Συστάσεις για φορο-ανατροπές στην έκθεση Πισσαρίδη

Μετατόπιση επιβαρύνσεων από την εργασία στην κατανάλωση - Απαλλαγή μισθών από υπερφορολόγηση
Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 19:51
shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Βάσει των όσων επισημαίνονται στην έκθεση, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο φορολογικό σύστημα οφείλουν να έχουν ως βασικούς στόχους οι επιβαρύνσεις να μετατοπιστούν από την εργασία στην κατανάλωση, οι μισθοί να απαλλαγούν από την υπερφορολόγηση, η φορολογική βάση να διευρυνθεί, η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία να περιοριστούν και, εντέλει, η κατανομή των βαρών να γίνει δικαιότερη, η παραγωγική βάση της οικονομίας να ενισχυθεί και οι επενδύσεις να αυξηθούν.

Η επιτροπή συνιστά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναμορφώσει τους συντελεστές και τα κλιμάκια στη φορολογία εισοδήματος προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και με κύριο στόχο την ελάφρυνση κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων. Αφήνει μάλιστα σαφώς να εννοηθεί ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και με τη μείωση ή την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Εισηγείται επίσης την εναρμόνιση των κλιμακίων της φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστέων αποδοχών, ώστε να μην επιβαρύνονται τα εισοδήματα από εργασία ταυτόχρονα με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, καθώς επίσης και την, κατά το δυνατό, εξομοίωση και την ενιαία φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην καταστρατηγείται και η έννοια της προοδευτικότητας της φορολογικής κλίμακας.

Προτείνει επίσης τη «συστηματική ενίσχυση της υποστήριξης των αδύναμων νοικοκυριών με κατάλληλα επιδόματα στη χαμηλόμισθη εργασία, καθώς και κάποιο εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα (φορολογήσιμο)», τον εξορθολογισμό των φόρων στην ακίνητη περιουσία μέσω της ενοποίησής τους και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων βεβαίωσης και είσπραξης στην Τ.A. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα συνιστά την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, προκειμένου να μειωθούν οι στρεβλώσεις και να ενισχυθεί η αγορά ακινήτων, καθώς επίσης και την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς από ανεξάρτητη αρχή. Από τη σημερινή βάση αφετηρίας, προκρίνονται μια σειρά από ειδικότερες παρεμβάσεις με στόχο τη δικαιότερη, παραγωγικότερη και αναπτυξιακά φιλικότερη κατανομή των φορολογικών βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα