη και ουσιαστικά συσσώρευε με τρόπο που διατήρησε όσα κατακτήθηκαν στην πρώτη βδομάδα του μήνα. Ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που στις εκθέσεις μεγάλων επενδυτικών ιδρυμάτων οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν ξεχωριστή θέση στις αναλύσεις σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο για την Ευρώπη από γεωπολιτικές εντάσεις.

Από την έκθεση της Barclays για την παγκόσμια οικονομία ξεχωρίσαμε και προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με ακρίβεια τα σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη που θεωρούν ότι έχουν αυξηθεί πρόσφατα: Η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για εδαφικά δικαιώματα καθώς και αυτά της έρευνας για ύπαρξη υδρογονανθράκων θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με την απόφαση της Γαλλίας αυτήν την εβδομάδα να αυξήσει τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα μπορούσε να φέρει ένα νέο επεισόδιο εντάσεων μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, τη στιγμή που το νόμισμα της Τουρκίας έχει υποτιμηθεί σε νέα επίπεδα χαμηλών, αποκαλύπτοντας την ευθραυστότητα της οικονομίας και όταν ο Λίβανος βρίσκεται σε κρίση.

Ανεξάρτητα, η μετεκλογική κατάσταση της Λευκορωσίας, στην οποία η ΕΕ σκοπεύει τώρα να επιβάλει κυρώσεις, θα μπορούσε τελικά να γίνει πιο σημαντική εάν επρόκειτο να εμπλακεί η Ρωσία με τρόπο που δεν θα ήταν αποδεκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συνολικά, οι πρόσφατες εξελίξεις χρησιμεύουν ως υπενθύμιση για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στα νότια και ανατολικά σύνορά της.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι οι παράγοντες της αγοράς, με την συσσώρευση που επέλεξαν, προσπάθησαν επιτυχώς να πετύχουν την κατοχύρωση τιμών για τον ΓΔ, υψηλότερα από τις 610 μονάδες και από τις 1500 για τον 25άρη. Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτέλεσε αιτία για τα φαινόμενα φυγής από το ρίσκο των ελληνικών αξιών. 

Με τον Τραπεζικό κλάδο να έχει ρόλο κεντρικού διαμορφωτή της τάσης, σημαντική για την δυναμική των ημερών ήταν η απομάκρυνση του ΔΤΡ από τις 300 μονάδες. Αυτός στις 3 Αυγούστου έκλεισε στις 298,83 μονάδες και οι θεσμικοί το εξέλαβαν ως ειδοποίηση πως θα επιστρέψει στα χαμηλά βίου του στο ευρώ που είναι κοντά στις 270 μονάδες. Αντί αυτού, μια αντίδραση τον έφερε ως τις 320. Αλλά και πάλι, στην αρχή της περασμένης βδομάδας, έκλεισε στις 298,57 και κατόπιν με τρία ανοδικά κλεισίματα στις υπόλοιπες 4 συνόδους  κατέληξε στις 317. Στην εβδομάδα κέρδισε +1,70% με άνοδο την προηγούμενη +2,92%, μετά από μια αλυσίδα 4 πτωτικών εβδομάδων τον Ιούλιο. Αυτές προκάλεσαν μηνιαίες απώλειες -16,82% ενώ στον Αύγουστο κερδίζει 4,67% στηρίζοντας τις επιδόσεις των ΓΔ και FTSE25.

Όλο και περισσότεροι εκτιμούν πως η οικονομία παγκόσμια περνά σε φάση με υψηλά κρατικά χρέη και αυξημένη φορολογία. Βέβαια στην εξίσωση που καθορίζει τη διάθεση για ρίσκο αλλά και τις εκτιμήσεις των τμημάτων ανάλυσης των μεγάλων επενδυτικών ιδρυμάτων, έχει ήδη προστεθεί μια μεταβλητή με “παράξενο” Πεδίο Τιμών, καθώς αφορά στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ. Οι αγορές χρειάζεται να προβλέψουν πολλά, εκτός από το ποιο θα είναι το πιθανό αποτέλεσμα της αναμέτρησης μετά την ψηφοφορία το Νοέμβριο. Για παράδειγμα εκκρεμεί μια απάντηση από τα αρμόδια νομοθετικά όργανα σχετικά με την παράταση της ενίσχυσης στο επίδομα ανεργίας για όσους επλήγησαν από τα λουκέτα της καραντίνας. Μετά από διαβουλεύσεις σκληρές που δεν απέδωσαν, πολλοί θεωρούν πως οι Δημοκρατικοί θα κάνουν ότι μπορούν για να αυξηθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών.

Από την άλλη είναι εμφανές πως δεν θέλουν οι αγοραίοι  εδώ και στο εξωτερικό να βρεθούν τον Σεπτέμβριο εκτεθειμένοι σε μετοχές εταιριών που το δεύτερο κύμα θα αποκαλύψει την αδυναμία να αντέξουν σε νέο κύκλο περιορισμών. Αν φανεί τότε πως επικρατέστερο σενάριο είναι η δεύτερη επίθεση του COVID-19 στους πληθυσμούς και η επιστροφή στη ζωή με κοινωνική αποστασιοποίηση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Οι αγορές αποτύπωσαν… το μέλλον, με το Sputnik των εμβολίων

Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους πάνω που είχανε πάρει θάρρος οι απαισιόδοξοι αναλυτές. Παρενέβησαν υπέρ μιας διόρθωσης διαρκείας, αναφέροντας ως κρίσιμη την εκκρεμότητα στην επιπλέον βοήθεια στα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ, την διατήρηση της ισχύος της πανδημίας διεθνώς, την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ Κίνας και κυρίως την επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης που αποτύπωσαν τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα. Είναι ωστόσο στη φύση των αγορών να αγνοούν οι επενδυτές συνήθως το σήμερα, για να επικεντρωθούν στο αύριο. Είναι αλήθεια ότι οι μετοχές πιέζονται κατά τη διάρκεια εκείνων των φάσεων όπου οι επενδυτές δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα φέρει το αύριο. Όπως κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 και κατά την αρχική εξάπλωση του COVID-19. Αλλά μόλις, κατά την εκτίμησή τους, αποκτήσουν ικανοποιητική ορατότητα οι τιμές των μετοχών ανακάμπτουν.

Την ανοδική κίνηση στη Wall Street, έστω και με αυξημένη νευρικότητα, που ακολουθούν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη, με εξαίρεση ενίοτε το ελληνικό, αποτυπώνει το άλμα κατά 74% στο μελλοντικό P/E των μετοχών του S&P500 από το χαμηλό των 12,9 στις 23 Μαρτίου έως τιμές άνω του 22,5 της περασμένης βδομάδας. Τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό το αξιοσημείωτο άλμα στο προσδοκώμενο  P/E αποδόθηκε από αρκετούς στην αποφασιστική πτώση της απόδοσης του 10ετούς Ομολόγου ΗΠΑ, κάτω του 1,00% από τις 20 Μαρτίου. Στην πορεία, αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για το προβλέψιμο μέλλον. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε επίσημα στη συνέντευξη τύπου στις 10 Ιουνίου: Δεν σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τα επιτόκια. Δεν σκεφτόμαστε καν να σκεφτούμε μήπως χρειάζεται να τα αυξήσουμε. Στις 4 Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς έπιασε το 0,50%!

Το "Sputnik V"

Οι αγορές όντως έδειξαν την περασμένη εβδομάδα έτοιμες για απογείωση, μόλις υπάρξει σίγουρο και αποδεκτό διεθνώς εμβόλιο κατά του COVID-19. Η δράση στα χρηματιστήρια την Τρίτη καθοδηγήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι Ρώσοι επιστήμονες πέτυχαν μια σημαντική ανακάλυψη στον παγκόσμιο αγώνα για την ανακάλυψη εμβολίων κατά του COVID-19. Ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει γίνει η πρώτη που εγκρίνει ένα πειραματικό εμβόλιο COVID-19 και ότι η κόρη του έχει ήδη λάβει μια δόση. Το εμβόλιο ονομάζεται "Sputnik V", μια αναφορά στον πρώτο τροχιακό δορυφόρο, ο οποίος ξεκίνησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1957 αποτελώντας σημείο εκκίνησης για την παγκόσμια διαστημική αναμέτρηση. Ωστόσο η χάρη που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις αγορές, ήταν η φωτογραφία από το μέλλον που σχηματίστηκε έστω για λίγο, αλλά με αρκετή ακρίβεια, καθώς επηρεάστηκαν προσωρινά όλα τα κομμάτια της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς.

Το εμβόλιο δεν είχε ακόμη δοκιμή Φάσης 3. Έχει δοκιμαστεί σε μικρές, πρώιμες κλινικές δοκιμές που έχουν σχεδιαστεί για να βρουν τη σωστή δόση και να αξιολογήσουν τυχόν προβλήματα ασφάλειας. Δόθηκε σε επιστήμονες που το ανέπτυξαν, σε αυτο-πειραματισμό που είναι ασυνήθιστο στη σύγχρονη επιστήμη, καθώς και σε 50 μέλη του ρωσικού στρατού και μια χούφτα άλλων εθελοντών.

Ωστόσο, τα χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στις ειδήσεις για το εμβόλιο και ανάλογα κινήθηκαν οι τιμές το πρωί στη Νέα Υόρκη. Η ανοδική ορμή όμως εξαντλήθηκε προς το τέλος, με την αδυναμία στις τιμές των μετοχών εταιρειών που επωφελήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πολύ, να μετρά περισσότερο από την αντιστάθμιση των πιέσεων μέσω της ανοδικής ώθησης σε εκείνες που υπέφεραν από την πανδημία. Οι μετοχές των Facebook, Amazon, Netflix, τη μητρική της Google Alphabet, Microsoft, Apple, NVIDIA και Tesla υπόφεραν από ρευστοποιήσεις, ενώ οι τραπεζικές μετοχές παρουσίασαν ράλι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έπεσαν στα νέα από τη Ρωσία. Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν.

Άρωμα εκλογών

Η σεζόν των εκλογών ξεκινά με το Democratic National Convention (Συνέδριο των Δημοκρατικών) και οι επενδυτές σκαλίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μια προετοιμασία για τις κινήσεις της αγοράς, πριν από την ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου των ΗΠΑ. Οι εκλογές έφτασαν σχετικά αργά στο ραντάρ των επενδυτών φέτος. Κυριάρχησαν, η ανησυχία για τις επιπτώσεις από την πανδημία του κοροναϊού καθώς και η “απάντηση” στην κρίση με την εφαρμογή άνευ προηγουμένου πολιτικών δημοσιονομικού και νομισματικού χαρακτήρα, για την διέγερση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες. Αρκετοί αυξάνουν τα διαθέσιμα σε μετρητά ή επιλέγουν στοιχήματα σχετικά με την εκτίναξη της μεταβλητότητας, καθώς βλέπουν μια σειρά από πιθανά αποτελέσματα, για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι άμεσα σίγουρο ή είναι πιθανό να αμφισβητηθεί.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η απόδοση της αγοράς τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να δείξει ποιος υποψήφιος θα νικήσει τον Νοέμβριο. Ο κατεστημένος πρόεδρος τείνει να κερδίσει τον Λευκό Οίκο όταν ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί τους τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, έδειξαν στοιχεία από την TD Securities που χρονολογούνται από το 1930. Αυτό μπορεί να είναι αφορμή για άσχημα νέα για τον Τραμπ. Ενώ ο δείκτης έχει αυξηθεί περίπου 3% για αυτόν τον μήνα, ο Αύγουστος ξεκινά ιστορικά το πιο αδύναμο τρίμηνο της χρονιάς για μετοχές, όπου η μέση ιστορική απόδοση ανέρχεται στο 0% περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της BofA Global Research. Ταυτόχρονα, κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν είχε δεύτερη θητεία εν μέσω ύφεσης, έγραψε η TD securities.

Παράμετροι υπέρ νευρικότητας

ΗΠΑ: Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων και θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, εν μέσω αυξανόμενων νέων κρουσμάτων COVID-19 και μείωσης των επιδομάτων ανεργίας λόγω πανδημίας.

Παρά τη συγκράτηση των λιανικών πωλήσεων που ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή, το τρίτο συνεχές μηνιαίο κέρδος αύξησε τις λιανικές πωλήσεις στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παρακολουθεί τη δραστηριότητα οργανωμένα το 1992. Πολλοί θεωρούν πως αυτό υπογραμμίζει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν αυτό το τρίμηνο, μετά από κατάρρευση ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο.

Ευρώπη: Από την έκθεση της Barclays για την παγκόσμια οικονομία ξεχωρίσαμε και προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με ακρίβεια τα σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη που θεωρούν ότι έχουν αυξηθεί πρόσφατα: Η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για εδαφικά δικαιώματα καθώς και αυτά της έρευνας για ύπαρξη υδρογονανθράκων θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με την απόφαση της Γαλλίας αυτήν την εβδομάδα να αυξήσει τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα μπορούσε να φέρει ένα νέο επεισόδιο εντάσεων μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, τη στιγμή που το νόμισμα της Τουρκίας έχει υποτιμηθεί σε νέα επίπεδα χαμηλών, αποκαλύπτοντας την ευθραυστότητα της οικονομίας και όταν ο Λίβανος βρίσκεται σε κρίση.

Ανεξάρτητα, η μετεκλογική κατάσταση της Λευκορωσίας, στην οποία η ΕΕ σκοπεύει τώρα να επιβάλει κυρώσεις, θα μπορούσε τελικά να γίνει πιο σημαντική εάν επρόκειτο να εμπλακεί η Ρωσία με τρόπο που δεν θα ήταν αποδεκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συνολικά, οι πρόσφατες εξελίξεις χρησιμεύουν ως υπενθύμιση για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στα νότια και ανατολικά σύνορά της.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, στο 88,9% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν κέρδη, ενώ εκτός από τον  Nasdaq κέρδη στο 2020 διατήρησαν τα χρηματιστήριο της Σαγκάης, της Κορέας και ο S&P500. Παράλληλα σε bear market βρίσκονται (απώλειες άνω του -20%) το ισπανικό χρηματιστήριο και ξέφυγε προσωρινά του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή +0,64% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +4,40%. Ο Dow, με άνοδο +1,81%, αποδίδει στο 2020 -2,13%. Ο S&P400 με μεταβολή +0,57%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -5,50%, ενώ ο Russell 2000 ενισχυμένος κατά +0,55%, έχει απώλειες -5,43% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε οριακά κέρδη +0,08%. Στο 2020 είναι ο μόνος που εμφανίζει διψήφια κέρδη +22,81%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,96% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -19,26%. Ο DAX κέρδισε +1,79%, και στο 2020 αποδίδει -2,62%, ο CAC είχε μεταβολή +1,50%, ενώ στο 2020 αποδίδει -16,98%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +2,93%, και στο έτος επίδοση -25,08%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,62%, στο έτος πέφτει -14,80%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 σκαρφάλωσε +1,24%, και στο 2020 υποχωρεί -11,49%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -1,38%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -12,36%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +2,49%, χάνει φέτος -10,54%. Ο χρυσός με πτώση -4,52%, βρέθηκε στα 1953,70 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +28,27%. Σημειώθηκε άνοδος +1,51%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 42,23 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -30,84%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +4,30%, στο 2020 χάνει -1,55%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,37%, με επίδοση στο έτος +9,55%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -0,43%, και στο 2020 χάνει -8,18%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +2,66%, και στο 2020 υποχωρεί -10,67%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,18% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +10,16%.

ΧΑ

Εβδομάδα κατοχύρωσης των κερδών της προηγούμενης

Η δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου έφερε μικρές ανοδικές μεταβολές στους βασικούς δείκτες, μετά από τα κέρδη τους στην πρώτη, με συνόδους χαμηλών όγκων και συνήθως μικρού εύρους διακύμανσης.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι οι παράγοντες της αγοράς, με την συσσώρευση που επέλεξαν, προσπάθησαν επιτυχώς να πετύχουν την κατοχύρωση τιμών για τον ΓΔ, υψηλότερα από τις 610 μονάδες και από τις 1500 για τον 25άρη. Η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτέλεσε αιτία για τα φαινόμενα φυγής από το ρίσκο των ελληνικών αξιών. 

Με τον Τραπεζικό κλάδο να έχει ρόλο κεντρικού διαμορφωτή της τάσης, σημαντική για την δυναμική των ημερών ήταν η απομάκρυνση του ΔΤΡ από τις 300 μονάδες. Αυτός στις 3 Αυγούστου έκλεισε στις 298,83 μονάδες και οι θεσμικοί το εξέλαβαν ως ειδοποίηση πως θα επιστρέψει στα χαμηλά βίου του στο ευρώ που είναι κοντά στις 270 μονάδες. Αντί αυτού, μια αντίδραση τον έφερε ως τις 320. Αλλά και πάλι, στην αρχή της περασμένης βδομάδας, έκλεισε στις 298,57 και κατόπιν με τρία ανοδικά κλεισίματα στις υπόλοιπες 4 συνόδους  κατέληξε στις 317. Στην εβδομάδα κέρδισε +1,70% με άνοδο την προηγούμενη +2,92%, μετά από μια αλυσίδα 4 πτωτικών εβδομάδων τον Ιούλιο. Αυτές προκάλεσαν μηνιαίες απώλειες -16,82% ενώ στον Αύγουστο κερδίζει 4,67% στηρίζοντας τις επιδόσεις των ΓΔ και FTSE25.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,28%, μετά το +2,43% την πρώτη, με επίδοση Αυγούστου +2,71%. Ο 25άρης κέρδισε +0,29% μετά το +2,29% την πρώτη, αποδίδοντας στον μήνα +2,59%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,55%, απέδωσε στον μήνα +2,35%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,80%, ο 25άρης -33,68% και ο FTSEM -29,79% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας είχαμε συνέχεια των πιέσεων που ξέσπασαν στο τέλος της πρώτης βδομάδας του Αυγούστου. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-4,22%), με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση να υποχωρήσει στα 43,930 από 44,812 δις ευρώ. Η αγορά έκλεισε με 23 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο εν μέσω ανόδου στα διεθνή χρηματιστήρια που γέννησε ανησυχίες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,826 εκατ. ευρώ, όταν ΓΔ με μεταβολή -2,42% οδηγήθηκε στις 617,33 από 632,63 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1481,79 από 1519,65 με πτώση -2,49%. Υπήρξε παράλληλα εμφάνιση καθοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, καθώς η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,042% από 1,005%. Ακολούθησε μια τριάδα ανοδικών κλεισιμάτων. Με  τις Τράπεζες (+2,77%), ο ΓΔ με μεταβολή +1,47% οδηγήθηκε την Τρίτη στις 626,39 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1505,54 με άνοδο +1,60%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,488 εκατ. ευρώ, και η συνολική κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 44,631 δις ευρώ.

Την Τετάρτη πάλι οι Τράπεζες (+3,81%), με το πλήθος των ανοδικών blue chip να φθάνει τα 19 έδωσαν στον ΓΔ μεταβολή +1,37% καθώς οδηγήθηκε στις 634,97 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1527,85 με άνοδο +1,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 25,831 εκατ. ευρώ και η συνολική κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 45,014 δις ευρώ. Την Πέμπτη οι θεσμικοί κατάφεραν να δώσουν θετική μεταβολή στους βασικούς δείκτες, παρά την πτώση των Τραπεζών κατά -0,55%, με παρέμβαση στις δημοπρασίες, ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα κινήθηκαν σε αρνητικό πεδίο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,502 εκατ. ευρώ, όταν ο ΓΔ με μεταβολή +0,36% οδηγήθηκε στις 637,27 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1536,68 με άνοδο +0,58%.

Ο χαμηλότερος τζίρος της εβδομάδας ήταν τα 21,416 εκατ. ευρώ την Παρασκευής με αποτέλεσμα ο μέσος τζίρος να πέσει στα 27,8 εκατ. τη μέρα. Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,07%) και ήταν οι μεγάλες απώλειες σε αρκετά blue chip που λειτούργησαν υπέρ πτώσης όπως ΜΠΕΛΑ -4,19%, ΟΠΑΠ -2,84%, ΛΑΜΔΑ -2,05%. Ο  ΓΔ με μεταβολή -0,46% οδηγήθηκε στις 634,37 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1524,12 με πτώση -0,82%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στα 45,008 δις ευρώ. Ενώ η απόδοση του δεκαετούς συνεχίζοντας ένα αργό σκαρφάλωμα διαμορφώθηκε στο 1,130%.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Στροφή προς αισιόδοξα στοιχήματα στην έναρξη της εβδομάδας εκπνοής

Στην τελευταία σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο από την αρχή ως στο τέλος. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 4,30 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 12,56 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1532,38 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1517,30 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:24. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1526,60 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1524,12 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,46% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 2,474 από 2,763 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου περιορίστηκε σε 201 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1527,75 μονάδες, κατώτερο τις 1513,00 και τελευταίες πράξεις στις 1527,75 από 1528,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια περιορίστηκαν σε 3853 από 3933. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 37 συμβόλαια με ανώτερο στις 1522,00 μονάδες κατώτερο στις 1515,00 και τελευταίες πράξεις στις 1522,00 από 1525,00 μονάδες με 450 από 417 ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα calls του 25άρη λήξης Αυγούστου, διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1500 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Αυγούστου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο την προηγούμενη, για τιμή εξάσκησης τις 1500 μονάδες. Ενώ  για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 2885 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 1000 για ΜΠΕΛΑ, στα 1000 για ΕΥΡΩΒ, στα 400 για ΕΛΠΕ, 101 για ΦΡΛΚ, και στα 100 για ΑΡΑΙΓ. 

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +0,28%, μετά το +2,43% την πρώτη, με επίδοση Αυγούστου +2,71%. Ο 25άρης κέρδισε +0,29% μετά το +2,29% την πρώτη, αποδίδοντας στον μήνα +2,59%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,55%, απέδωσε στον μήνα +2,35%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,80%, ο 25άρης -33,68% και ο FTSEM -29,79% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η εικόνα των blue chip στη δεύτερη εβδομάδα συνέχισε να υπογραμμίζει την επιλεκτικότητα στις πιέσεις και στο αγοραστικό ενδιαφέρον. Τα ανοδικά ήταν 11 εκ των οποίων 9 είχαν επίδοση καλύτερη των βασικών δεικτών ήτοι ΕΥΡΩΒ  +9,33% και +15,23% στο μήνα, ΟΤΕ +4,77% και +8,96%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,88% και +6,57%, ΑΔΜΗΕ +3,13% και 4,30%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,81% και +9,53%,  ΜΟΗ +1,23% και +0,87%,  ΤΕΝΕΡΓ +1,19% και +7,61%, ΦΡΛΚ +1,15% και +1,68%, και ΛΑΜΔΑ +1,06% και +1,60%. Ακολουθούν δυο με κέρδη όσο οι δείκτες ΣΑΡ +0,59% και +1,54%, ΤΙΤC  +0,53% και +1,25%. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες συναντάμε έξη τις ΜΥΤΙΛ -4,14% και -1,08% τον Αύγουστο, ΕΧΑΕ -3,57% και -7,05%,  ΕΤΕ -3,56% και -0,13%, ΟΛΠ  -3,30% και -3,42%, ΑΡΑΙΓ -2,64% και -1,27%, ΕΛΠΕ -2,43% και 0,00%. Ακολουθούν με απώλειες από -0,5% ως -1,95% τα υπόλοιπα blue chip δηλαδή: ΒΙΟ -1,95% και -5,04%, ΑΛΦΑ  -1,93% και -2,49%, ΜΠΕΛΑ -1,84% και -3,67%, ΕΥΔΑΠ -1,68% και -2,12%, ΠΕΙΡ -1,68% και +1,12%, ΟΠΑΠ -1,63% και +3,15%, ΕΕΕ -0,81% και +2,92%, ΔΕΗ -0,52% και +0,78%. Τα ανοδικά της εβδομάδας ανήκουν επίσης στους νικητές του Αυγούστου σε αντίθεση με όσα ξεχώρισαν από το μέγεθος της πτώσης τους. 

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν προς τις πρόσφατες κορυφές σήμερα Δευτέρα 17/8, καθώς οι κινεζικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο, ενώ οι επενδυτές περίμεναν να δουν αν οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις στα πιο μακροχρόνια αμερικανικά ομόλογα θα επεκταθούν και ίσως να μειώσουν την πίεση από το πολιορκούμενο δολάριο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωνε στις 8:30 δική μας ώρα άνοδο 0,54% στις 565,88 μονάδες, πλησιάζοντας στην κορυφή του Ιανουαρίου δηλαδή στις 574,52.

Οι κινεζικές αγορές ανέβαιναν με τον CSI300 των blue chip που πρωτοστάτησε να έχει κέρδη 2,51%, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να παρέχει περισσότερα μεσοπρόθεσμα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεσε 0,64% αφού έφτασε στην κορυφή των έξι μηνών την Παρασκευή, καθώς η χώρα υπέστη το δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση που καταγράφηκε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,39% και ήταν ακριβώς κάτω από το κλείσιμο ρεκόρ των 3.386,15 μονάδων. Η σεζόν των κερδών του δεύτερου τριμήνου των ΗΠΑ ολοκληρώνεται με τους μεγαλύτερους εμπόρους λιανικής πώλησης που αναφέρουν αποτελέσματα αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Walmart Inc, Home Depot Inc και Kohls Corp.

Οι σχέσεις Κίνας - Η.Π.Α. παραμένουν σε κρίσιμο σημείο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο λέγοντας ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε περισσότερες κινεζικές εταιρείες, όπως ο γίγαντας της τεχνολογίας Alibaba, αφού κινήθηκε για την απαγόρευση του TikTok.

Οι αποστολές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στην Κίνα θα αυξηθούν απότομα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου ετοιμάζονται να επανεξετάσουν τη συμφωνία τους από τον Ιανουάριο, μετά από έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο. Οι ειδήσεις ότι η προγραμματισμένη αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας Φάσης-1 ΗΠΑ-Κίνας το Σαββατοκύριακο είχε αναβληθεί επ 'αόριστον, δεν προκάλεσαν μεγάλη αντίδραση.

Το αποκορύφωμα του οικονομικού ημερολογίου θα είναι η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνάντηση της Federal Reserve.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα