Market Beat: Η Αθήνα εν μέσω επενδυτικής επιφύλαξης  διεθνώς προσδοκά διατήρηση ανόδου

Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 09:05
UPD:09:06

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τελευταία στην Αθήνα οι στηρίξεις δείχνουν πως παραβιάζονται σε όρους κλεισίματος και εμφανίζεται η αντίδραση, όταν οι  περισσότεροι κουράζονται να περιμένουν χωρίς επαλήθευση  των προσδοκιών. Γιατί μάλλον ισχυροί θεσμικοί ξεγελούν… θεσμικούς.    

Οι επαγγελματίες παγκόσμια, συνειδητοποιούν ότι η απειλή της πανδημίας θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μαζί και ο φόβος της επιστροφής των lockdown. Συνεπώς θα χρειαστεί να συνυπάρξουν για καιρό με μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τους διαχειριστές κεφαλαίου, τη χαμηλή ορατότητα για το μέλλον της οικονομικής δραστηριότητας. Για αυτό σχεδόν όλοι, λες και υπόγραψαν ένα άτυπο συμφωνητικό, αρχίζουν να αντιδρούν με βάση τη ροή ειδήσεων που περιλαμβάνουν αριθμητικά δεδομένα.

Τη Δευτέρα λοιπόν, καθόρισαν τις απαραίτητες μόνο κινήσεις τους, με βάση την εντύπωση που προκάλεσαν οι έρευνες σε όλο τον κόσμο για τον ΡΜΙ της μεταποίησης. Ενισχύθηκε για τις χώρες του ευρώ αν και ήταν ήδη άνω του 50, επιπέδου που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Αντίθετα εδώ, ήταν κάτω του 50 και μειώθηκε. Η άποψη μας προέκυψε, αφού πρώτα διαπιστώσαμε ότι οι διεθνείς αναλυτές υποστήριξαν πως την άνοδο διεθνώς, προκάλεσε η έκπληξη από τις καλύτερες του αναμενόμενου τιμές για τον ΡΜΙ σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τη μέρα που οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνέχισαν ήπια ανοδικά ή κοντοστάθηκαν, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τραπεζικές μετοχές που πήρε μεγάλες διαστάσεις στην τελευταία ώρα και τις δημοπρασίες, έστειλε τον μέσο όρο πάνω από τις 628 μονάδες αφού ο ΔΤΡ κέρδισε +7,2%. Ωστόσο παρέμεινε ως αρνητικό δεδομένο και στοιχείο προβληματισμού οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών που υπογραμμίζουν τη στάση αρκετών επενδυτών να μένουν έξω από τη διαπραγμάτευση μετοχών εκτός υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. 

Η  Beta Sec. ανάφερε: “Οι χαμηλοί όγκοι αναμένεται να συνεχίσουν να είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Αγοράς. Καθώς πλησιάζουμε την κορύφωση της Καλοκαιρινής περιόδου, είναι πιθανές μόνο μικρές αποκλίσεις, κυρίως λόγω τεχνικής αντίδρασης. Στις Αγορές του εξωτερικού, το Δολάριο ανέκτησε έδαφος μετά τα θετικά νέα για την οικονομική δραστηριότητα, τα οποία έκαναν τους Επενδυτές να κοιτάξουν πέρα από τις ευρύτερες ανησυχίες για τον κορωνοϊό, οδηγώντας τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα”. 

Χθες επέστρεψαν οι επιφυλάξεις στους επενδυτικούς κύκλους των ΗΠΑ. Έτσι σήμερα, η τιμή Spot gold του χρυσού σημείωσε άνοδο στα ρεκόρ των 2.030,72 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έφτασαν σε νέα χαμηλά. Η άνοδος  φέτος έχει φέρει κέρδη στην τιμή για το μέταλλο περίπου 33%. Οι επενδυτές προσδοκούν ακόμη περισσότερες δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου να δεσμεύονται να εργαστούν «όλο το εικοσιτετράωρο» για να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι αγορές επηρεάστηκαν επίσης από σχόλια που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη από ό, τι αρχικά πίστευε, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων  του Δημοσίου σε μια καθοδική πορεία.

Με την μιζέρια της έκφρασης αγοραστικού ενδιαφέροντος κυκλικά, η αγορά ίδρωσε για να ξεπεράσει ο τζίρος τα 10 εκατ. ευρώ. Αλλά έστω και έτσι, στις 14:00 ο ΓΔ πλησίασε τις 619 μονάδες, με ανώτερο ως τότε τις 620,3. Τελικά με τζίρο 10,4 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα, ο ΓΔ στις 14:03 έπιασε τις 619,11 μονάδες με κέρδη +0,66%. Παρουσιάζοντας πάλι μια σχετική ανεξαρτησία από το κλίμα στα διεθνή, αφού στην Ευρώπη οι μεταβολές των βασικών δεικτών είχαν μεικτή εικόνα. Πιθανά επειδή τα futures των δεικτών της Wall Street είχαν αρνητικό πρόσημο.

Φάνηκε χθες ότι η στατιστική δεν είχε παραπλανήσει όσους την υπολόγιζαν, καθώς σε αγορά χωρίς ειδήσεις που δεν συντονίζεται με την τάση στα διεθνή, η στατιστική προϊστορία μετράει. Για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, περίπου οι ίδιοι διαχειριστές είχανε οδηγήσει στα επίπεδα των 610 μονάδων τον μέσο όρο στο άμεσο παρελθόν, κατά την ανοδική κίνησή του από τον πυθμένα του Μαρτίου. Από τότε ως τη Δευτέρα τίποτε δεν είχε αλλάξει τόσο προς το χειρότερο, ενώ στο βάθος του τούνελ υπάρχει πλέον το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ, που εκείνες θα διαχειριστούν, ως καρδιαγγειακό σύστημα της οικονομίας. Οι 300 μονάδες για τον ΔΤΡ έγιναν 320,23 και η Αθήνα, με καθυστέρηση μιας μέρας, λειτούργησε όπως ταίριαζε στα στατιστικά της.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε πάλι χθες η Wall Street αλλά με μετριοπαθή άνοδο άρα και ζήτηση.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,62% ή 164 μονάδες, στις 26.828,47, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,36% στις 3.306,51 μονάδες και ο Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό στις 10.941,17 μονάδες με κέρδη 0,35%. Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc (+3%) και Exxon Mobil (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,5%) και Travelers (-1,2%).

Οι επενδυτές συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στο νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Η Νάνσι Πελόσι εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε τις συζητήσεις παραγωγικές. Στο πεδίο των μακροοικονομικών, οι παραγγελίες για αγαθά που παράγονται στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο. Οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν τον Μάιο 6,2%, μετά από άνοδο 7,7%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο των παραγγελιών κατά 5% τον Ιούνιο

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,7% στα 41,70 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε νέο ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άνοδο 1,7% στα 2.021 δολάρια την ουγκιά. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,50%, ενώ το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Μόλις οι επενδυτές εστίασαν στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου, οι απώλειες σφράγισαν τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Η γιγαντιαία BP ανακοίνωσε ζημιές 16,8 δις δολάρια στο β’ τρίμηνο έναντι 11,6 δις που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ομοίως η φαρμακευτική Bayer γνωστοποίησε ζημιές 9,5 δις  ευρώ στο τρίμηνο μετά τον διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές ύψους 10,9 δις δολαρίων.

Στα θετικά από τη ροή των ειδήσεων, η Ισπανία κατέγραψε τον Ιούλιο την πρώτη πτώση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας από τον Φεβρουάριο, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις άρχισαν την επαναλειτουργία τους έπειτα από μήνες lockdown, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας.

Στα χρηματιστήρια, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,07% στις 363,39 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,05% στις 6.036,00 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,36% στις 12.600,87 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,28% στις 4.889,52 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαπραγματεύτηκε  +0,1% υψηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,1770 από 1,1764 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Στην αβεβαιότητα των διεθνών αγορών η Αθήνα απάντησε με άλμα +2,2% 

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, μετά από άνοιγμα στις 616,64 με ανοδικό  χάσμα  (1,57 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (615,07), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο μόνιμα. Στο πρώτο μέρος αρχικά πορεύτηκε με νευρικότητα χωρίς εναλλαγές πρόσημου, αλλά η σταθερή πτώση στα 41 πρώτα λεπτά έφερε το ελάχιστο στις 615,12 από 613,33 την προηγούμενη, που προέκυψε στις 11:10. Ακολούθησε διάστημα πλάγιας κίνησης με τον ΓΔ σε οριακά κέρδη από τις 11:50 ως τις 15:50 με τον μέσο όρο ανάμεσα στις 618 και 620 μονάδες.  Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν οι 628,53 από 619,53 μονάδες τη Δευτέρα,  κράτησε από τις 15:50 ως τις 17:12, που ο ΓΔ κορύφωσε ξεκινώντας από τις 619,85 μονάδες με οξεία ανοδική κλίση σταθερή ως και τις δημοπρασίες.

Η συνήθης ενδοσυνεδριακή πτώση στο δεύτερο μέρος, δεν εμφανίστηκε και στις 17:00 τον άφησαν 627,15. Η ανοδική νευρικότητα που επανήλθε μετά από καιρό προς το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και κυρίως στις δημοπρασίες, ήταν συνυφασμένη με τη δυναμική των Τραπεζικών μετοχών ως το τελευταίο λεπτό, η οποία άφησε το δείκτη τους ψηλότερα από τις 320 μονάδες.

Είναι σαφές πως οι θεσμικοί, κινήθηκαν στο πρώτο μέρος με διάθεση να εκτονώσουν κάθε πίεση από ανεκτέλεστες εντολές στο τέλος της Δευτέρας, με αποτέλεσμα γρήγορα να υπερισχύσει η ζήτηση, μέσα σε διεθνή επιφύλαξη, ενώ την τελευταία ώρα εκτινάχθηκε απότομα. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε τελικά κλείσιμο μέρας με ανοδική μεταβολή, κόντρα στη μεικτή εικόνα για τις μικρές σχετικά μεταβολές των υπολοίπων στην Ευρώπη. Συνεπώς είχαμε μερικό αποσυντονισμό από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του +0,6% μετά τις 16:00 δεν ανατράπηκε, αλλά ενισχύθηκε υπολογίσιμα στο τέλος μαζί με άνοδο στους ρυθμούς συναλλαγών. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης και στις 17:13 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 13,4 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.

Με τον τραπεζικό δείκτη σε πρώτο ρόλο στη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί πάνω από τις 315 από 297 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 627,15 μονάδες. Οι δημοπρασίες ώθησαν σημαντικά ψηλότερα τον ΔΤΡ αλλά και τους βασικούς δείκτες. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 5 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 44,196 από 43,495 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip για τα κέρδη τους, εκτός των Τραπεζών, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,31%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,56%, ΣΑΡ +2,26%,  ΕΧΑΕ +2,22%, και ΕΕΕ +1,85%. Στον αντίποδα υπέρ πτώσης λειτούργησαν ΜΟΗ -0,71%, ΕΥΔΑΠ -0,45%, ΔΕΗ -0,41%, TITC -0,35%, και ΛΑΜΔΑ -0,35%.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά καλύτερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 4,694 από 4,316 εκατ. ευρώ (για ΟΠΑΠ ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την εμφάνιση πλάγιας δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 1,042% από 1,032%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,16%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +7,90% από -2,49%, την ΕΤΕ στο +7,01% από +0,04%, ΕΥΡΩΒ στο +6,29% από -1,63% και την ΠΕΙΡ στο +8,26% από -0,61%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +2,59% από -0,02%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 9) έναντι των καθοδικών (5 από 14) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +2,18% οδηγήθηκε στις 628,50 από 615,07 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1510,87 από 1479,09 με κέρδη +2,15%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,276 από 31,144 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,694 από 4,316 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 62 από 38, των καθοδικών 26 από 49 και οι αμετάβλητες ήταν 16 από 20.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εκτίναξη του 25άρη προκάλεσε την εγκατάσταση αισιόδοξων στοιχημάτων

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό για δευτερόλεπτα και θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,68 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 31,78 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:10 και ήταν οι 1478,49 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1510,87 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:12. Στις 17:00 τον είχαν οδηγήσει στις 1507,46 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1510,87 από 1479,09 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,15% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 3,870 από 3,013 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Αυγούστου διαμορφώθηκε σε 380 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1513,00 μονάδες, κατώτερο τις 1474,75 και τελευταίες πράξεις στις 1513,00 από 1483,00 μονάδες ενώ τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 4516 από 4466. Για τη σειρά Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 86 συμβόλαια με ανώτερο στις 1510,00 μονάδες κατώτερο στις 1478,00 και τελευταίες πράξεις στις 1510,00 από 1485,00 μονάδες με 326 από 291 ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον σχεδόν εξαφανίστηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Αυγούστου, ο όγκος ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, όμως διακινήθηκαν 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1500 και τις 1520 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Αυγούστου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1500 μονάδες. Ενώ  για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε και αφορούσε στα 2500 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 700 για ΤΕΝΕΡΓ και στα 338 για ΜΟΗ. 

Η στατιστική ζητούσε αλλά η αγορά δεν έδωσε αμέσως αντίδραση, καθώς ο μέσος όρος προσέγγισε τη ζώνη στήριξης στις 610 -620 μονάδων. Ο τραπεζικός δείκτης ακόμα πιο “παραπλανητικός” αν και στριφογύριζε περί των 300 μονάδων δεν έδειχνε σημάδια ανοδικής στροφής. Τη Δευτέρα μάλιστα το κλείσιμο έγινε κάτω από την κοινά παραδεκτή ισχυρή στήριξη. Αλλά χθες εκτινάχθηκε αφήνοντας έκπληκτους όσους εγχώριους αναλυτές θεώρησαν πως οι χαμηλοί όγκοι εμπόδιζαν τη στατιστική να επιβάλλει τους “κανόνες” της.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε μεταξύ άλλων:  Τα μεγέθη της Μεταποίησης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, ήταν ενθαρρυντικά για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, καθώς κινήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων. Ωστόσο, η αντίστοιχη μέτρηση για την Ελλάδα εμφανίστηκε χαμηλότερη από εκείνη του Ιουνίου (48,6 τον Ιούλιο, έναντι 49,4 τον Ιούνιο.

Η Merit Sec. επισήμανε χθες το πρωί: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 610 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 620 μονάδες. Η Τρ. Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα β’ τριμήνου και η CCH σήμερα. Η μετοχή της ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,09/μετοχή. Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Μοτοδυναμικής, όπως αναμενόταν, λόγω της Sixt. Ο κύκλος εργασιών της Sixt υποχώρησε κατά 61% σε ετήσια βάση, στα €3,7 εκατ. και οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε €4,3 εκατ. Οι πωλήσεις Porsche και Yamaha ενισχύθηκαν οριακά κατά 1% σε ετήσια βάση και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €760.185 (+86%)”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρώτο σχόλιό του για τον Αύγουστο με εικόνα των συναλλαγών του Ιουλίου σημείωσε αναλυτικά:

Όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη κατέγραψαν αρνητικές επιδόσεις στο 2o τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με την ύφεση των ΗΠΑ να φτάνει το -33% και να είναι υπερδιπλάσια εκείνης των χωρών της Ευρωζώνης που έφτασε το -15,1%, εξέλιξη που ενδεχομένως σχετίζεται με τον αυξημένο βαθμό εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία σε σχέση με την περισσότερο κλειστή αμερικανική οικονομία, όπου η ιδιωτική κατανάλωση έχει αυξημένη συμμετοχή. Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ της  τουριστικής Ισπανίας υποχώρησε κατά 22,1% προϊδεάζοντας για ανάλογη επίδοση και από την Ελλάδα όταν θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ, στις 4 Σεπτεμβρίου. Εξαίρεση, ωστόσο, καταγράφεται από την Κίνα, που κατέγραψε θετική επίδοση κατά 3,2% στο 2ο τρίμηνο καθώς  τα παρεμβατικά πακέτα πέτυχαν να θέσουν σε επανεκκίνηση τη βιομηχανία και το εμπόριο της κινεζικής οικονομίας.

Ωστόσο, η καταγραφή της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας που αναστέλλει την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης στο 3ο τρίμηνο, δεν έχει εμποδίσει τη διατήρηση των υψηλών επιδόσεων χρηματιστηριακών δεικτών στις μεγάλες αγορές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Μάλιστα, στη Wall Street η αναρρίχηση των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών της Microsoft, της Alphabet, της Amazon, του Facebook και ιδιαίτερα της Apple έχουν οδηγήσει σε ιστορικά ρεκόρ το δείκτη Nasdaq. Έτσι, έχει διαμορφωθεί στις αγορές ένα σκηνικό δύο ταχυτήτων καθώς η νέα κανονικότητα έχει ευνοήσει τα μεγέθη ενός μικρού αριθμού εταιρειών με τεχνολογικά χαρακτηριστικά ενώ έχει πλήξει λιγότερο ή περισσότερο τις υπόλοιπες εταιρείες με την εξαίρεση ίσως εταιρειών από κλάδους με ανελαστική εισοδηματική ζήτηση (τρόφιμα και φάρμακα κυρίως).

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πλήττεται καθώς η προοπτική ισχυρής ανάκαμψης από τον τουρισμό δεν δικαιώνεται, τόσο λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων από τον κορωνοϊό όσο και λόγω της ύφεσης στις χώρες από τις οποίες έρχονται οι επισκέπτες. Την ίδια ώρα, ο ανασχηματισμός του οικονομικού επιτελείου αποσκοπεί στην οργανωτική αναβάθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης με στόχο την απορρόφηση των κονδυλίων ύψους €32 δις. που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα. Στον ίδιο στόχο αποσκοπεί και η έκθεση Πισσαρίδη που εστιάζει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, να εισαχθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να δρομολογηθούν ενέργειες ώστε να γίνει φιλικότερο το επενδυτικό περιβάλλον. Χωρίς υπερβολή, είναι ή ώρα που «όλα πρέπει να αλλάξουν» αφού ευρωπαϊκά  κονδύλια  ύψους €70 δις. (τα 2 ΕΣΠΑ, οι επιχορηγήσεις, οι  δημοσιονομικές εκταμιεύσεις και τα δάνεια) για την επόμενη 7ετία θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μόνο εφόσον προηγηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός σοβαρού παραγωγικού μετασχηματισμού και μια διαφορετική δημόσια διοίκηση για να τον δρομολογήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του  και δεν συγχρονίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών. Η πλαγιοκαθοδική κίνηση των τελευταίων ημερών οδήγησε το Γ.Δ. κάτω από τις 620 μονάδες με τη συναλλακτική αφυδάτωση να συνιστά μόνιμο χαρακτηριστικό. Με τον τραπεζικό κλάδο να είναι σε μόνιμη αδυναμία καθώς ισχυρά χαρτοφυλάκια επιδιώκουν να ρευστοποιήσουν σημαντικό αριθμό τίτλων, ενέργεια που προβληματίζει καθώς δεν έχουν υπάρξει εξελίξεις που να το δικαιολογούν, ενώ αντιθέτως οι διεργασίες για τις τιτλοποιήσεις συνεχίζονται, το moratorium αποτρέπει επί του παρόντος την καταγραφή νέων NPLs και η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται. Θα χρειαστούν ωστόσο θετικοί καταλύτες και η άρση της αβεβαιότητας όπως τη διαμορφώνει η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης αλλά και η χαμηλή ορατότητα των γεωπολιτικών δεδομένων, για να επανακάμψει το αγοραστικό ενδιαφέρον με στόχο την επαναφορά του Γ.Δ. προς τις 650 μονάδες.

Σήμερα

Ο χρυσός κλιμάκωσε την άνοδό του σημειώνοντας ένα νέο υψηλό σήμερα Τετάρτη 5/8, καθώς το χαμηλότερο δολάριο και οι πτώσεις των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων απέδειξαν ότι έχασαν την γοητεία τους ως αξίες με χαρακτηριστικά ασφαλούς καταφυγίου, ενώ οι μετοχές ήταν κυρίως χαμηλότερα καθώς οι επενδυτές μούδιασαν μπροστά στο διογκούμενο κόστος της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι αγορές επηρεάστηκαν επίσης από σχόλια που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη από ό, τι αρχικά πίστευε, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων  του Δημοσίου σε μια καθοδική πορεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια περιπτώσεις κοροναϊού και πάνω από 157.000 θανάτους, τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Σήμερα, ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν σταθερός κοντά στην κορυφή 6-1 / 2 μηνών στις 560,36 μονάδες ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ήταν πάνω από τις 563 μονάδες με μεταβολή +0,53%.

Ο Ιαπωνικός Nikkei ήταν αρχικά -0,86% χαμηλότερα, ενώ ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας υποχώρησε -1%. Αλλά στις 8:40 δική μας ώρα είχαν αντίστοιχα μεταβολές -0,32% και -0,62%. Οι κινεζικές μετοχές μειώθηκαν επίσης με τον δείκτη των blue-chip CSI300 σε πτώση κατά -0,8%, ενώ στις 8:40 ήταν στο -0,10%, και δεν ήταν πολύ μακριά από την πρόσφατη πενταετή κορυφή.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας αποτύπωσε πειστικά την τάση να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 με άνοδο +1,10%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 μειώθηκαν κατά -0,1% αλλά στις 8:40 ήταν στο +0,06%.

 

 

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα