Πόσο θα κοστίσει στη Θεσσαλονίκη η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ

Οριστικοποιήθηκε η ματαίωση λόγω έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19 - Πρώτα «θύματα» τα ξενοδοχεία και η εστίαση
Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 11:49
UPD:12:18
SOOC/Angelos Christofilopoulos

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Βαρύ οικονομικό πλήγμα αναμένεται να υποστεί η Θεσσαλονίκη από την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες μέρες στην πόλη αλλά και στη χώρα ευρύτερα.

Όπως αποδείχθηκε, υπό τον φόβο εξάπλωσης της πανδημίας, τελικά επικράτησαν οι αρνητικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για τη φετινή διοργάνωση, με αποτέλεσμα να μην προκριθεί ούτε το ενδιάμεσο σενάριο της διατήρησης μόνο του επιχειρηματικού κομματιού με B2B συναντήσεις - τελικά ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο η ομιλία του πρωθυπουργού σε περιορισμένο ακροατήριο.

Οι απώλειες για την πραγματική οικονομία της Θεσσαλονίκης από τη ματαίωση της ΔΕΘ υπολογίζονται στην περιοχή των 40-50 εκατ. ευρώ και έρχονται σε μια περίοδο που η αγορά της πόλης στενάζει από την κρίση του κορονοϊού, σε συνέχεια του lockdown και της παρατεταμένης αναδουλειάς λόγω και της έλλειψης τουριστών.

Οι κλάδοι της φιλοξενίας και της εστίασης, που περίμεναν «πώς και πώς» την έκθεση για να πάρουν μία πρώτη ανάσα, είναι προφανώς τα πρώτα θύματα της ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης. Άλλωστε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα ξενοδοχεία της πόλης κατά τη διάρκεια του 10ημέρου της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου καταγράφουν πολύ υψηλές πληρότητες, αγγίζοντας συχνά ακόμα και το 100%, ενώ σημαντική θα είναι και η ζημιά για τα εμπορικά καταστήματα, που επίσης «ζωντανεύουν» κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Πέρα, όμως, από τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο η Θεσσαλονίκη χάνει και σε εξωστρέφεια, αίγλη και προβολή, καθώς κάθε Σεπτέμβριο αποτελεί παραδοσιακά το εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της χώρας. Η ΔΕΘ είναι ένα πολύπλευρο εμπορικό γεγονός, που, παρότι εξελίσσεται και προσαρμόζεται μέσα στον χρόνο, αποτελεί διαχρονική σημαία για την πόλη. Στην 94χρονη ιστορία της δεν πραγματοποιήθηκε μόνο από το 1941 έως και το 1950, στα χρόνια της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, ενώ διοργανώθηκε κανονικά το 1928 όταν στην Ελλάδα είχε ενσκήψει η επιδημία του δάγκειου πυρετού - ο κορονοϊός αποδεικνύεται πιο ισχυρός.

Επίσης, παρά τη στροφή των τελευταίων χρόνων σε δράσεις και γεγονότα που απευθύνονται σε μαζικό κοινό, σίγουρα χάνεται μια καλή ευκαιρία για επιχειρηματικές συμφωνίες, σε μια συγκυρία μάλιστα που μέχρι την κρίση του κορονοϊού φαινόταν ιδανική, καθώς τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία.

Για μια στενάχωρη απόφαση έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Αναστάσιος Τζήκας, προσθέτοντας ότι ο εκθεσιακός φορέας αναζητά πλέον εναλλακτικούς τρόπους για να καλυφθεί έστω ένα μέρος των απωλειών τόσο για την πόλη όσο και για την ίδια την εταιρεία, για την οποία η γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 του τζίρου της, ήτοι 3,5-4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα