Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και Αυστρία, Γαλλία πόνταραν πολλά στον τουρισμό καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος των κρατικών εσόδων. Ομως τελικά το στοίχημα του τουρισμού απέρεφε λιγοστά κέρδη. Φταίει η βιασύνη για άρση των περιοριστικών μέτρων, η χαλάρωση της ατομικής ευθύνης που έφερε νωρίτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας ή ο φόβος και η ψυχολογία των πολιτών. Ο,τι κι αν φταίει το αποτέλσμα είναι πενιχρά τουριστικά έσοδα για ευρωπαϊκές χώρες που ο τομέας αποτελεί διψήφιο ποσοστό στο ΑΠΕ τους. Ας κάνουμε μία εικονική περιήγηση σε τουριστικές περιοχές της Ευρώπης.
Η Ελλάδα άνοιξε και το πλήρωσε
Στη χώρα μας ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής και απασχολεί περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της. Ετσι η κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να αναλάβει το υπολογιζόμενο ρίσκο να ανοίξει στους επισκέπτες. Αλλά ακόμη και οι λίγοι ξένοι ταξιδιώτες που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν έχουν ενεργοποιήσει νέες εστίες μολύνσεων κορωνοϊού, ενώ μέχρι στιγμής τα οικονομικά οφέλη δεν είναι ηχηρά.
Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας καλύτερα από τους περισσότερους. Ωστόσο, η αύξηση των περιπτώσεων μετά τo άνοιγμα των συνόρων τον περασμένο μήνα αποτελεί ένδειξη του πόσο δύσκολο θα είναι οι χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιστρέψουν στην οικονομική ομαλότητα.
Επίσης 6 στα 10 ξενοδοχεία στο Νότιο Αιγαίο είχαν εγκαίρως τα κατάλληλα Υφγειονομικά Πρωτόκολλα.
Ωστόσο, το οικονομικό αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Ξενοδόχοι από τη Ρόδο αναφέρουν ότι τον Ιούνιο είχαν κρατήσεις στο 30%, αλλά έναν μήνα αργότερα έπεσαν στο μισό. Επίσης η Easy Jet από 6 πτήσεις την εβδομάδα τον Ιούλιο πραγματοποιούσε μόνο τρεις.
Σύμφωνα με ξενοδόχους του νησιού η πληρότητα ήταν στο 25% τον Ιούλιο, ενώ η μεγάλη πτώση αφίξεων προμηνύεται δύσκολο χειμώνα για τα νησιά, καθώς ο τουρισμός επηρεάζει και άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών που προμηθεύουν τα ξενοδοχεία.
Μετά τις πρώτες αφίξεις από τις γειτονικές χώρες και την έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει αυστηρά μέτρα με τεστ 72 ωρών στους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την κατάργηση των πανηγυριών που αποτελούν πόλο έλξης εγχώριου και εισαγόμενου τουρισμού.
Παρά την αυστηροποίηση των μέτρων τα κρούσματα αυξάνονται και η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα και τοπικούς περιορισμούς.
Γαλλία: Εσωστρέφεια με απώλειες 30 έως 40 δισ.
Σε τουλάχιστον 30 ως 40 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμά η γαλλική κυβέρνηση τον «άμεσο αντίκτυπο» της υγειονομικής κρίσης για τον τομέα του τουρισμού στη Γαλλία.
Ο υπουργός Τουρισμού της Γαλλίας σημειώνει ότι «οι Γάλλοι συμμετέχουν μαζικά στην επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δίνοντας την προτεραιότητα στη Γαλλία» καθώς το 70% εξ όσων πήγαν διακοπές επέλεξαν να παραθερίσουν στην πατρίδα τους. Αυτό «επιτρέπει» ο τομέας να μείνει όρθιος, αλλά «ας είμαστε σαφείς: υπό ομαλές συνθήκες, η Γαλλία φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες ενώ εννέα εκατομμύρια Γάλλοι πάνε στο εξωτερικό» και «μέρος της διεθνούς πελατείας έχει εξαφανιστεί», διευκρινίζει.
Το Παρίσι που αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης τουριστών, φέτος ελλείψει ξένων επισκεπτών, στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό για να διασώσει τη θερινή περίοδο.
EPA/MOHAMMED BADRA
epa08590573 People spend time at the Champ de Mars park, next to Eiffel Tower, as the temperature of Paris reaches up to 36-celsius degrees, in Paris, France, 07 August 2020. In France, 53 departments are on drought and heat wave alert as that temperatures reached up to 36 degrees Celsius in the French capital. EPA/Mohammed Badra
Στον Πύργο του Άιφελ, όπου το εστιατόριο Ιούλιος Βερν είναι «κλεισμένο» για όλα τα βράδια του Ιουλίου, οι Γάλλοι αποτελούν σχεδόν το σύνολο των συνδαιτυμόνων, από 50% πριν από τη υγειονομική κρίση.
Το ίδιο παρατηρείται και για τα πλοιάρια Batobus και στα Bateaux Parisiens που διαπλέουν τον Σηκουάνα και που συνήθως «κατακλύζονται» από ξένους τουρίστες.
Τα μπαρ και στα εστιατόρια έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν τους υπαίθριους χώρους τους στα πεζοδρόμια και σε ορισμένες θέσεις στάθμευσης, μια ειδική άδεια που δόθηκε για το καλοκαίρι έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Επικεφαλής τεσσάρων καταστημάτων εκ των οποίων το Maison Rostang, με δύο αστέρια στον οδηγό Michelin, ο εστιάτορας αυτός έγινε γνωστός τον Μάιο επειδή κέρδισε μια δικαστική νίκη εναντίον της Axa, αναγκάζοντας την ασφαλιστική εταιρία να καταβάλει αποζημιώσεις για τις απώλειες εκμετάλλευσης εκατοντάδων επιχειρήσεων.
Αντίθετα με αυτόν τον εστιάτορα, για πολλά ξενοδοχεία η κατάσταση είναι ζοφερή, με μια πληρότητα 18% τον Ιούνιο και 30% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.
Από την πλευρά της η Ντίσνεϊλαντ του Παρισιού άνοιξε τις πύλες της μόλις στα μέσα Ιουλίου, έπειτα από τέσσερις μήνες, με ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και μειωμένη ικανότητα υποδοχής. Ο πρώτος ιδιωτικός τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη δεν προσελκύει τόσους τουρίστες όπως συνήθως προς την πρωτεύουσα.
Ισπανία: Καταστροφή και αναζήτηση νέου μοντέλου
Στην Ισπανία όπου η πανδημία προκάλεσε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων η σεζόν εξελίσσεται σε εφιάλτη. Η Βαρκελώνη στα τέλη Ιουλίου θύμιζε πόλη φάντασμα, καθώς πρώτα η Βρετανία και μετά η Γερμανία ζητούσαν 14ημερη καραντίνα σε όσους έρχονταν από την Ισπανία και οι κυβερνήσεις συνέστησαν αποφυγή ταξιδιών στη χώρα.
EPA/CATI CLADERA
epa08593914 People enjoy a warm day at the Arenal beach in Palma de Mallorca, Balearic Islands, Spain, 09 August 2020. EPA/CATI CLADERA
Με το άνοιγμα των συνόρων τον Ιούνιο ο ισπανικός τουριστικός κλάδος πίστεψε σε μια επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως η έξαρση κρουσμάτων σε περιοχές, όπως η Καταλονία, έκανε πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες.
Στο μεταξύ Νορβηγία και Βέλγιο επέβαλαν, και εκείνες, καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Ισπανία και οι γαλλικές αρχές προειδοποίησαν για ταξίδια στην Καταλονία και άλλες περιοχές της χώρας λόγω της αύξησης κρουσμάτων.
Μετά την ταξιδιωτική προειδοποίηση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών για την ηπειρωτική Ισπανία πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη άλλαξε τους κανονισμούς εισόδου, ορίζοντας πλέον ότι κατά την επιστροφή στην Αυστρία πρέπει να παρουσιαστεί αρνητικό τεστ SARS-CoV-2.
EPA/MARTA PEREZ
epa08576736 Passersby walk along Ramblas street in Barcelona, Spain, 31 July 2020. Restrictions imposed in Barcelona due to new coronavirus Covid-19 outbreaks is affecting tourism in the region, reports state. EPA/Marta Perez
Ο ισπανικός τουριστικός κλάδος ήλπιζε ότι, παρά τις αναμενόμενες απώλειες, όλα θα πήγαιναν καλά μετά το άνοιγμα των συνόρων στις 21 Ιουνίου. Σήμερα όμως επικρατεί απογοήτευση. Τα κρούσματα κορωνοϊού εκτοξεύθηκαν κυρίως στη Βαρκελώνη.
Πολλά ξενοδοχεία της Ισπανίας ούτε καν άνοιξαν φέτος. Και εκείνα που τόλμησαν έρχονται αντιμέτωπα με κύμα ακυρώσεων από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό.
Tον Ιούλιο στην Καταλονία υπολογίζεται ότι άνοιξε το 29% των ξενοδοχείων με 20% πληρότητα, ενώ εκτιμάται ότι θα χαθούν 15 εκατ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό φέτος στην περιοχή.
Η ισπανική στατιστική υπηρεσία τοποθετεί τη συμβολή του τουρισμό στο ΑΕΠ περίπου στο 12%. Από τη πλευρά της η La Vanguardia υπολογίζει ότι το 2019 τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18% του ΑΕΠ. Εκτός αυτού η εφημερίδα σημειώνει ότι περισσότεροι από 3.000.000 άνθρωποι ζουν και εργάζονται στον τουριστικό κλάδο και κάνει λόγο για "τουριστική καταστροφή κολοσσιαίων διαστάσεων".
Τα ξενοδοχεία της Ισπανίας, που πλήττονται σκληρά από την κρίση λόγω της πανδημίας, προσφέρθηκαν να πληρώνουν για να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό οι ξένοι τουρίστες, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επισκέπτες, μετά την νέα έκρηξη των κρουσμάτων αλλά και την αιφνιδιαστική απόφαση της Βρετανίας να επιβάλλει καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από τη χώρα αυτή.
Οι Ισπανοί ήλπιζαν ότι οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά θα εξαιρούνταν από την απόφαση, αλλά και άλλες περιφέρειες, όπως η Ανδαλουσία και η Βαλένθια, πιστεύουν ότι τιμωρούνται αδίκως.
Σήμερα η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα όσων έρχονται από ηπειρωτική Ισπανία αλλά και Βαλεαρίδες. Εξαίρεση μόνο τα Κανάρια νησιά.
Πολλοί μεταξύ των οποίων ειδικοί, ενώσεις και οικολογικές οργανώσεις στην Ισπανία κάνουν λόγο για ανάγκη μεταστροφής στο μοντέλο του τουρισμού, από τον μαζικό στον ποιοτικό με αφορμή και την πανδημία. Η Βαρκελώνη με 1,6 εκατ. κατοίκους υποδέχτηκε το 2019 30 εκατ. επισκέπτες
Πορτογαλία: Αδειες παμπ και ...κρατικά ταμεία
Στη σχεδόν άδεια παμπ του στο Αλγκάρβε στη νότια Πορτογαλία, κάπου στα μέσα Ιουλίου ο Σάμιουελ Τίλεϊ ήταν εξοργισμένος που οι κανονισμοί για τον κορωνοϊό στη γενέτειρά του Βρετανία κρατούσαν μακριά τους τουρίστες, θέτοντας σε κίνδυνο μια ήδη ζοφερή θερινή περίοδο.
Η Βιλαμούρα, που συνήθως είναι γεμάτη με τουρίστες αυτή την εποχή του χρόνου, είναι ήσυχη με αποτέλεσμα το προσωπικό στην παμπ O'Neills του Τίλεϊ να μην έχει πολλά να κάνει από το να συζητά για την απόφαση της Βρετανίας να αφήσει την Πορτογαλία εκτός της λίστας των 50 και πλέον χωρών που είναι ασφαλείς για ταξίδια χωρίς περιορισμούς.
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE
A server offers the menu on a street during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in downtown Albufeira, Portugal July 20, 2020. Picture taken July 20, 2020. REUTERS/Rafael Marchante
Πέρυσι, η Πορτογαλία υποδέχθηκε περίπου 2 εκατ. Βρετανούς, με 64% εξ αυτών να πηγαίνουν στο ηλιόλουστο Αλγκάρβε, που είναι γνωστό για τις αμμουδιές του και τα γήπεδα γκολφ. Έως σήμερα το 2020, μόνο 92.000 Βρετανοί έχουν επισκεφθεί την περιοχή.
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE
A couple is seen next to empty hammocks during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in downtown Albufeira, Portugal July 20, 2020. Picture taken July 20, 2020. REUTERS/Rafael Marchante
Οι ξαπλώστρες είναι άδειες και οι σερβιτόροι στέκονται μόνοι τους έξω από εστιατόρια, κρατώντας στα χεριά τους τα μενού χωρίς όμως να υπάρχουν πελάτες για να τους τα δώσουν.
Οι Βρετανοί εισέφεραν περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ στην πορτογαλική οικονομία πέρυσι και χωρίς αυτά τα χρήματα, οι επιχειρήσεις στο Αλγκάρβε, που βασίζονται στη θερινή περίοδο για να βγάλουν πέρα, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Κατά μέσο όρο, τα ξενοδοχεία στο Αλγκάρβε, που είναι συνήθως γεμάτα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτή τη στιγμή επιβιώνουν με πληρότητα μόλις 40%, σύμφωνα με την AHETA.
Το Αλγκάρβε είδε τον αριθμό των καταγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο να καταγράφει άλμα κατά 231% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξανόμενος από τους περίπου 8.000 σε πάνω από 26.000 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι το Αλγκάρβε χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 300 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία.
Αυστρία: Χειμερινό και θερινό χτύπημα
Έχοντας πληγεί σε πρωτοφανή βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού ο τουρισμός στην Αυστρία, έπειτα από την επανεκκίνησή του τον Ιούνιο, ακολουθεί αργούς ρυθμούς και παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Μετά τις καθολικές ακυρώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο, που οι μειώσεις των διανυκτερεύσεων στην Αυστρία ανέρχονταν σε ποσοστό περίπου 90% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019, η μείωσή τους τον Ιούνιο ήταν στο 58,6%, με την πλειονότητα των επισκεπτών να προέρχεται από το εσωτερικό, όπως αναφέρουν τα νέα σημερινά στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
"Με την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μετά τον "εγκλεισμό" λόγω κορονοϊού υπήρξε μόνον μία "αργή" επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα, και το υψηλότερο ποσοστό των διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένα ένα 56%, αφορά τους Αυστριακούς, ενώ οι επισκέπτες από την Γερμανία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο σε διανυκτερεύσεις", τονίζει σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Τομπίας Τόμας.
Ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 61,5% σε 1,68 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ από τις αρχές της θερινής περιόδου στις αρχές Μαΐου, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων έχει μειωθεί κατά 70,2%, ή από τα 14,07 εκατομμύρια πέρυσι, σε 5,99 εκατομμύρια εφέτος, σύμφωνα με την Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία.
REUTERS/LISI NIESNER
People sit outside Karlskirche (Church of St. Charles) where Popfest is taking place, amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Vienna, Austria, July 25, 2020. REUTERS/Lisi Niesner
Η Βιέννη υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες με μία πτώση στις διανυκτερεύσεις κατά 87,9%, ενώ από την άλλη πλευρά, το ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, στα ανατολικά της χώρας στα σύνορα με την Ουγγαρία, σημείωσε τις χαμηλότερες απώλειες με ένα μείον 34,6%.
EPA/CHRISTIAN BRUNA
epa08574418 A cardboard of former Emperor Franz Josef wearing a protective mask stands in front of a shop in Sankt Wolfgang, Austria, 30 July 2020. More than 60 coronavirus COVID-19 tests have been positive in Sankt Wolfgang, reports state. The lake Wolfgangsee is one of the most important holiday and leisure area in the Austrian Federal State of Upper Austria. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Στα τέλη Ιουλίου ήρθε νέο πλήγμα για την Αυστρία. Η είδηση «έσκασε» στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν ήταν ασφαλώς ό,τι χειρότερο για την τουριστική βιομηχανία της χώρας: Το δημοφιλές θέρετρο Σαν Βόλφγκανγκ εξελίχθηκε στο νέο hotspot κορωνοϊού της Αυστρίας. 56 εργαζόμενοι, τρεις νέοι που μένουν στην περιοχή αλλά και τρεις τουρίστες στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν εργαζομένους των 2.700 ξενοδοχειακών κλινών της περιοχής συνιστά βαρύ πλήγμα για τον τουρισμό του Σαν Βόλφγκανγκ, που εκτιμάται ότι φέρνει και το πρόωρο τέλος της φετινής σεζόν.
Βρετανία: Βουτιά 88% στο Χίθροου
Μείωση τον Ιούλιο κατά 88% του αριθμού των επιβατών του σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ανακοίνωσε το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο.
REUTERS/TOBY MELVILLE
A passenger stands near a public health campaign message is seen as passengers from international flights arrive at Heathrow Airport, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain, July 29, 2020. REUTERS/Toby Melville
Το αεροδρόμιο αυτό, το οποίο ανήκει σε όμιλο επενδυτών, στον οποίο περιλαμβάνονται οι Ferrovial της Ισπανίας, Qatar Investment Authority και China Investment Corp, ανακοίνωσε επίσης ότι στο Χίθροου δεν πραγματοποιείται το 60% των δρομολογίων.
naftemporikigr