Ε.Ε.: Απορρίφθηκε η ένσταση της Microsoft σχετικά με αντιμονοπωλιακή πρακτική

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2007 11:59

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ τελικά η ένσταση που είχε καταθέσει η Microsοft εναντίον απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας είχε κριθεί ένοχη για κατάχρηση της σχεδόν μονοπωλιακής θέσης που κατέχει στην αγορά συστημάτων λογισμικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί το 2004 ότι η Microsoft χρησιμοποίησε το λειτουργικό σύστημα Windows, το οποίο υπάρχει στο 95% των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι ανταγωνιστικές εταιρείες να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Η Κομισιόν είχε επιβάλει τότε στον αμερικανικό κολοσσό πρόστιμο ρεκόρ ύψους 497 εκατ. ευρώ (689 εκατ. δολ.), ενώ τον είχε υποχρεώσει να δημοσιοποιήσει διάφορα στοιχεία του «μονοπωλίου» του.

Το Ευρωπαϊκό Εφετείο στήριξε σήμερα την προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν για επιβολή προστίμου στην Microsoft, ωστόσο δέχθηκε μέρος της ένστασης της εταιρείας ως προς το αν θα πρέπει να πληρώσει για την εποπτεία της συμμόρφωσής της στην απόφαση.

Η σημερινή απόφαση της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις έρευνες της επιτρόπου για την Ανταγωνιστικότητα, Νέλι Κρόες, σχετικά με τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές. Στις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρό της συμπεριλαμβάνονται οι Intel και Qualcomm.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα