Market Beat: Η Αθήνα με τα κρούσματα του COVID σε άνοδο, αναζητά τάση στο κατακαλόκαιρο

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 09:00
UPD:09:04

Όταν για τη ζωή μας, κυριολεκτικά, ισχύει το “βλέποντας και κάνοντας” μαζί με το “έξω από άδικο”, ο φόβος κλαδεύει τη διάθεση για ρίσκο, σε επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές. Τότε μιλάνε μόνο τα ισχυρά χέρια.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τα ζητήματα που καθόρισαν την τάση παντού ήταν η έξαρση της πανδημίας και τα εταιρικά αποτελέσματα. Εδώ ξεκινά τώρα η περίοδος της απουσίας εταιρικών ειδήσεων καταλυτικού χαρακτήρα αλλά η ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο παραμένει σε επίπεδα ικανά να προκαλέσουν επενδυτικές αντιδράσεις. Στη διεθνή σκηνή το δυνάμωμα των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ Κίνας με τις τελευταίες κινήσεις προκάλεσε επιφυλάξεις. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δύο εκτελεστικές εντολές που απαγόρευαν τη λειτουργία  του WeChat, το οποίο ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Tencent, και του TikTok σε 45 ημέρες, ανακοινώνοντας και κυρώσεις σε 11 Κινέζους αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα η προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε στις ΗΠΑ καθιστά προσεκτικούς τους θεσμικούς.  Το μεγαλύτερο ερώτημα για τις αγορές είναι εάν αυτές οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στις 15 Αυγούστου και οι αγορές θα αναζητούν τυχόν αντίποινα από την Κίνα.

Η επιστροφή της αβεβαιότητας σε συνδυασμό με τη θερινή ραστώνη στις μεγάλες αγορές μετοχών δεν βοηθά τη διάθεση για ρίσκο στις ελληνικές μετοχικές αξίες ενώ στα ελληνικά ομόλογα οι κινήσεις των συναλλασσόμενων έχουν οδηγήσει την απόδοση του 10ετούς αναφοράς κοντά τα ιστορικά χαμηλά του. Ωστόσο η ανακούφιση από την επιστροφή της αγοράς στη ζώνη συσσώρευσης που διαπραγματεύεται επί μήνες έδωσε μια νότα αισιοδοξίας στους εγχώριους παράγοντες. 

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Prelium Investment Services μεταξύ άλλων σημείωσε: Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν ανοδική, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την επιβεβαίωση της στήριξης των 612 μονάδων. Αυτό δεν επέτρεψε στις Τραπεζικές μετοχές να δείξουν ότι έχουν ξεπεράσει την κακοδαιμονία τους, αλλά πάντως αρκετές Δεικτοβαρείς μετοχές “έσωσαν την παράσταση” και ο Δείκτης φάνηκε ότι έχει ακόμα δυνάμεις να κινείται σε ένα αξιοπρεπές εύρος τιμών… Χρηματιστηριακά, όσο το Χρηματιστήριο παραμένει Τραπεζοκεντρικό και με δεδομένη τη Θερινή ραστώνη, δεν περιμένουμε πολλά. Όμως η γερή στήριξη στις 612 μονάδες έχει επιβεβαιωθεί και οι 650, ή ακόμα και οι 680 μονάδες είναι ορατές.

Ο Πέτρος Τσούρτης υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec ανέφερε χαρακτηριστικά: Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε, επιτέλους, την πορεία των Διεθνών Αγορών και έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη. Τεχνικά, η βραχυπρόθεσμη εικόνα έχει βελτιωθεί, αφού κινείται πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί για την συνέχεια, καθώς ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: Η συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, είναι ενδεχόμενο να συμβάλει στη μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου. Τα βλέμματα των Επενδυτών στρέφονται στις ΗΠΑ, καθώς το μεσημέρι ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας για τον Ιούλιο. Τα ικανοποιητικά αντανακλαστικά που έδειξε το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά την υποχώρηση του ΓΔ, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των 650 μονάδων.

Η Leon Depolas Sec. παρατήρησε: Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να υστερεί, εν όψει και των αποτελεσμάτων του κλάδου. Συνολικά το τελευταίο δίμηνο ο ΔΤΡ έχει υποαποδώσει κατά 12%, έναντι του ΓΔΧΑ, ο οποίος δεν θα μπορέσει εύκολα να διαφύγει ανοδικά από το εκτιμώμενο εύρος διαπραγμάτευσης, χωρίς την συμμετοχή των Τραπεζών.

Αλλά η απουσία στην τρέχουσα φάση από το Αθηναϊκό ταμπλό ικανού πλήθους εταιριών που η πανδημία ανέδειξε ως ικανές να διευρύνουν τα κέρδη τους από αυτή, συνδυασμένη με τη φύση των τουριστικών υπηρεσιών δηλαδή ξενοδοχεία μεταφορές εστιατόρια και χώροι διασκέδασης, υπογραμμίζουν τις χιλιάδες των οικογενειών που θα παλέψουν για την επιβίωσή τους στο τέταρτο τρίμηνο. Η προσπάθεια να επιμετρήσουν το κόστος των πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της νόσου, αποδεικνύεται πως δεν έχει νόημα. Η αναγκαστική επιβολή, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, νέων περιορισμών, αλλάζει τα δεδομένα από αυτή τη βδομάδα. Σταθερή όμως μένει η βεβαιότητα πως θα αυξηθούν οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις στο κράτος και στις Τράπεζες. Η μονιμότητα της αβεβαιότητας, έχει αναδείξει τα αριθμητικά δεδομένα ως τα πλέον κατάλληλα για την ενεργοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και μέχρι να εμφανιστούν, θα περάσουν δυο εβδομάδες. Όσο για τους νικητές του 25άρη φέτος είναι μόνο δύο, ΤΕΝΕΡΓ +53,26% και ΣΑΡ +0,12%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Χρυσοθήρες κυριολεκτικά και μεταφορικά οι επενδυτές με την πανδημία

Η απάντηση από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα στις απανωτές προκλήσεις λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, είναι το κυνήγι του χρυσού σε μορφή συμβολαίων και μετάλλου και η αναζήτηση εταιριών που ο COVID ισχυροποιεί τα κέρδη τους, εκτός των γιγάντων στην Τεχνολογία. Θα λέγαμε πως δεν πτοούνται από την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Πιθανά γιατί από την πλευρά των μακροοικονομικών δεδομένων αποκτούν την εντύπωση πως η ανάπτυξη δεν θα πισωγυρίσει, ακόμα και αν επιβραδυνθεί. Ούτε πρόκειται να εμφανιστούν ξανά ρήγματα στην δραστηριότητα όπως αυτά του Απριλίου και του Μαΐου.

Από τις αναλύσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων επίσης φαίνεται και μια υποβάθμιση των κινδύνων που συνεπάγεται η εμφάνιση του περίφημου δεύτερου κύματος. Η Barclays ανέφερε χαρακτηριστικά:«Μολονότι η επανεμφάνιση της επιτάχυνσης των κρουσμάτων COVID-19 τροφοδοτεί φόβους για “δεύτερα κύματα”, οι οικονομικές τους συνέπειες θα ήταν πιθανότατα πιο σιωπηλές από ό, τι στο δεύτερο τρίμηνο».

Τα κύρια μακροοικονομικά νέα που αναμένεται να επηρεάσουν τις Διεθνείς Αγορές την επόμενη εβδομάδα, είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού Ιουλίου στις ΗΠΑ την Τετάρτη, της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων Ιουλίου στην Κίνα την Πέμπτη και των λιανικών πωλήσεων Ιουλίου στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Ώρα επιλογών

Μπορεί να συννέφιασε τις τελευταίες συνόδους του Ιουλίου η επιστροφή της ανησυχίας, παγκόσμια, για την πανδημία του COVID19. Σε αυτή προστέθηκε η ανησυχία από την ενίσχυση της έντασης στη σχέση ΗΠΑ Κίνας. Αυτές οι δύο κατάφεραν να δώσουν εβδομαδιαίες απώλειες στους περισσότερους από τους μετοχικούς δείκτες την προτελευταία εβδομάδα του μήνα. Ενώ την τελευταία με τη βοήθεια από τα αποτελέσματα Γιγαντιαίων Εταιρειών Τεχνολογίας όπως AMAZON, APPLE, FACEBOOK, που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα τα ευρωπαϊκά και πολλά ασιατικά έπεσαν ενώ στις ΗΠΑ κέρδισαν, με τον χρυσό να σταματά στα 1994 δολάρια. Υπήρξε ωστόσο διάστημα που η επιφύλαξη κέρδισε την επενδυτική απληστία.

Σημειώσαμε λοιπόν: Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα δώσει την πρόγευση για την τάση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, την οποία αδιαμφισβήτητα οδηγεί η δυναμική της Wall Street. Σε αυτή εκτός δυο χρηματιστήριων, από τα 18 που παρακολουθούμε μόνιμα για να έχουν σταθερό μέτρο σύγκρισης οι αναγνώστες, της Βραζιλίας και του Χονγκ Κονγκ με μεταβολές κάτω του -0,30%, τα υπόλοιπα εμφάνισαν κέρδη από +1% ως +4,5%. Καθώς ο S&P 500 πλησιάζει το ρεκόρ βίου, ορισμένοι επενδυτές ελπίζουν να ανακαλύψουν ευκαιρίες στον κατεστραμμένο τομέα των ακινήτων των ΗΠΑ, όπου οι τιμές ορισμένων σημαντικών μετοχών έχουν μειωθεί στο μισό φέτος.

Τα lockdown που έφερε ο Coronavirus και μια σημαντική στροφή προς την εργασία από το σπίτι, έχουν δυσκολέψει τις επενδύσεις σε ακίνητα των κατοικιών και των εμπορικών χώρων για εταιρίες λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές λένε ότι οι μετοχές στον κλάδο θα μπορούσαν να εμφανίσουν άλμα, εάν ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού χαλαρώσει την επίδραση της επιδημίας στην οικονομία των ΗΠΑ με τους ισχυρότερους καταναλωτές της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Γενικότερα είναι αναγκαία η αναζήτηση άλλων τομέων καθώς οι μετοχές τεχνολογίας εξακολουθούν να είναι growth stocks δηλαδή να διαθέτουν προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας τους αλλά αρχίζουν να φαντάζουν… ακριβές.

Η ανεργία και ο… γκρεμός

Τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι η ισχυρή ανάκαμψη συνεχίστηκε τον Ιούλιο, με στέρεα δεδομένα από το μέτωπο της απασχόλησης, που ήρθαν παράλληλα με μια ξαφνική βελτίωση των εβδομαδιαίων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας, ένα ακόμα άλμα στις πωλήσεις ελαφρών οχημάτων (στα 14,5 εκατομμύρια), καλά νέα για τη ζήτηση βιομηχανικών προϊόντων και μετρήσεις του PMI που έδειχναν πως διατηρείται η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης. Αλλά η εικόνα δεν είναι μόνο ρόδινη, με παρατεταμένα σημάδια πως η ορμή της εξαντλείται. Ακόμα και αν υπάρξουν θετικά σημάδια ότι οι νέες μολύνσεις COVID-19 επιβραδύνονται, ενάντια στην διάθεση για ρίσκο βρίσκεται η αυξανόμενη πιθανότητα ότι το κρίσιμο πακέτο στήριξης των πληγέντων μπορεί να μην υλοποιηθεί λόγω πολιτικού αδιεξόδου. Η εμφάνιση ενός δημοσιονομικού γκρεμού σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για ένα σχέδιο τόνωσης με σημαντικές διαφορές να χωρίζουν ακόμη τις δύο πλευρές. Μεταξύ των αμφισβητούμενων διατάξεων είναι η επέκταση των πληρωμών βοήθειας για ανεργία λόγω της πανδημίας, η οποία έληξε στα τέλη Ιουλίου.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο Ιούλιος ήταν πιθανώς ο τελευταίος μήνας της αύξησης των θέσεων εργασίας που σχετίζεται με την επανένταξη των εργαζομένων μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων. Ένα εβδομαδιαίο συμπλήρωμα επιδόματος ανεργίας 600 δολαρίων, το οποίο αποτελούσε το 20% του προσωπικού εισοδήματος, έληξε την περασμένη Παρασκευή. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα δάνεια που προσέφερε η κυβέρνηση για να βοηθήσουν στους μισθούς, τα οποία εκτιμούν οι οικονομολόγοι ότι έσωσαν περίπου 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο αποκορύφωμα του προγράμματος. Χθες μόνος του ο Πρόεδρος Τραμπ εξέδωσε διάταγμα για παράταση αλλά με το εβδομαδιαίο συμπλήρωμα στο ύψος των 400 δολαρίων.

Οι πτωχεύσεις επιταχύνονται, ειδικά στον τομέα των λιανικών πωλήσεων. Οι μολύνσεις από κοροναϊό έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας τις αρχές σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί είτε να βάλουν λουκέτο ξανά στις επιχειρήσεις είτε να σταματήσουν τη διαδικασία για την επαναλειτουργία τους, στέλνοντας τους εργαζόμενους πίσω στο σπίτι.

«Η αρχική ανάκαμψη από την εκτεταμένη επαναλειτουργία  είναι τώρα πίσω μας. Περαιτέρω βελτίωση θα σημειωθεί με κενά και επανεκκινήσεις που εξαρτώνται από την πορεία του ιού». Δήλωσε η Sarah House, της Wells Fargo Securities.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, στο 88,9% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν κέρδη, ενώ εκτός από τον  Nasdaq με κέρδη στο 2020 βρέθηκαν και τα χρηματιστήριο της Σαγκάης, της Κορέας και ο S&P500. Παράλληλα σε bear market βρίσκονται (απώλειες άνω του -20%) το ισπανικό χρηματιστήριο και του Λονδίνου. Ο S&P500 με μεταβολή +2,45% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +3,73%. Ο Dow, με άνοδο +3,80%, αποδίδει στο 2020 -3,87%. Ο S&P400 με μεταβολή +4,00%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -6,03%, ενώ ο Russell 2000 ενισχυμένος κατά +5,99%, έχει απώλειες -5,95% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε κέρδη +2,47%. Στο 2020 είναι ο μόνος που εμφανίζει διψήφια κέρδη +22,72%.  

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +2,28% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -20,02%. Ο DAX κέρδισε +2,94%, και στο 2020 αποδίδει -4,33%, ο CAC είχε μεταβολή +2,21%, ενώ στο 2020 αποδίδει -18,21%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +1,06%, και στο έτος επίδοση -27,21%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,22%, στο έτος πέφτει -16,97%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 σκαρφάλωσε +2,03%, και στο 2020 υποχωρεί -12,57%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -0,13%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -11,13%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +2,66%, χάνει φέτος -12,71%. Ο χρυσός με κέρδη +2,61%, βρέθηκε στα 2046,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +34,34%. Σημειώθηκε άνοδος +2,89%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 41,60 δολάρια το βαρέλι.  Στο  2020 εμφανίζει απώλειες -31,87%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,86%, στο 2020 χάνει -5,61%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +4,55%, με επίδοση στο έτος +7,01%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα +1,15%, και στο 2020 χάνει -7,79%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -0,26%, και στο 2020 υποχωρεί -12,98%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,33% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +9,96%.

Ο χρυσός κυβερνά ενώ το δολάριο κατρακυλά

Όλο και περισσότεροι από τους ιδιώτες με μεγάλη περιουσία είναι υπέρ των τοποθετήσεων σε χρυσό και προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη εξασθένηση στο δολάριο. Πολλοί από αυτούς έκαναν τη στροφή από ομόλογα σε μετοχές από τις 23 Μαρτίου. Τώρα σκέφτονται να εξισορροπήσουν το χαρτοφυλάκιό τους τοποθετώντας τα κέρδη τους από τις μετοχές σε χρυσό. Η πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου θεωρήθηκε κατάλληλη στιγμή για την αναδιάρθρωση του μετοχικού χαρτοφυλακίου από το επενδύουμε στις μετοχές των ΗΠΑ στο διαμορφώνουμε χαρτοφυλάκιο με μετοχές από όλο τον κόσμο. Η ευρεία συναίνεση σε αυτήν την κατεύθυνση είναι αιτία για να μην την ακολουθήσει ο Dr Yardeni.

Παραδέχεται ωστόσο πως η μανία για χρυσό  ευδοκιμεί σε περιόδους οικονομικής, πολιτικής, γεωπολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Και υπάρχει περίσσεια αστάθειας, που παράγουν: 1) μια πανδημία. 2) οι βίαιες κοινωνικές αναταραχές 3) μια ακραία πολιτική – κομματική αντιπαράθεση 4) ένας ταχέως κλιμακούμενος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας 5) ένα παιχνίδι για το ποιος θα δειλιάσει πρώτος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στα στενά του Ορμούζ 6) φορολογικές και νομισματικές πολιτικές που βασίζονται στη Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία και είναι εκτός ελέγχου  και 7) μια πιθανή αλλαγή του καθεστώτος προς τα αριστερά στις 3 Νοεμβρίου, με πολύ περισσότερη νομισματική πολιτική από τη Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία.

Οι Dow Vigilantes δηλαδή αυτοί που Επαγρυπνούν για υπερβολές στη Wall Street πήραν ως απάντηση στην πτώση των τιμών των μετοχών από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, το QE4Ever συν το νόμο CARES. Το αποτέλεσμα ήταν τρισεκατομμύρια δολάρια που εκτυπώθηκαν και δαπανήθηκαν από τους Powell (πρόεδρος Fed) και Mnuchin (υπουργός οικονομικών).

Οι Gold Vigilantes δεν έχουν το είδος της δύναμης που κάποτε είχαν οι Επαγρυπνούσες  δυνάμεις στις αγορές Ομολόγων για αντίστοιχες  υπερβολικές πολιτικές. Οι μόνοι παίκτες της αγοράς που έχουν απομείνει είναι οι Dollar Vigilantes. Μπορούν να υποτιμήσουν το δολάριο σε σχέση με άλλα νομίσματα, ασκώντας έτσι ανοδική πίεση στις τιμές εισαγωγής, η οποία θα μπορούσε να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό. Ακόμη και οι μάγοι της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας αναγνωρίζουν ότι πρέπει τουλάχιστον να σκεφτούν τη ρήση φρένων εάν ο πληθωρισμός επιστρέψει.

ΧΑ

Η πρώτη του Αυγούστου εβδομάδα έφερε αισιοδοξία

Η αγορά της Αθήνας με περιορισμό της ρευστότητάς της από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, χτυπημένη από την αύξηση του country risk, με επιστροφή των ανησυχιών για επιτάχυνση της διάδοσης της νόσου του COVID-19, σε επίπεδο κλεισιμάτων έχει συμπεριφερθεί απογοητευτικά. Το ανώτερο κλείσιμο στις 683,46 μονάδες σημειώθηκε στις 5 Ιουνίου. Ακολούθησε πτώση ως τις 646,8 μονάδες και στις 16 και 23 του ίδιου μήνα κορύφωσε πάνω από τις 676. Με αλυσίδα καθοδικών κλεισιμάτων προς το τέλος του Ιουνίου έφθασε ως τις 638,9 μονάδες. Η γρήγορη αντίδραση τον έφερε στο ξεκίνημα του Ιουλίου στην ανώτερη τιμή κλεισίματος για τον μήνα, που ήταν από τις 2/7 οι 662 μονάδες. Το πρώτο τοπικό χαμηλό στον πρώτο μήνα του β εξάμηνου ήταν το κλείσιμο στις 629,24 στις 14/7 και η αντίδραση από εκεί έφερε στις 20/7 κλείσιμο στις 653,15.

Από τα πτωτικά διαρκώς βήματα κατά 8 με 9 μονάδες διαφορά το καθένα, η επενδυτική ψυχολογία καταρρακώθηκε, καθώς επί δέκα συνεδριάσεις εκ των οποίων επτά καθοδικές ο μέσος όρος υποχωρούσε για να κλείσει μεν τον Ιούλιο στις 617,61 μονάδες και να γράψει χαμηλότερο για την περίοδο της φυγής από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών, στην πρώτη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.  Στην πρώτη σύνοδο του μήνα η δυναμική των Τραπεζικών μετοχών ως και τις δημοπρασίες άφησε το δείκτη τους χαμηλότερα από τις 299 μονάδες. Με την αγοραία συναίνεση να υποστηρίζει πως οι 300 μονάδες είναι η ύστερη στήριξη πριν τα επίπεδα των ιστορικών χαμηλών του ΔΤΡ (-1,33%). Ο ΓΔ με μεταβολή -0,41% οδηγήθηκε στις 615,07 από 617,61 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1479,09 από 1485,68 με πτώση -0,44%.Η συνολική κεφαλαιοποίηση υποχώρησε στα 43,495 από 43,725 δις ευρώ. Τότε ορίστηκαν τα χαμηλά των δεικτών για την εβδομάδα. Ακολούθησαν τρεις στη σειρά ανοδικές συνεδρίες που έφεραν τον ΓΔ πάνω από τις 640 μονάδες, στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Την Τρίτη ωστόσο, είχαμε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα και οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο μόνιμα. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,16%), και ο ΓΔ με μεταβολή +2,18%, οδηγήθηκε στις 628,50 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1510,87 με κέρδη +2,15%. Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 9) έναντι των καθοδικών (5 από 14) και κανένα στα αμετάβλητα. Ο τζίρος κινήθηκε πάνω από τα 30 εκατ. και κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ και στις δύο συνεδριάσεις.

Την Τετάρτη με τζίρο ελαφρώς πάνω από τα 37 εκατ. ευρώ, και μεικτή εικόνα των τραπεζών ο ΓΔ με μεταβολή +1,47% οδηγήθηκε στις 637,75 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1529,62 με κέρδη +1,24%. Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, η ΕΕΕ +5,67%, ΣΑΡ +3,84%,  ΑΡΑΙΓ +3,56%, ΤΕΝΕΡΓ +3,21%, ΕΛΠΕ +2,83%, ΕΥΔΑΠ +2,27%, και ΕΧΑΕ +2,07%. Στον αντίποδα υπέρ πτώσης εκτός δύο Τραπεζών, λειτούργησαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,97%, ΜΠΕΛΑ -1,83%. Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο από την έναρξη ως τις 11:02 και από τις 15:34 ως το πέρας (πορεία σχήματος U). Επηρέασαν ουδέτερα οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,02%), ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 30,587 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,457 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,45% οδηγήθηκε στις 640,60 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1536,93 με κέρδη +0,48%. Θα υπήρχε πλήρης αποκατάσταση των απωλειών της τελευταίας εβδομάδος του Ιουλίου αν δεν ακολουθούσε η συνεδρία της Παρασκευής.   Με τζίρο που περιορίστηκε στα 25,318 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,822 εκατ.,  διαμορφώνοντας μέσο ημερήσιο για τη βδομάδα στα 31,7 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ με μεταβολή -1,24% οδηγήθηκε στις 632,63 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1519,65 με πτώση -1,12%. Η δε συνολική κεφαλαιοποίηση περιορίστηκε στα 44,812 από 45,265 δις ευρώ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,43% με επίδοση Ιουλίου -3,33%, ο 25άρης κέρδισε +2,29%, στον Ιούλιο έχασε -3,66%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,97%, υποχώρησε στον μήνα -2,74%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,99%, ο 25άρης -33,87% και ο FTSEM -28,68% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η πτώση του 25άρη επανέφερε τα short στοιχήματα

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο για μερικά λεπτά σποραδικά και σχεδόν διαρκώς σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,93 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 17,28 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:31 και ήταν οι 1539,33 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1513,58, εμφανίστηκε στις 15:13. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1520,50 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1519,65 από 1536,93 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,12% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 4,569 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου ανήλθε σε 423 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1534,00 μονάδες, κατώτερο τις 1509,00 και τελευταίες πράξεις στις 1509,75 από 1536,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 4500 από 4501. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 58 συμβόλαια με ανώτερο στις 1534,00 μονάδες κατώτερο στις 1510,00 και τελευταίες πράξεις στις 1510,75 μονάδες με 320 από 305 ανοικτές θέσεις.

Στα calls του 25άρη λήξης Αυγούστου, ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1525 και 1600 μονάδες. Επίσης εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τη σειρά Σεπτεμβρίου για τιμή εξάσκησης τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 24 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης τις 1500 και 1550 μονάδες. Ενώ  για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 103 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1500 και 1525 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo διευρύνθηκε και αφορούσε στα 20000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 25000 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 10000 για ΟΤΕ, στα 3138 για ΟΠΑΠ, 800 για ΦΡΛΚ, στα 758 για ΕΕΕ,  στα 186 για ΤΕΝΕΡΓ, στα  56 για ΕΥΔΑΠ και στα 20 για ΑΡΑΙΓ. 

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +2,43% με επίδοση Ιουλίου -3,33%, ο 25άρης κέρδισε +2,29%, στον Ιούλιο έχασε -3,66%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,97%, υποχώρησε στον μήνα -2,74%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -30,99%, ο 25άρης -33,87% και ο FTSEM -28,68% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η εικόνα των blue chip αποκαλύπτει αλλαγές στις προτιμήσεις όσων ενεργοποιήθηκαν αυτή την περίοδο. Το πλήθος των καθοδικών περιορίστηκε σε επτά και ανάμεσά τους με μικρές απώλειες από τις Τράπεζες, που λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων είχαν την προσοχή των θεσμικών, η ΑΛΦΑ -0,57%, μαζί με τις ΕΥΔΑΠ -0,46%, ΜΟΗ -0,35% και ΟΛΠ -0,12%. Σημαντικές πιέσεις που προκάλεσαν υπολογίσιμες απώλειες σε ανοδική διεθνώς εβδομάδα ασκήθηκαν στις ΕΧΑΕ -3,61%, ΒΙΟ -3,15%, και ΜΠΕΛΑ -1,87%. Με κέρδη ισοδύναμα των δεικτών  εμφανίστηκαν ΕΛΠΕ +2,49% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,60%. Ενώ μικρότερη άνοδο του +1,5% είχαν ΑΡΑΙΓ +1,41%, ΔΕΗ +1,31%, ΑΔΜΗΕ +1,13% και ακολουθούν ΣΑΡ +0,95%, ΤΙΤC +0,72%, ΛΑΜΔΑ +0,53%, και ΦΡΛΚ +0,51%. Καλύτερες επιδόσεις είχαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,54%, ΤΕΝΕΡΓ +6,34%, ΕΥΡΩΒ +5,40%, ΟΠΑΠ +4,85%, ΟΤΕ +4,00%, ΕΕΕ +3,75%, ΜΥΤΙΛ +3,19% και ΠΕΙΡ +2,85%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Η εβδομάδα των πρώτων αναγνώσεων από τα αποτελέσματα εξαμήνου άφησε θετικό αποτύπωμα στην Αγορά, καθώς Τράπεζες, Coca Cola, TITC και ΟΤΕ άφησαν καλές εντυπώσεις, δίνοντας ενθαρρυντικά στοιχεία για την συνέχεια.

Η προσοχή ξέφυγε από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την γεωπολιτική κατάσταση, αποκτώντας πιο εποικοδομητικό χαρακτήρα σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις και με την βοήθεια του διεθνή παράγοντα, ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό σερί τριών θετικών συνεδριάσεων.

Το ενδιαφέρον ωστόσο δεν ήταν ομοιόμορφο, δείγμα σταθερής επιλεκτικής τακτικής που επικρατεί εδώ και μήνες στην Εγχώρια Αγορά, με τις Τράπεζες να παραμένουν εκτός επενδυτικής εστίασης, τουλάχιστον σε ότι αφορά την θεσμική διαχείριση που έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα διακράτησης.

Στατιστικά ο Αύγουστος τα τελευταία 10 χρόνια πραγματοποιεί τα 2/3 του μέσου όρου των συναλλαγών της χρονιάς, το οποίο μας οδηγεί σε μια πρώτη εκτίμηση μέσων ημερήσιων τζίρων της τάξης των 45 εκατ. ευρώ για το μήνα. Παρόλα αυτά η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειξε από νωρίς, ότι οι συναλλαγές θα κινηθούν αισθητά χαμηλότερα από τα ιστορικά δεδομένα, αφού σε μια εβδομάδα αποτελεσμάτων που δικαιολογεί δράση στο ταμπλό, τα μεγέθη των συναλλαγών με το ζόρι ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην ηλεκτρονική εποχή συναλλαγών του Χ.Α. είχε σημειωθεί στις 14 Αυγούστου του 2012, με 9,4 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επανήλθε στην γνωστή περιοχή του εύρους τιμών των τριών τελευταίων μηνών, δοκιμάζοντας νωρίτερα τις 613 μονάδες, χωρίς όμως να βγάλει καινούργια προσφορά, που θα οδηγούσε τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα ισορροπίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εύρος διακύμανσης της εβδομάδας που πέρασε, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας με μοναδική διαφορά την κατεύθυνση της τάσης.

Το φαινόμενο της εμφάνισης δύο ισομηκών κεριών (candlesticks) διαφορετικής κατεύθυνσης, ερμηνεύεται ως ένδειξη τοπικού πυθμένα (tweezer pattern) και δίνει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες, η Αγορά να ακολουθήσει την φορά της αντιστροφής.

Με την δυναμική από τα χαμηλά των 613 μονάδων ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει πλέον με την διάσπαση των κινητών μέσων όρων των 30 και 50 ημερών, ωστόσο η άνοδός του άφησε διαγραμματικές “εκκρεμότητες”, με την μορφή ανοδικού “χάσματος” στην περιοχή των 628 – 633 μονάδων.

Συμπερασματικά αν και οι επόμενες ημέρες δεν διακρίνονται για την δυναμική τους, οι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία, με μικρό σχετικά κόστος, να επιχειρήσουν μια κίνηση προς τις 650 μονάδες.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα, με μοναδική εξαίρεση, ίσως, την ανακοίνωση για τις αλλαγές των δεικτών της Morgan Stanley. Συγκεκριμένα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 12 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές του MSCI, χωρίς ωστόσο να αναμένονται προσθήκες, ή αλλαγές. Οι συναλλαγές των αναδιαρθρώσεων θα λάβουν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, στις 31 Αυγούστου.

Κατά τα λοιπά, οι 6.718.571 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ, που προέκυψαν από την επιλογή επανεπένδυσης του μερίσματος, θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευσή τους στις 11 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα καταβληθεί το μέρισμα σε όσους κατείχαν μετοχές έως και τις 20 Ιουλίου. Η τιμή έκδοσης των μετοχών ήταν τα 7,91 ευρώ, ενώ οι προηγούμενες τιμές έκδοσης μετοχών από επανεπένδυση μερισμάτων ήταν τα 11,26 και 9,56 ευρώ ανά μετοχή.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών διατηρούσαν στενά εύρη διακύμανσης σήμερα Δευτέρα 10/8, καθώς οι ανησυχίες για τις έντονες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας επηρέασαν το κλίμα, αν και τα σημάδια ανάκαμψης της βιομηχανικής δραστηριότητας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κάλυψαν τις απώλειες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας είχε πλάγια πορεία μεταξύ αρνητικού και θετικού πεδίου, αλλά διατηρήθηκε με μικρές μεταβολές για να παραμείνει κάτω από την κορυφή 6-1 / 2 μηνών που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,28%. Οι συναλλαγές αναμενόταν να είναι ελαφρές με τις αγορές της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης κλειστές για τις δημόσιες αργίες.

Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν χαμηλότερα με το δείκτη των blue-chip CSI300 οριακά κάτω. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,48%.  Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε αρχικά -0,2%. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,11%.

Η επιδείνωση των σχέσεων Κίνας - Η.Π.Α. βαραίνει έντονα το φρόνημα των επενδυτών, ενώ τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του αποπληθωρισμού των εργοστασίων της Κίνας αύξησαν τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας επιστρέφει σταθερά σε επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν η πανδημία παραλύσει τις τεράστιες γραμμές παραγωγής της οικονομίας, καθώς η ζήτηση, τα κυβερνητικά κίνητρα και οι εκπληκτικά ανθεκτικές εξαγωγές ωθούν την ανάκαμψη.

Οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε δύο εκτελεστικές εντολές που απαγόρευαν το WeChat, το οποίο ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Tencent, και το TikTok σε 45 ημέρες, ανακοινώνοντας και κυρώσεις σε 11 Κινέζους αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ.

Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 1,2%. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,87%.  Επίσης ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας σημείωσε αρχικά άνοδο 0,9%. Ενώ στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,53%.

 

 

 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα