Το δίλημμα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 11:33
UPD:11:34
REUTERS/MURAD SEZER

Μπροστά στο δίλημμα της μείωσης του βασικού επιτοκίου ή της ανάγκης στήριξης του εθνικού νομίσματος βρίσκεται η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία -πέραν όλων των άλλων- καλείται να αντιμετωπίσει και τους κινδύνους που διατρέχει η τουρκική οικονομία.

Οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής οφείλουν να αποφασίσουν αν θα μειώσουν τα επιτόκια, με στόχο την στήριξη της οικονομίας, ή αν θα αυξήσουν τα επιτόκια, με στόχο τη στήριξη της καταρρέουσας λίρας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, υποδεικνύουν και προϊδεάζουν την αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα διστάζει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, υπό τον φόβο του... Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί πληθωρισμό και επιθυμεί τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας, μέσω ακόμη χαμηλότερων επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, όμως, η τουρκική λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κάτι το οποίο προκαλεί εξίσου έντονους κλυδωνισμούς στην τουρκική οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα, όπως φυσιολογικές συνθήκες, θα είχει ήδη παρέμβει, προχωρώντας σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί εφικτό, εξαιτίας (και) των πιέσεων του Τούρκου προέδρου.

Τι θα γίνει την Πέμπτη

Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να επικαιροποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Και το βασικό ερώτημα είναι αν οι τραπεζίτες θα ακούσουν τη δική τους λογική ή τη λογική του προέδρου Ερντογάν.

"Οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στη λίρα, καθώς τα επιτόκια της Τουρκίας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις αναδυόμενες χώρες, ενώ ο Ερντογάν προσδοκά ακόμη μία μείωση των επιτοκίων" εκτιμάει ο αναλυτής του Bloomberg για τις αναδυόμενες αγορές, Ziad Daoud. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της γειτονικής χώρας ανέρχεται στο 8,25%. Τον Ιανουάριο του 2020 βρισκόταν στο 11,25% ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε φθάσει ακόμη και στο 24%.

Η ανάγκη του Ερντογάν να τονώσει την εγχώρια οικονομία και να αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής ύφεσης, έχουν ωθήσει την κεντρική τράπεζα σε διαδοχικές μειώσεις του επιτοκίου, κάτι το οποίο κινείται κόντρα στην στρατηγική των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών.

Αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μαζικά το τουρκικό νόμισμα.

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή, η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο κυμαίνεται στις 7,3 λίρες/δολάριο και με το ευρώ στις 8,7 λίρες/ευρώ.

Κι όλα αυτά, ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και οι ευρύτερες προκλήσεις στη Μεσόγειο στερούν το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας από τους επενδυτές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα