E.E.: Υπέρ της γαλλικής πρότασης για μείωση των τελών κινητής

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2007 15:25
UPD:15:27

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πρόταση της ARCEP, της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής, για περαιτέρω μείωση των τελών που επιβάλλουν οι γαλλικοί φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας.

Για την Επιτροπή, η απόφαση της ARCEP συνιστά σαφή κίνηση προς τέλη τα οποία θα αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος. Στην επιστολή της, η οποία εστάλη σήμερα και συνοδευόταν από παρατηρήσεις, η Επιτροπή στηρίζει επίσης την έκκληση της ARCEP για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τον υπολογισμό των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας με βάση το κόστος το συντομότερο δυνατόν.

Στις 24 Ιουλίου 2007, η ARCEP κοινοποίησε στην Επιτροπή μέτρα σχετικά με τον τερματισμό κλήσης στα επιμέρους δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην ηπειρωτική Γαλλία και στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.

Τα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας είναι τα τέλη χονδρικής τα οποία επιβάλλονται για τη σύνδεση κλήσεων μεταξύ δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Αυτή τη στιγμή υπόκεινται σε ρύθμιση σε όλες τις χώρες της ΕΕ από την εθνική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών. Κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 11,4 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό της ώρας στην ΕΕ των 25, ξεκινώντας από 2,25 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό της ώρας στην Κύπρο και φτάνοντας μέχρι τα 16,49 λεπτά του ευρώ στην Πολωνία.

Στη Γαλλία, τα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας είναι ήδη χαμηλότερα από τα τέλη άλλων μεγάλων κρατών μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο μέτρων της ARCEP, τα υφιστάμενα τέλη μειώνονται περαιτέρω και, ως εκ τούτου, το εν λόγω σχέδιο έτυχε θερμής υποδοχής καθώς συνιστά σαφή κίνηση προς ένα επίπεδο που θα αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος. Ο προσανατολισμός προς το κόστος αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή των κοινοτικών κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες.

Όσον αφορά τους φορείς εκμετάλλευσης της ηπειρωτικής Γαλλίας, η ARCEP προτείνει να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής 0,065 € στην Orange και στην SFR, και 0,085 € στην Bouygues, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2008 και 30ής Ιουνίου 2009. Προτείνονται επίσης περαιτέρω μειώσεις στα υπερπόντια εδάφη, όπου τα τέλη τερματισμού εξακολουθούν να είναι υψηλότερα εν συγκρίσει με τα τέλη της ηπειρωτικής Γαλλίας.

Ωστόσο, η ARCEP αναγνωρίζει στην κοινοποίησή της ότι τα ανώτατα τέλη τα οποία προβλέπει το υφιστάμενο μέτρο για τους φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας στην ηπειρωτική Γαλλία εξακολουθούν να υπερβαίνουν το κόστος της αποδοτικής παροχής υπηρεσίες. Προκειμένου να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο με βάση το κόστος, η ARCEP υπογραμμίζει την ανάγκη εναρμόνισης των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας και των υποκείμενων αρχών κοστολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με την ARCEP, η εναρμονισμένη προσέγγιση είναι επίσης αναγκαία για τη σταδιακή κατάργηση των διαφορών όσον αφορά τα τέλη τερματισμού που αυτή τη στιγμή επιβάλλονται από τους δύο μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης και τη Bouygues.

Η ARCEP τονίζει ότι η εναρμόνιση πρέπει να καθοδηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο της Ομάδας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών (European Regulators Group - ERG).

«Η πρόταση της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής για τη μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, όπως προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες, είναι ένα καλό νέο για τους καταναλωτές», δήλωσε η κυρία Viviane Reding, η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες.

«Συγχαίρω την ARCEP για αυτή της την κίνηση, η οποία συγχρόνως εγείρει σημαντικά θέματα ευρωπαϊκής κλίμακας», υπογράμμισε η κ. Reding προσθέτοντας επίσης τα εξής:

«Μήπως πρέπει τα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ να μειωθούν περαιτέρω και ενδεχομένως να συγκλίνουν με τα τέλη τερματισμού σταθερής τηλεφωνίας; Ποια είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στα οφέλη για τους καταναλωτές και στην ανάγκη επενδύσεων σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας; Και εν κατακλείδι, το σημαντικότερο, τι πρέπει να γίνει ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με τους φορείς εκμετάλλευσης σε ορισμένα κράτη μέλη να πρέπει να πληρώνουν κατά πολύ υψηλότερα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας από ό,τι σε άλλα κράτη μέλη;

»Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας αποκτά πραγματικά πανευρωπαϊκή διάσταση με τους φορείς εκμετάλλευσης συχνά να δραστηριοποιούνται σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Ως εκ τούτου οι αποφάσεις των εθνικών ρυθμιστικών αρχών είναι κρίσιμες και είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Χαιρετίζω συνεπώς την έκκληση της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής για μια κοινή προσέγγιση των ρυθμιστικών αρχών τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης και για έναν συνεκτικό τρόπο υπολογισμού κατάλληλων τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας. Η Επιτροπή είναι σε θέση να εγγυηθεί μια τέτοια εναρμονισμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την ΕΕ και θα συνεργαστεί στενά με την Ομάδα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός το συντομότερο δυνατό».

Σχολιάζοντας το μεταβατικό χαρακτήρα των διαφορών όσον αφορά τα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας μεταξύ Orange και SFR αφενός και Bouygues αφετέρου, όπως προβλέπει η ARCEP, η επίτροπος κυρία Reding δήλωσε: «Τα διαφορετικά τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας μπορούν προσωρινά να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης του ανταγωνισμού και ενθάρρυνσης των επενδύσεων των νεοεισερχόμενων στην αγορά υπό τον όρο ότι υφίστανται αντικειμενικές διαφορές κόστους τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν».

Η επίτροπος πρότεινε επίσης να ακολουθείται για τέτοιου είδους διαφορές μια συνεκτική μεθοδολογία σε ολόκληρη την ΕΕ, να επανεξετάζονται σε τακτά διαστήματα και τελικά να καταργηθούν σταδιακά.

Τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ το 2006 (σε λεπτά του ευρώ)

Κύπρος 2.25

Γερμανία 11.38

Σουηδία 6.93

Μάλτα 11.48

Φινλανδία 7.96

Ισπανία 11.95

Λετονία 9.09

Ιταλία 12.17

Ηνωμένο Βασίλειο 9.16

Ελλάδα 12.42

Γαλλία 9.81

Λουξεμβούργο 12.97

Αυστρία 10.10

Ιρλανδία 13.53

Λιθουανία 10.43

Βέλγιο 15.53

Ουγγαρία 10.55

Σλοβενία 16.00

Τσεχική Δημοκρατία 10.57

Εσθονία 16.40

Σλοβακία 10.77

Πολωνία 16.49

Πορτογαλία 11.00

Βουλγαρία α/α

Δανία 11.36

Ρουμανία α/α

Κάτω Χώρες 11.37

Μέσος όρος ΕΕ 11.40



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα